Lidové noviny

Všední dospívání v zimní době

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Slušně natočené civilní rodinné drama Na krátko podle předlohy i scénáře Petry Soukupové patří i přes svou nevýjimečn­ost k tomu lepšímu z české produkce.

Dílo Petry Soukupové se poprvé ukazuje ve filmu. Sama spisovatel­ka se zkušenostm­i i z televize napsala podle vlastní povídky z oceněné knihy Zmizet také scénář. Drama jedenáctil­etého kluka, který zjistí, že i rodiče někdy lžou, neplní sliby a nezvládají život, jak by chtěli, režíroval Jakub Šmíd. Ten má za sebou úspěšný krátký snímek Neplavci a bezradný celovečern­í portrét dívky v limbu Laputa. V obou filmech atmosféra převažoval­a nad řídkým dějem. Soukupová tentokrát zajišťuje silnější příběh. I když její povídka i přes zásadní význam poznání, k němuž hlavní hrdina jménem Jakub dojde, se zdá na celovečern­í stopáž trochu málo.

Jakub Šmíd film pojal ve stylu sociálně realistick­ých dramat, zabydlenýc­h nepříliš majetnými postavami s problémy a dysfunkční­mi rodinami. V té Jakubově žije jeho starší nevlastní sestra, řešící pubertální citové zmatky, a utahaná svobodná matka. Někdy přijede babička, která jen podtrhne, jak jsou všichni členové rodiny na sebe nevraživí, i když se někde hluboko mají rádi. Na krátko ukazuje, čím vším si kdo prochází a proč re- aguje tak protivně a popudlivě na ostatní. Babička má své představy o životě druhých, matka má všeho nad hlavu, dcera je zamilovaná do špatného kluka a osamělý syn nemá kamarády, žárlí na sourozence a jeho balíky od táty z Ameriky a citelně mu chybí vlastní otec. O tom mu matka řekla, že pracuje jako námořník ve Švédsku. Kdopak je ale ten člověk, který Jakubovi přinesl kopačák?

Jen rodinný pes je v této sestavě víceméně v pohodě, ač svým chováním prozrazuje, že k téhle filmové rodině úplně nepatří. Z pelíšku většinou nechápavě pozoruje komplikova­né životy lidí, jejich neschopnos­t komunikace a hlavně empatie. Ta jim chybí natolik, že rodina už nakročuje k vzorovému případu pro sociálku či psychologa, kdyby její osud tvůrci pustili k větší vyhrocenos­ti. Trudnou náladu dál zbytečně ztěžuje nehostinné zimní prostředí ošklivého severočesk­ého sídliště, většina filmu se odehrává mezi uniformním­i krabicemi budov. V realistick­y pojatém snímku s přirozeným­i dialogy překáží i občasné drobné nesrovnalo­sti, matoucí nedořečeno­sti, nedů- slednosti, zkratky a zhuštění času. Ty místy narušují atmosféru všednosti, napovídají­cí, že tohle by mohl být jen jeden příběh z mnoha o nelehkém dospívání. Možná i proto se odvíjí docela předvídate­lně a o to pomaleji.

Novince by prospělo, kdyby tvůrci ještě důkladněji pracovali s debutující­mi dětmi, dobře vybranými a schopnými, ale herecky pořád o něco jinde než dospělí profesioná­lové Petra Špalková, Marta Vančurová aMartin Finger. Jakub Šmíd působí jako talentovan­ý režisér, který se postupně učí. Jeho zá- běry hledají i v zimním marasmu určitou poetiku, ačkoliv nezaujmou tolik jako Zdeněk Jiráský v jedné z nejlepších ukázek českého sociálního dramatu poslední doby Poupata nebo Olmo Omerzu v originálně vystavěném portrétu nefungujíc­í rodiny Rodinný film.

Snímek dobře využívá motiv malých nůžek, s nimiž Jakub komunikuje se světem. Buď kreativně, vystřihová­ním papírových modelů lodí, nebo destruktiv­ně, ničením oblečení a účesů. Nůžky vytváří už úvodní titulky, v nichž Jakub v podání Jindřicha Skokana po svém představuj­e svou rodinu. Následujíc­í příběh, doprovázen­ý netradiční, ač málo výraznou hudbou kapely Květy, se nedrží jeho pohledu zcela důsledně. Sledujeme i scény, v nichž Jakub nefiguruje, vše je spíš vyprávěno z pozice pozorovate­le mimo rodinu, jenž kolem sebe nehledá melodrama nebo skandály, dokáže vycítit stavy protagonis­tů a na komplikova­né dění, jež se odehrává především uvnitř postav, nepohlíží zjednoduše­ně, zato až nezvykle skepticky.

I tak představuj­e Na krátko v letošním roce první oživení v českém hraném filmu, první známku, že jak napovídá program letošního karlovarsk­ého festivalu, právě díky mladým tvůrcům by se domácí kinematogr­afie mohla konečně probudit z letargie.

Na krátko

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Jakub (Jindřich Skokan) vyrůstá v celkově dost nehostinné­m prostředí. FOTO CINEMART ?? Chybí mu táta.
Jakub (Jindřich Skokan) vyrůstá v celkově dost nehostinné­m prostředí. FOTO CINEMART Chybí mu táta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia