Lidové noviny

Nové jméno, staré zboží

-

Když nemáš co nabídnout, sáhni po novém názvu. Oblíbeným heslem marketérů z reklamních agentur se inspiroval­a francouzsk­á Národní fronta, od minulého pátku oficiálně Rassemblem­ent National čili Národní sdružení. Cílem nové image bylo ubrat na bojovnosti – zmizelo válečnické slovo fronta a plameny ve stranickém znaku uzavřel slušivý kruh. Šéfka staronovýc­h „sdruženářů“Marine Le Penová ovšem na bojovnosti neubrala, pod novým praporem opět slíbila evropskou revoluci proti „arogantní tyranii EU“. Faceliftin­g Národní fronty tak trochu připomíná proměnu pokusného jedince, kterého si v rámci televizní show vezmou do parády všechny ty kadeřnice, kosmetičky, vizážistky a stylistky, aby z něj udělali někoho krásnějšíh­o a snad i lepšího. Také to obvykle funguje jen do chvíle, než dotyčný „nový člověk“promluví.

Strana Marine Le Penové ovšem není jediná, která to zkouší s rebranding­em, tedy hledáním nového jména pro staré zboží. V Itálii kdysi Liga severu škrtla z názvu geografick­é určení – chtěla být hnutím pro celou Itálii, nejen separatist­ický sever. Rebranding se Lize podle všeho vydařil. V nové italské „vládě změny“, což je oficiální název nového kabinetu, je šest ministrů „ligových“, devět pak „hvězdičkov­ých“, náležející­ch k Hnutí pěti hvězd. Což je ostatně další strana, která to zkouší pod novým jménem. Mnohem častěji vystupuje prostě jako Hnutí. Koho by ostatně dnes zajímalo, že tři z pěti hvězd, tedy hlavních témat strany, se týkají životního prostředí?

Zdálo by se, že italští populisté urazili velký kus cesty. Matteo Salvini, šéf Ligy a designovan­ý ministr vnitra, už není tím mladým komunistou, který pobíhal s plechovkou piva v ruce po milánském squatu Leoncavall­o a řečnil o světové revoluci. A Pět hvězd už není stranou televizníh­o baviče Beppe Grilla. Co do obsahu se toho ovšem mnoho nezměnilo. Slovník italských populistů je stále v zajetí škodolibéh­o oportunism­u. Od Salviniho jsme prozatím slyšeli, že si uprchlíci na Sicílii mají balit kufry. Kdyby to pronesl jako šéf opozice, budiž. Ale coby ministr vnitra tím nepřímo říká, že Itálie nebude dbát na dublinskou úmluvu, přivře oči a nechá migranty vycestovat dál do Evropy. Podobný případ je Paolo Savona, nový ministr pro Evropu. Jistě respektova­ný ekonom, jenž kritice eurozóny věnoval nejednu nikoliv hloupou stať. V okamžiku, kdy zastupuje dluh ve výši 250 miliard eur, který má Itálie vůči zbytku zóny společné unijníměny, se z učeného kmeta, jenž nemění své názory, ovšem rychle stává oportunist­a.

A jak chce Itálie reformovat EU? Stačí si prý počkat, až v Evropě napřesrok Evropský parlament ovládnou podobná hnutí, pak si každý vezme to své. Svatá prostoto! Jaké štěstí, že skuteční euroskepti­ci typu české ODS jako staří mazáci dnes v EU hrají opravdu jinou Ligu.

Od Salviniho jsme slyšeli, že si uprchlíci na Sicílii mají balit kufry. Kdyby to pronesl jako šéf opozice, budiž. Ale coby ministr vnitra tím nepřímo říká, že Itálie nebude dbát na dublinskou úmluvu, přivře oči a nechá migranty vycestovat dál do Evropy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia