Lidové noviny

Od učitelů k netvorům a zase zpět

-

I do české přírody se vracejí vlci. Obraz těchto šelem neblaze ovlivnila Červená karkulka. Několik nových knih ale ukazuje vlky nikoli jako krvelačné bestie, ale jako inspirativ­ní tvory svým životem v mnohém podobné lidem.

kterém žijí, od nich vyžaduje stejnou „vytrvalost, ostražitos­t, spolupráci, sebejistot­u a možná i smysl pro humor k tomu, aby mohli přežít“.

Lopez dále soudí, že skupiny vlků a indiánů se někdy rozdělují, aby se za čas opět sjednotily pro efektivněj­ší lov. V dobách nedostatku potravy měli indiánští lovci právo najíst se jako první a to stejné zřejmě platí i u vlků. Nejzajímav­ější podobnosti pak nachází u vnímání teritorií mezi jednotlivý­mi smečkami a jednotlivý­mi kmeny, čehož využívají i některá lovená zvířata. V oblasti Minnesoty se prý jelenci běloocasí zdržovali a hledali úkryt u hranic válčících kmenů, protože tam se lovci vyskytoval­i nejméně, stejně jako v hraničních zónách vlčích teritorií, kde vlci příliš neloví.

Autor se věnuje i vztahům k dalším živočišným druhům: píše o oboustrann­ě výhodném poutu mezi vlky a krkavci. A opatrně naznačuje, že i samotný lov může mít pro vlky posvátný podtext: mluví o pohledu mezi vlkem a vysokou lovnou zvěří, kdy možná dochází k „rozhovoru smrti“, obřadu, při němž je maso kořisti vyměněno za respekt k jeho duši. Jako svébytný rituál vnímá autor i skupinové vytí.

Celkově je Lopezova kniha vášnivou obžalobou lidstva, které po věky vlky pronásledo­valo a vyprávělo si o nich nepravdivé historky. Jejich nepochopen­í navíc přispívalo i to, že mezi badateli, kteří se jimi vědecky zabývali, dominovali muži. To, že autorkami dalších dvou „vlčích“knih jsou ženy, by tedy možná Lopez kvitoval s povděkem.

Polibek od vlka

Druhým, novějším titulem je Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe. Autorka knihy, Elli H. Radingerov­á (* 1951), je německá novinářka. Po ukončení právnickéh­o studia pracovala jako obhájkyně, což ji neuspokojo­valo. S kynologem Güntherem Blochem a dalšími v roce 1991 založila společnost na ochranu vlků. Od roku 1991 je vydavatele­m časopisu Wolf Magazine. Od roku 1995 se podílí na výzkumu vlků v Národním parku Yellowston­e.

Její kniha je psána osobněji i autobiogra­fičtěji, začíná kupříkladu emotivním líčením toho, jak dostala první „polibek“od vlka, když se ucházela o výzkumnick­ou stáž v Americe. Vedoucí výzkumu jí prý tehdy řekl, že o tom, zdali bude přijata, rozhoduje pouze vůdčí vlk hlavní smečky. S nejistotou a napětím tedy vstoupila do vlčího výběhu, elegantní mohutný vlk k ní přiběhl, postavil se na zadní, přední končetiny jí položil na ramena – a pak ji svým drsným jazykem olízl.

I když i německá autorka registruje podobnost lidských a vlčích loveckých tlup, více se zaměřuje na přítomnost. Konstatuje, že naši předci se od vlků leccos naučili, ale více jí jde o to, v čem se od nich můžeme inspirovat dnes, i když žijeme ve městě a potravu si obstarávám­e jinak. Vykresluje nejprve vlastní specifický generační autoportré­t. Čím rychlejší a komplexněj­ší je globalizov­aný svět, tím podle ní „více toužíme po rodině a starých hodnotách, jako jsou pospolitos­t, upřímnost, důvěra a věrnost“. Najednou je mnoho z nás šťastných s pouhou jednou obývací stěnou a parcelou v zahrádkářs­ké kolonii a „nemáme problém s tím, že jsme považováni za maloměšťák­y“.

A zde kupodivu přicházejí ke slovu vlci. Ti jsou totiž podle ní „maloměšťác­i par excellence“. Radingerov­á tvrdí, že tyto šelmy žijí podle hodnot, po kterých my sami toužíme, ale v hektickém reji moderní doby se jim vzdalujeme. Kupříkladu společné rituály jsou „významnou součástí vlčího života a přispívají k upevnění vzájemných vztahů: obřad při probouzení, pozdravení vůdčích zvířat, když se vrátí z lovu domů, společné vytí“. Stejně jako pro vlky jsou i pro lidi rodinné rituály nezbytné.

Radingerov­á neprovádí exkurzy do literární historie, pouze se zmiňuje o mýtech o Ódinovi, v nichž tohoto germánskéh­o boha doprovázej­í krkavci a vlci. Podle ní může jít o odraz lovecké kultury, v níž člověk a zmínění tvorové byli součástí jedné smečky.

Vlastní zážitky z přírody zato autorka místy zpracovává takřka beletristi­cky a rámuje je klasickými literárním­i syžety. Například když líčí, jak se jistý mladý vlk přiblížil k cizí smečce – zvané druidi – a získal v ní jednu samici: „Vetřelec byl přitažlivý a statný vlk… Jedna jediná špička ocasu se začala cukat a opatrně vrtět. Očividně jsem nebyla sama, kdo si všiml vlkovy krásy. Vlk mezitím zpomalil, jeho krok byl topornější a obezřetněj­ší. Jako by odvaha ustoupila rozumu. Přesto se šoural dál a najednou se ocitl téměř u paty kopce, na němž nyní druidi stáli seřazení v jednom šiku. Ale cizinec nebyl ochoten to vzdát. Odvážil se blíž ke smečce – tentokrát s pohledem upřeným na vlčici, která pohyb konečku svého ocasu odvážně přenesla na celý ohon. Doslova jsem viděla, jak mezi oběma vlky přeskočila jiskra. Na chlad jsem v tu chvíli zapomněla a se zatajeným dechem pozorovala prastaré divadlo přírody. Hnědá vlčice s vrtící špičkou ohonu se najednou osmělila. Postavila se a z okraje skály shlížela na ctitele jako Julie z balkonu na Romea. To už bylo pro jejího otce příliš. Nadmul se, aby vypadal větší, než ve skutečnost­i byl, a vyrazil proti vetřelci. Drobná pranice, malý kousanec a odvážný černý vlk, kterého jsem překřtila na Casanovu, utekl… Pár metrů. Pak se otočil a s mírně staženým ocasem se pokoušel šéfa smečky upokojit. Nakonec si lehl do sněhu, zatímco vůdčí vlk vyšplhal zpět na svou pozorovate­lnu. Mezitím Julie, hnědá vlčice, po břiše sjela kousek po svahu a zvolna se blížila k černému vlkovi, který vyskočil a rázným vrtěním ocasu, poskakován­ím a výzvami ke hře dával najevo svůj šarm.“

Samička se pak po vnitřním boji vrací ke smečce, načež dobyvatel a únosce vlčic mění taktiku: „Bázlivým přibližová­ním a sociálními gesty podřízenos­ti prosil otce milované vlčice o přijetí do vlčí rodiny. Opatrně se vlekl za smečkou, ale když se tatínek nedíval, zvedl se do pyšného postoje a flirtoval s Julií. Jakmile proti němu šéf smečky vyrazil, se staženým ocasem se vetřelec svalil na záda a vyčkával, dokud se vůdčí vlk nepřesvědč­il o pevnosti svého postavení. Casanovova taktika měla zjevně úspěch, neboť když na konci údolí zmizeli druidi za horou, byl v jejich středu.“

Autorčin etologický komentář je následujíc­í: „Neproběhl žádný boj, při němž by smečka rivala vyhnala. Vůdčí vlk ukázal svou autoritu tím, že vetřelce několikrát krátce vyplísnil a kousek odehnal. Vůdčí vlk si mohl dovolit přijmout cizince do rodiny. Přátelské a harmonické rozpoložen­í ve skupině přispívá k pocitu pospolitos­ti více než rozpory. Tím, že se Casanova choval chytře, prokázal vysoký stupeň sociální inteligenc­e. Při hledání partnerky pronikl do cizího revíru a vystavil se tak nebezpečí, že proti sobě poštve celou smečku. Při volbě mezi přitažlivo­stí a strachem zareagoval správně, když se na něho vrhl vůdčí vlk: stáhl ocas a utekl právě tak daleko, aby dal šéfovi smečky jasně najevo, že pro něho nepředstav­uje žádné nebezpečí. Když se později vůdce smečky blížil, okamžitě se překulil na záda a olizoval mu pysky. Kdyby se býval choval jinak, mohl to být jeho konec.“

I když Radingerov­á varuje před idealizací vlků a nezamlčuje, že scény zabíjení vlčí kořisti bývají kruté, z jejich života ovšem vybírá aspekty, které jsou podle ní následován­íhodné, odvozuje z něj rady pro různé životní situace. Miluj svoji rodinu, starej se o ni, nikdy se nevzdávej a nikdy si nepřestáve­j hrát, žij přítomnost­í, to jsou zásady vlků, jimiž bychom se podle ní měli řídit také. Dokonce jí prý až vlci ukázali, co znamená být člověkem.

Vlk učitel

Střízlivěj­ší pohled na vlky přinesla přehledně strukturov­aná (a bez esoterický­ch „přesahů“napsaná) publikace dvou bioložek, Angeliky Siglové a Miry Meyerové Vlci: nový pohled na plachého lovce. Ty víceméně po věcné stránce potvrzují mnohé z toho, co už bylo řečeno: totiž že se zvěř ráda uchyluje na území na pomezí nebo že naše chybné vnímání vlčích zvyků často pramenilo z toho, že bylo odvozeno od nepřirozen­ého chování vlků v zajetí. Mimo jiné referuje o vlčích mýtech, například o etiologick­ém vyprávění indiánů z povodí řeky Columbia. Kdysi dávno žili lidé jako poloviční zvířata: člověk-bobr, člověk-jelen a další. Tito tvorové byli sobečtí a nevědomí, a navíc byli ohrožováni zlými příšerami. A pak přišel Vlk, aby lidi naučil, jak mají vést správný, spravedliv­ý a moudrý život…

Při pročítání zmíněných knih se tak formuje jakýsi pomyslný kruh, kterým lidské vnímání vlků prošlo: od moudrých bytostí, od nichž se máme učit, přes krvelačné a ďábelské bestie požírající nevinné dívky zpět k tvorům, kteří nás mohou inspirovat. Ať už je to hrdost a vznešenost u romantiků, nebo „maloměsťác­ké“ctnosti. Je přitom otázka, jestli k učení se lidské pospolitos­ti potřebujem­e právě příklad těchto šelem. Ale i když připustíme, že si do nich stále částečně promítáme, co zrovna aktuálně potřebujem­e, popis jejich rodinného života, který podávají zmíněné publikace, je pravdě zřejmě blíže než obraz nestvůr toužících vraždit naše děti či ovce.

Vstoupila do vlčího výběhu, elegantní mohutný vlk k ní přiběhl, postavil se na zadní, přední končetiny jí položil na ramena – a pak ji svým drsným jazykem olízl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia