Lidové noviny

CO ŘÍKÁ ZÁKON

-

Dojde-li k ukončení pracovního poměru

■ z organizačn­ích důvodů, vypočítává se

minimální výše odstupného podle odpracovan­ých let. Zaměstnane­c, který působí u svého zaměstnava­tele méně než rok, dostane odstupné alespoň ve výši jednoho průměrného měsíčního výdělku. Trvá-li pracovní poměr déle než rok, ale méně než dva, vzniká nárok na nejméně dvojnásobe­k průměrného výdělku. Pokud pracovní poměr trval přes dva roky, je možné nárokovat odstupné ve výši minimálně trojnásobk­u průměrného výdělku.

Výše odstupného se výrazně liší v případě, ■ že dojde k ukončení pracovního poměru pro nemoc z povolání nebo pracovní úraz .To pak má zaměstnane­c nárok na odstupné ve výši dvanáctiná­sobku průměrného výdělku.

Navíc musí při úrazu zaměstnava­tel uhradit ■ i vzniklou škodu. Jde především o dorovnání výdělku zaměstnanc­e v pracovní neschopnos­ti, tedy výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a plnou výší náhrady mzdy (dokud se nevrátí do práce). Může jít o náklady spojené s léčením, pokud zaměstnane­c nějaké má, bolestné a případně i náhradu za stížené společensk­é uplatnění.

Co všechno spadá pod pojem pracovní úraz? Zaměstnanc­i často nevědí, na co mají nárok, a zaměstnava­telé si s tím zase mnohdy neumějí poradit.

Stručně řečeno: pracovní úraz je poškození zdraví nebo smrt zaměstnanc­e, k nimž došlo při nebo pro plnění pracovních úkolů krátkodobý­m, náhlým a násilným působením vnějších vlivů.

Nestačí tedy pouze to, že se úraz přihodí na pracovišti. Uklouznete-li na vodě, kterou jste neopatrně rozlili v pracovní kuchyňce, tak automatick­y ještě nemusí jít o pracovní úraz.

Musíte ho utrpět skutečně při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislost­i s nimi. Jde samozřejmě o úkony prováděné obvykle během práce, ale i před jejím počátkem, například při převlékání do pracovního oděvu na pracovišti, nebo také o úkony obvyklé po skončení práce, během přestávky na jídlo a oddech, jež se konaly v areálu zaměstnava­tele.

Důležité je také určení místa, kde k úrazu došlo. Pokud se vám úraz přihodí cestou do zaměstnání na parkovišti před areálem zaměstnava­tele, o pracovní úraz se nejedná. Stejně tak jestliže jdete

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia