Lidové noviny

Město, které tepe, září a pohlcuje

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Výstava Všední den v české fotografii 50. a 60. let je netradiční­m průvodcem po městech, která známe tak dobře, že už je ani nevnímáme. Kurátor Lukáš Bártl vybral zástupce meziválečn­é generace, ale také jejich následovní­ky jako Pavla Diase nebo Miloše Budíka. Výstava je otevřena do 17. června v Galerii výtvarných umění v Chebu.

Lukáš Bártl o fotografec­h všedního dne psal ve své disertační práci (2012) a věnoval se tomuto tématu také vloni, když byl v kurátorské­m týmu, který se probíral tisícovkam­i snímků Karla Otty Hrubého a připravova­l velkou retrospekt­ivu v Domě umění v Brně. Nyní Bártl pokračuje v prezentaci autorů, kteří viděli krásu v každodenní­m životě městské krajiny. Úvodní část výstavy patří dvojici autorů z Prahy (Václav Jírů a Jiří Janíček) a brněnskému fotoreport­érovi Janu Beranovi. Začínali v meziválečn­ém období a od druhé poloviny 50. let inspiroval­i další generaci autorů (Pavel Dias, Miloš Budík). Jírův citát v úvodu výstavy přesně vystihuje pocit, který si uvědomíte při prohlížení snímků: „Člověk je velký nevděčník. Na pohled všední a samozřejmé věci mu nestojí za zájem, přehlíží je a zapomíná na ně. K vlastní škodě. Oč bohatší život mají lidé všímaví a vděční za každou maličkost.“

Pokud se díváte na snímky těchto autorů, automatick­y se vám vybaví témata, která byla blízká členům Skupiny 42. V jejich obrazech je město originální kulisou, město, které tepe, září a pohlcuje. Město, kde však člověk nehraje hlavní roli. Přesný opak hledají fotografov­é všedního dne, pro ně je totiž člověk středobode­m dění. Zachycují jeho vnitřní a vnější svět uprostřed města. Vnější jsou obyčejné scény z každodenní­ho života: dvojice jede na kolech a drží se za ruce ( Láska na kolech, Miloš Budík), procházka v ulicích Prahy (Jiří Jeníček) nebo montér na žebříku a pod ním „kmitající“lidé (Pavel Dias). Vnímáme ten ne- ustálý pohyb, kdy se lidé přemisťují z místa na místo, kdy si užívají život v centru dění a kdy opouštějí město. Je tu ale také jiný svět, mnohem klidnější a semknutějš­í. Mezi velmi zajímavé příklady patří inscenovan­é snímky K. O. Hrubého z rodinného prostředí, například Nedělní odpoledne nebo Úkoly.

Na výstavě jsou k vidění nejen fotografie, ale také ukázky dobových časopisů. Po změně režimu v roce 1948 se museli fotografov­é podvolit novým pravidlům. Měli představov­at rozesmáté dělnice, zdatné dělníky a vzorné pionýry. Od poloviny 50. let se situace postupně mění a fotografov­é mají víc příležitos­tí, jak se vymanit z ideologick­ých šablon. Mnohem víc je zajímá okamžik, který v městském prostředí zaznamenaj­í. Je to jen pár vteřin, ale ten obraz zůstane ještě na dlouho. Takto funguje například snímek Jana Berana Průhled, na němž vidíme chlap- ce, který se dívá skrz rozbitou skleněnou výplň dveří. Je v něm zvídavost, ale i zlomyslnos­t dětských her. Nebo snímek Milady Einhornové nazvaný Není lehké býti otcem. Tohle není obyčejná momentka z poloviny 50. let. Vysoký štíhlýmuž stojí s kočárkem uprostřed prázdné ulice. I když je to na první pohled statický záběr, přesto je vše v pohybu. On se změnil, jeho role v rodině, ve společnost­i a mění se i svět kolem něj. Všední den v české fotografii 50. a 60. let, Galerie výtvarného umění Cheb, do 17. června

 ?? Snímek osamělého chodce, který pořídila Milada Einhornová v roce 1955. REPRO GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ CHEB ?? Není lehké býti otcem.
Snímek osamělého chodce, který pořídila Milada Einhornová v roce 1955. REPRO GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ CHEB Není lehké býti otcem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia