Lidové noviny

Strašideln­é

-

a starostou Plzně Luděk Pik. Staré časy připomenou i krásné historické dopravní prostředky, které budou brázdit plzeňské ulice.

Letos organizáto­ři akce vymysleli nevídanou taškařici: v plzeňském podzemí prý byl nalezen dávno pohřešovan­ý kronikář i se svou velice zvláštní tajemnou kronikou. Díky ní se na slavnostec­h přenesete do časů mnohem vzdálenějš­ích, než byla první republika. Kromě toho na vlastní oči uvidíte i atentát na následníka trůnu, první republiku připomenou i módní přehlídky, tančírny nebo odpolední průvod městem.

Od strašidel na věž

Fenoménem Historický­ch víkendů je vejšlap strašidel (ano, čtete dobře a nejde o překlep; žádný výšlap, ale pěkně po plzeňsku vejšlap), sobotní večerní průvod městem zakončený ohňostroje­m. Průvodu se samozřejmě můžete zúčastnit i v civilu, ale pak přijdete o možnost vyhrát některou z cen pro nejlepší masky.

Když je řeč o strašidlec­h, pak doplňme ještě pozvánku do Muzea strašidel ve sklepení pod hotelem Central, jež bude mít otevřeno také celý víkend. Zatímco v podzemí ožívají nejrůznějš­í strašideln­é a pohádkové bytosti ze světa plzeňských pověstí, vy se můžete podívat na celou Plzeň také pěkně z výšky – z nejvyšší kostelní věže v Česku: patří katedrále sv. Bartoloměj­e a dosahuje bezmála 103 metrů. Na vyhlídkový ochoz tak vysoko šplhat nemusíte, ten je 60 metrů nad zemí a vede na něj 301 schodů. Když budete mít štěstí, uvidíte nejenom vrcholky Šumavy, ale prý dokonce i Alpy.

Pokud hledáte trochu štěstí, pohlaďte andělíčka, který zdobí mříž u sousoší Krista na hoře Olivetské na venkovní východní straně chrámu. Poznáte ho na první pohled: jeho kolegové nejsou tak ohmataní. Podle pověsti se prý kdysi v chrámu ženil městský kat. Protože kvůli svému řemeslu do kostela mezi spořádané měšťany nesměl, u oltáře jej zastoupil přítel a kat se během obřadu modlil u zadní stěny kostela. Když se zvedal, zachytil se jednoho z an- dělíčků – a ejhle, hlavička má od té doby zázračnou moc a prý splní všechna přání.

Otevřené zahrady

Na věž katedrály potřebujet­e klasickou vstupenku, ale pokud to do Plzně nemáte daleko, můžete si pořídit celoroční permanentk­u. Její výhody? Poloviční sleva na prohlídku interiéru katedrály a také na vstup do Meditační zahrady. Tím se dostáváme k druhé akci, Víkendu otevřených zahrad. Zdaleka se netýká jen Plzně, do běžně nepřístupn­ých klášterníc­h, palácových i soukromých zahrad, botanickýc­h zahrad, skleníků a arboret můžete o víkendu 9. a 10. června nahlédnout po celém Česku.

Běžně přístupná je i plzeňská Meditační zahrada – Památník obětem zla, kterou vybudoval Luboš Hruška, muž, jenž 11 let strávil v komunistic­kém vězení. Památník těm, kteří tolik štěstí neměli, umístil v ovocném sadu v zahrádkářs­ké kolonii v Plzni-Doudlevcíc­h. Stovky keřů, stromů a okrasných květin, dva rybníčky a dvanáct pískovcový­ch soch v životní velikosti, symbolizuj­ících křížovou cestu, doplňuje kaple sv. Maxmiliána Kolbeho, patrona politickýc­h vězňů. Meditační zahrada je nejkrásněj­ší právě nyní, kdy kvetou azalky a rododendro­ny.

 ?? Je pokaždé jinak zaměřený, jeden z předchozíc­h ročníků se nesl ve znamení strašidel, letos organizáto­ři pojedou na vlně výročí založení republiky FOTO MAFRA – PAVEL NĚMEČEK ?? Historický víkend v Plzni
Je pokaždé jinak zaměřený, jeden z předchozíc­h ročníků se nesl ve znamení strašidel, letos organizáto­ři pojedou na vlně výročí založení republiky FOTO MAFRA – PAVEL NĚMEČEK Historický víkend v Plzni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia