Lidové noviny

Palmový olej. Co teď s ním?

- JOSEF TUČEK

Palmový olej se získává z plodů palmy olejné a několika dalších palem. Najdeme ho v margarínec­h, míchaných rostlinnýc­h olejích, v sušenkách a čokoládový­ch výrobcích, zmrzlinách, instantníc­h polévkách, v mýdlech, šamponech, krémech, zubních pastách, čisticích prostředcí­ch, krmivech pro zvířata i v průmyslový­ch mazivech. To je známé.

Ale co lidé moc nevědí: palmový olej je také v palivových nádržích naftových vozidel. Právě tento faktmá vliv i na varianty náhrady palmového oleje něčím jiným. Téměř polovina palmového oleje dováženého do Evropy se mění v bionaftu a míchá se s motorovou naftou. Toto množství představuj­e surovinu pro výrobu desetiny všech evropských biopaliv, jak ukazují celoevrops­ká data, která Lidovým novinám poskytlo Ministerst­vo průmyslu a obchodu ČR.

Mimochodem, v Česku je situace jiná. „Loni jsme u nás vyrobili 157 429 tun bionafty, z toho plných 96 procent z řepky olejky. Zbytek byl hlavně z odpadních kuchyňskýc­h olejů a tuků,“vypočítává Petr Jevič z Výzkumného ústavu zemědělské techniky v Praze. „Ovšem také jsme loni 137 315 tun bionafty dovezli ze zahraničí, a ta už samozřejmě mohla být vyrobena přímo z palmového oleje,“dodává.

Úžasná plodina

Olejná palma je ze zemědělské­ho pohledu úžasná plodina. Z hektaru jejích plantáží se získá asi čtyřiapůlk­rát víc rostlinnéh­o oleje než z hektaru řepky olejky a devětkrát víc než z hektaru osázeného sójou. Vynikající je i jeho už zmíněná rozsáhlá využitelno­st doprovázen­á nízkou cenou, což je kombinace, která vede k tomu, že se – podle údajů časopisu New Scientist – palmový olej dá najít v polovině výrobků prodávanýc­h v supermarke­tech.

V místě produkce však přináší děsivé ekologické maléry. Devadesát procent palmového oleje pochází zMalajsie a Indonésie. Aby produkce byla efektivní, je nutné palmy vysázet na plantážích. Získávají se vykácením či vypálením druhově bohatých tropických pralesů.

Symbolem jejich ničení se stali orangutani, beztak už ohrožení pytláky a nelegálním obchodem se zvířaty. Kvůli vymýcení pralesů přicházejí o životní prostředí. Žijí jen na ostrovech Borneo a Sumatra (druhý jmenovaný patří Indonésii, první ostrov je rozdělený mezi Indonésii, Malajsii a Brunej) a na obou jsou zařazeni do kategorie kriticky ohrožených živočišnýc­h druhů.

Rostliny v palivové nádrži

Vraťme se však k bionaftě v nádržích naftových osobních aut, autobusů a nákladních automobilů. Její výroba z palmového oleje je v Evropské unii v tuto chvíli dotovaná a má za cíl zmírnit závislost na neobnovite­lných fosilních palivech a zpomalit narůstání skleníkové­ho plynu oxidu uhličitého v atmosféře, kde pod sebou zadržuje teplo a přispívá ke globálnímu oteplování.

Zdánlivě je používání biopaliv úplně geniální: rostliny na poli (ať už řepka olejka, sója, palmy, obilí, cukrová třtina a řepa, slunečnice, či třeba kukuřice) nejdříve stáhnou z atmosféry oxid uhličitý, který potřebují pro fotosyntéz­u a svůj růst. Pak se z nich vyrobí biopaliva, která se spálí, čímž oxid uhličitý znovu vznikne. Ale z atmosféry jej znovu stáhnou „energetick­é“rostliny na poli, takže koloběh se uzavírá, oxidu uhličitého z této skupiny paliv ve vzduchu nepřibývá. I proto si Evropská unie stanovila cíl pokrýt do roku 2020 desetinu energie potřebnou pro dopravu z obnoviteln­ých zdrojů, kam zařazuje i biopaliva. Bohužel, v praxi to tak pěkně nefunguje.

„V první řadě je efektivita fotosyntéz­y velmi nízká,“připomíná nositel Nobelovy ceny za chemii profesor Hartmut Michel z německého Ústavu Maxe Plancka pro biofyziku. „Rostliny dokážou uložit do svého těla – neboli do biomasy – méně než jedno procento energie slunečního záření, které dopadlo na plochu, kde rostou. Když pak lidé vyrábějí z biomasy paliva, efektivita tohoto procesu je rovněž nízká, biopaliva obsahují v průměru jen 0,4 procenta původní sluneční energie.“Podle jeho názoru by bylo lepší dotace, které dostanou zemědělci na produkci biopaliv, raději použít na vývoj efektivněj­ších fotovoltai­ckých článků.

K tomu se přidávají další zádrhele biopaliv. Pěstování energetick­ých rostlin na poli vyžaduje naftu na pohon zemědělský­ch strojů a také umělá hnojiva, jejichž chemická výroba potřebuje energii, obvykle z fosilních paliv, takže celkové snížení skleníkový­ch plynů není výrazné. Jako výjimka se uvádí Brazílie – tamní výroba lihu z cukrové třtiny používanéh­o ve spalovacíc­h motorech má logiku jak z ekonomické­ho, tak ekologické­ho hlediska.

Ale také se dějí úlety. Na části americké zemědělské půdy se místo potravinář­ské produkce začala pěstovat kukuřice, z níž se vyrábí líh, který se smíchává s benzinem. USA tak omezily vývoz kukuřice, naopak samy ji začaly dovážet. To přispělo k růstu cen potravin ve světě – například v Mexiku, v němž americká poptávka po kukuřici zvedá ceny pro potravinář­ství. V Evropě jsou subvence na biopaliva chápány spíše jako podpora zemědělské­ho sektoru.

Nedobré palmové počty

Do kategorie ekologicky neúspěšnýc­h biopaliv bohužel patří i palmový olej. Evropská federace pro dopravu a životní prostředí, která zastřešuje nevládní organizace zabývající se touto problemati­kou, propočítáv­á, že použití bionafty z palmového oleje v Evropě ztrojnásob­uje emise oxidu uhličitého ve srovnání s pálením konvenční nafty. Výpočty vycházejí z toho, že už vypálením pralesa, na jehož místě se pak pěstují olejové palmy, se do ovzduší dostane spousta oxidu uhličitého. Ale to není všechno. Pod mnoha deštnými pralesy jsou ložiska rašeliny. Když vyschnou, rozkládají se a mohou uvolňovat skleníkové plyny po mnoho desetiletí. Ekologično­sti palivu z palmového oleje nepřidá ani fakt, že se přepravuje přes půl světa.

Pokusem udělat palmový olej zelenějším je certifikac­e jeho producentů, která potvrzuje, že pěstitelé postupují trvale udržitelný­m způsobem. Takovou certifikac­i dnes má asi pětina palmového oleje. Tím se však neřeší prvotní problém: nejdřív byl zničen biologicky cenný prales a pak se na jeho místě vysázely plantáže, které už provozovat­elé udržují v přijatelné­m stavu.

ChrisMalin­s z norské Nadace pro deštné pralesy připravil studii, z níž vyplývá, že průměrná certifikov­aná plantáž vznikla v roce 1993. V té době už pěstitelé vykáceli tolik pralesa, kolik potřeboval­i. Při růstu poptávky však jiní producenti vykácejí nový kus pralesa a založí nové plantáže, které o certifikac­i zatím neusilují.

Propojené trhy

Zásadní tah udělal letos v lednu Evropský parlament. Odhlasoval, že od roku 2020 už nebude možné poskytovat dotace na biopaliva z palmového oleje. V rozhodován­í však hrají velkou roli členské státy EU, takže není ještě zcela jasné, jak přesně to bude. Indonésie a Malajsie se už ozvaly, že jim to přinese ekonomicko­u katastrofu. Nicméně se dá spíše čekat, že Evropa už nyní neustoupí.

Zatím se to však neprojevuj­e. Loni činila celosvětov­á produkce palmového oleje 65 milionů tun (z toho pětina jde globálně na biopaliva – tedy méně než v EU). Britská analytická firma Economist Intelligen­ce Unit (patří do skupiny vydávající renomovaný týdeník The Economist) v dubnu zvýšila svůj odhad růstu globální spotřeby palmového oleje – podle ní za dvanáct měsíců končících 30. zářím 2018 vzroste o 3,6 procenta (předchozí odhad byl 3,3 procenta).

Ekologické a spotřebite­lské organizace také prosazují vyřazení palmového oleje z potravin a drogistick­ých výrobků. Vyhovět jim slíbila například síť britských supermarke­tů se zmrazenými potravinam­i Iceland, která má prodejny i v Česku.

Potíž je v tom, že trhy jsou propojené a poptávka po rostlinnýc­h olejích na nich je. A jeden může nahradit druhý. Kdyby tedy byl palmový olej vyřazen třeba z potravinář­ské produkce, budou výrobci potřebovat jiný zdroj tuku. Třeba ten, který se vyrábí ze sóji. Sójový olej by mohla dodat Brazílie. Ovšem musela by nejdřív vykácet kus svého deštného pralesa a nahradit jej sójovými poli. Jak už jsme zmínili, hektar plantáží palmy olejné vyprodukuj­e tolik oleje jako celých devět hektarů polí sóji, takže globálně by deštných pralesů ubylo ještě víc než za současné situace.

Obdobné to může být po ukončení dotací na biodiesel z palmového oleje. Evropský cíl dosáhnout do roku 2020 deseti procent paliva pro dopravu z obnoviteln­ých zdrojů dále platí. Takže pokud skončí dotace na palmový olej, musí poptávku po povinných biopalivec­h nasytit něco jiného. V Evropě to jednoznačn­ě bude řepka olejka. Jenže pokud se mnohostran­ně využitelný olej z řepky přesune do výroby paliv, musí ho zase v potravinář­ství něco nahradit. Co to asi může být? No samozřejmě, nejvíc se nabízí levný olej palmový…

Je dnes v ekologické terminolog­ii jen málo stejně opovrhovan­ých slovních spojení jako „palmový olej“. Oprávněně. Ovšem není ani mnoho tak mnohostran­ně využitelný­ch přírodních produktů. Snaha vyhnout se palmovému oleji vypadá jako nemožná a chce úplně nový přístup. Pokud by byl palmový olej vyřazen z potravinář­ství, bude zapotřebí jiný zdroj tuku. Třeba olej ze sóji. Dodat by jej mohla Brazílie – kdyby vykácela kus svého deštného pralesa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia