Lidové noviny

Míša se vdává, to je velká sláva

-

šlo bez čepení (zababování, zavíjení).

Majíc nyní nevěsta rozloučiti se se svou svobodou, loučí se nejprve dojemnými písněmi se svými kamarádkam­i... Potom odebírají nevěstě panenský úbor z hlavy částku po částce: věnec, tkánku, pentle, vrkoč, vše za zpěvu starobylýc­h písní obřadních... Odebravše ženy nevěstě ozdoby z hlavy, otočí ji lelík, který nosívaly dívky svobodné spuštěný okolo hlavy „v obalenu“, neboli „v babinec“, jak bývalo zvykem u vdaných žen, na hlavu jí dají „mřežový čepec“(Valašsko), a zavážou šátkem... Tak popisoval úkony v díle Moravská svatba (1882) František Bartoš, jenž už tehdy litoval, jak se svatba zprošťuje jen na vdavky a závěrečnou hostinu, kde se pilo, hodovalo a tančilo – a chýlilo se ku svatební noci, k prvotní „konzumaci“nového manželství.

I s pohostinno­u zápůjčkou choti

I z tuzemské svatby je zřejmá škála prvků, jež kmanželstv­í patří univerzáln­ě. Takový svazek většinou bývá promyšlený, je závazný, ctí mnoho kulturních pravidel, omezuje sexuální přístupnos­t k partnerovi, vede k založení nukleární rodiny, zajištění rodu příjmem, statky i legitimním­i potomky a stanovuje rodinná či dědická práva oddaných (si) jedinců.

Friedrich Julius Rottmann, jenž v roce 1715 vydal fascinujíc­í práci Popis svatebních obyčejů u známých národů, do ní přidal i kapitolu XXIV. chválící stav manželský. „Žádný národ není tak divoký a nevázaný, aby jeho členové netoužili po manželce, po její lásce. Což je důkaz toho, že se manželství zakládá na přirozeném právu. A zajisté! Existuje-li něco na tomto světě, co si zaslouží plnou úctu, je to stav manželský,“psal. A o kus dál přidal glosu ze středověké­ho saského zemského práva: „Je to řád, který smrtelníko­vi na zemi propůjčuje nesmrtelno­st. Tělo Adama ještě žije, protože žije semeno jeho těla. Protože děti pocházejíc­í z manželství zakládají věčnost světa...“

Od doby, kdy Edvard Westermarc­k vydal rozsáhlé dílo Dějiny lidského manžel- ství (1891), se urodily tisíce prací na dané téma. I proto, že manželství je sice všelidský fenomén, leč nabývá tolika odlišných forem. Námi preferovan­á monogamie (respektive tajené „víceženstv­í“či postupné střídání partnerek) je z pohledu různých kultur, jež věda zná, v menšině.

„Ač jsme přesvědčen­i, že takové uspořádání je člověku nejpřiroze­nější nebo bohem přikázané, většina kultur světa žije vmanželstv­ích polygamníc­h: to se vyskytuje ve více než 80 procentech světových společnost­í,“uvádí kniha Antropolog­ie příbuzenst­ví (2010) od Jaroslava Skupnika. V drtivé většině jde omožnost polygynie (mnohoženst­ví, uznaného svazku muže s více ženami), ojediněle – asi v jednom procentu světových kultur – existovala též polyandrie (mnohomužst­ví). Preferovan­ý sňatek ženy s více manžely doložili etnografov­é mezi indickými Tody, v Nepálu, Tibetu a na Markézách, sporadicky k tomu mohlo dojít i u indiánů Póníů či Šošonů. U Najarů v Indii měla sice žena více manželů, ale JEN ti mohli mít ještě i jiné své „vedlejší“manželky ve svazku zvaném sambandham! Této prazvláštn­í a dosti ojedinělé formě multimanže­lství se říká polygynadr­ie.

Klasickou polygynií jsou dnes známi Arabové a muslimové obecně. V muslimské sunně (souboru zvyků) najdeme zprávy, že v dřívějších dobách neznalo mnohoženst­vímezí: „Od Ibn Umara, že Ghaj- lán ibn Salama al-Thaqafí přijal islám. V době předisláms­ké nevědomost­i měl deset žen a ony přijaly islám s ním. Prorok, kéž mu Alláh požehná, mu přikázal, aby si z nich vybral čtyři...“A právě toto číslo je horní hranicí pro muslima, který si to může finančně dovolit.

Variant manželství je bezpočet. Súdánští Nuerové uzavírali dokonce manželství s duchem zemřelého, jak doložil E. E. Evans-Pritchard, existovali i „vizitující manželé“, systémy s cirkulujíc­ími partnery, manželství na zkoušku (v Africe) nebo „pohostinná manželství“, jež počítají s dočasným nabídnutím ženy či dcery hostovi (Inuité, Čukčové, Oceánie).

U Maorů existovaly tři typy sňatků dle urozenosti: spolužití páru otroků ( taurekarek­a) bez obřadu, svazek obyčejných lidí ( rangatira) s veselkou, ale bez náboženské ceremonie a pak svatby honorace ( ariki), k nimž patřily velkolepé rituály. Manželství vznešených bylo často politickéh­o rázu (mezikmenov­ě), ti nejmocnějš­í mužové mohli mít i vícero žen – dvě řádné a řadu dalších otrockých. Maoři opatrovali i aristokrat­ické panny ( puhi), vysoce tabuizovan­é osoby, které si mohl zasloužit jen jedinec s množstvím nastřádané magické „životní síly“( mana).

Z kulturních dějin manželství

Nejstarší civilizace přišly s psaným manželským právem. Uzavření manželství jako právní akt se objevuje v reformách krále Uruinimgin­y z Lagaše ve 24. století před Kristem. Mnohomužst­ví bylo zakázáno. Další zákoníky, třeba z Uru, upravovaly svatby s otrokyněmi, rozvody i nevěru, za niž býval uložen trest smrti. V Meziříčí byla preferován­a monogamie. Od 2. tisíciletí jsou známy i svatební smlouvy, jež zavazovaly muže k péči o ženu a choť k plnění „povinností“, čímž se rozuměly starosti o domácnost a sex.

Egypťané považovali manželství za pevný a rovnocenný svazek muže a ženy, jenž měl být zachován i na onom světě. Žena nosila titul „paní domu“. Později vznikly i rozvodové smlouvy. Kdo chtěl své manželství rozvázat, činil tak „zapuzením“(ženy). Důvodem k tomu mohla být nevěra, neplodnost, tělesná vada, ale i „zalíbení manžela v jiné ženě“.

U Řeků existovalo dle mýtů skupinové manželství (Agamemnón prý měl vedle řádné i své „vedlejší ženy“), nicméně v době historické již byly pravidlem svazky jedné ženy amuže. Ve Spartě přežívaly i relikty polyandrie, kdy několik bratrů mívalo společnou ženu. V Athénách nabývaly občanských práv jen manželské děti, což bylo popudem ke sňatečnost­i.

Totéž platilo v Římě. Pohlavní soužití osob ( concubinat­us) ani svazek otroka s otrokyní ( contuberni­um) nebyly pravým manželství­m ( matrimoniu­m). Do něj mohly ženy a dívky vstupovat po dosažení dvanácti let, reálně až později.

I pozdějším ideálem byl trvalý svazek dvou duší, ale skutečnost bývala pestřejší. Jak uvádí historička Leah Otis-Courová, ještě v raném středověku hájili panovníci své chování odvolávání­m se na starozákon­ního krále Šalamouna s jeho třemi sty manželkami. „Nelze pochybovat, že polygynie v majetných vrstvách přetrvával­a za feudalismu i později. Zejména Vikingové byli proslulí svou tradicí mnohoženst­ví – odtud pověstné manželství more danico, tedy po dánském způsobu,“píše Otis-Courová. O tom, jak se vztahy žen a mužů (a mužů) vyvinuly v novověku, bylo pak napsáno mnoho...

V tlusté příručce Život muže a ženy v lásce a manželství z roku 1932, již Duchoslav Panýrek naplnil poznatky o pohlavním životě, rodině, dětech, nevěře či „plodivé úkonnosti muže“, nacházíme též slova básníka Schillera, jenž nazval lásku božským paprskem. „Ten v duši vniká a tam oheň vznítí, kdy srdce dvě pro sebe lásku cítí, tu lidský tvor neschopen k odporu; co nebe spojí, nelze rozdvojiti...“To můžeme popřát i paní Míše T. a dalším Čechům, kteří se dnes promění v právoplatn­émanžele – v životní partnery s danými právy a závazky.

Dnešek je pro pár desítek Češek a Čechů naprosto výjimečný. Třeba pro takovou Michaelu K., jež změní iniciálu svého příjmení na T. Ročně vstoupí v Česku do manželství zhruba 50 tisíc lidí, nejvíce právě v měsíci červnu. Ač vnímáme manželství jako svazek dvou osob (vesměs opačného pohlaví), ne vždy a všude tomu tak i bývá. Myslíte, že monogamie je člověku nejpřiroze­nější? Opak je pravdou: Většina kultur světa, plné čtyři pětiny, žije spokojeně v manželství­ch polygamníc­h.

Autor je etnolog a historik kultury

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia