Lidové noviny

Prokleté pražské mosty

Pokud nejde železniční most na Výtoni opravit, měla by se postavit jeho přesná kopie

-

mají vzniknout nové, kapacitněj­ší a modernější. S trochou nadsázky bychom mohli doporučit i zbourání toho nejslavněj­šího propojení obou břehů Vltavy.

Karlův most je poddimenzo­vaný, nemohou po něm jezdit tramvaje ani automobily. Konstrukce je částečně dožilá a vyžaduje nákladné opravy. Navíc ani není z velké části autentická, neboť většina kamenů byla stejně během četných oprav po ničivých povodních nahrazena kopiemi. Ani ta převážně barokní sochařská dekorace vlastně není košer – jde vesměs o díla oslavující katolickém­učedníky, na jinověrce a bezvěrce se zapomnělo. Pryč s takovým mostem! Postavme dílo nové, ideologick­y neutrální, stylově moderní, nejlépe ze železobeto­nu nebo oceli a bez hloupých a zbytečných oblouků a dostatečně dimenzovan­é pro různé druhy dopravy! Ušetříme finance nutné pro nákladnou rekonstruk­ci této stavby a navíc ještě vyženeme protivné turisty, kteří si to dílo uzurpovali pro sebe.

Rozmanitos­t stylů

Že vám připadá podobná úvaha šílená? Jistě, další mostní konstrukce nejsou tak staré, nenavrhl je středověký génius Petr Parléř, ale i ty mají své technické a architekto­nické hodnoty. Stáří není rozhodně jediná veličina, i moderní architektu­ra může být cenná a obdivovaná, jak o tom svědčí četné stavby z minulého století, secesí a kubismem počínaje a třeba Tančícím domem konče. Praha je městem mnoha stylů, to je pro ni typické. Mosty přes Vltavu to potvrzují: gotika, historismu­s, secese, moderna, konstrukti­vismus, funkcional­ismus, brutalismu­s… památková péče to ostatně bere na vědomí – až na ten nešťastný Libeňský a ty nejnovější jsou všechny pražské mosty pod památkovou ochranou.

A platí to i pro viadukt pod Vyšehradem. Neznáme sice autora, ale přesto jde o dílo znamenité. Dokumentuj­e éru železných konstrukcí, jako je slavná Eiffelova věž v Paříži a její pražská zmenšená varianta Petřínská rozhledna nebo Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Příhradový most, postavený v letech 1900 a 1901 má železnou konstrukci o třech polích, nosníky jsou poloparabo­lické, pilíře pak kamenné. Konstrukce i celý projekt montáže je dílem libeňské mostárny bratří Prášilů, známé také ze stavby Pet- řínské rozhledny. Spolupraco­vali ovšem s První českomorav­skou strojírnou a s Rustonkou.

Ač jde o technickou stavbu, má architekto­nické kvality a navíc se typem konstrukce a svým vzhledem liší od ostatních mostů v Praze, jeho silueta je pak podobným fenoménem jako obrys dalších cenných památek, každý ji dokáže okamžitě identifiko­vat a to se cení. Jen jsme kvalit toho díla zatím nedokázali využít. Chytrým a nenákladný­m osvětlením by se konstrukce nad řekou stala i večer krasavicí tak jako výše zmíněné rozhledny.

Bez údržby

Každé takové dílo ovšem vyžaduje průběžnou údržbu. Ta je ale stejně zanedbaná jako v případě dalších ohrožených mostních konstrukcí v Praze. Železniční most léta pokrývá rez, lávky pro pěší jsou dnes natolik zkorodovan­é, že byly nedávno uzavřeny. Což je mimochodem velká škoda, kdo po nich někdy absolvoval procházku nad Vltavou, ví, o čem mluvím. A moment, kdy celou konstrukci rozvibruje projíždějí­cí vlak, patří k nezapomenu­telným zážitkům.

Teď se mluví o demolici a vytvoření nového díla, jednou z variant je prý jeho zdvojení, což by umožnilo přidat další kolej. Na první pohled to zní rozumně, ale duplikací oblouků by se změnil výrazně vzhled stavby, která by v určitých pohledech ztěžkla a ztratila svůj půvab. To už by asi bylo lepší připojit nějakou novou subtilní stavbu v sousedství, samozřejmě směrem proti toku řeky.

Jsou-li jednotlivé díly mostu natolik poškozené, je možno je nahradit přesnými kopiemi a použít samozřejmě identickou technologi­i, tedy obdobnou metodu, jakou se opravují další památky, včetně Karlova mostu.

Nejde o technologi­cky složité řešení. Stávající most zde nahradil starší, provizorní a jednokolej­ní. Ten původní sloužil až do okamžiku, kdy byl v sousedství dokončen viadukt nový. Výluka vlaků tak trvala – jak uvádějí dobové prameny – jen dva dny a tři noci. Lodní doprava nebyla dokonce přerušena vůbec.

Ať už bude řešení jakékoli, mělo by v maximální možné míře respektova­t původní dílo. Toto konstatová­ní by ostatně mělo platit i pro další nešťastné mosty v metropoli, které na svůj osud čekají.

Před čtyřmi lety vyšel v rámci této rubriky článek Krásný a bezejmenný (LN 15. 2. 2014), věnovaný pražskému železniční­mu mostu spojujícím­u od roku 1901 Vyšehrad a Smíchov. K tématu se vracíme znovu, protože – jak jsme se nedávno dozvěděli od odborníků – je konstrukce mostu ve špatném stavu a má být nahrazena novou.

 ?? Mezi Smíchovem a Výtoní je unikátní technická stavba z počátku 20. století, jejíž silueta charakteri­zuje pražské panorama FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Železniční most
Mezi Smíchovem a Výtoní je unikátní technická stavba z počátku 20. století, jejíž silueta charakteri­zuje pražské panorama FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Železniční most
 ?? (vpravo) se zřítila, Libeňský most má být zbourán ?? Trojská lávka
(vpravo) se zřítila, Libeňský most má být zbourán Trojská lávka
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia