Lidové noviny

Na zelené louce vyroste špitál za 7,3 miliardy

- PAVEL BARTOŠEK

ZLÍN Cestující do Zlína obvykle vystupují z vlaku už v Otrokovicí­ch a ke zbytku trasy využívají trolejbus. U silnice přitom nemohou přehlédnou­t holý lán pole – právě na něm má vyrůst nový špitál za více než sedm miliard korun.

Jestli se Krajská nemocnice Tomáše Bati skutečně přestěhuje do nového, navždy s ní bude spojeno jméno hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Právě on totiž plán na stavbu vydupal ze země. A neměl moc vzorů, které by mohl následovat – naposledy se nemocnice v Česku stavěla před 30 lety v Ostravě.

Nejde o žádnou maličkost, zlínská krajská nemocnice patří mezi deset největších v zemi. Velikostí a významem si tak nezadá ani s fakultními zařízeními.

Způsob, jakým se podařilo vykoupit pozemky pro stavbu, přitom nepřipomín­á patálie, které běžně provázejí podobné snahy státu. Krajští zastupitel­é v listopadu schválili, že za metr čtvereční zaplatí 1650 korun.

Pro srovnání, při výkupu půdy pro obchvat Otrokovic nabízel stát padesátiko­runu. Ale narazil na majitele, kteří odmítli takto levně prodat, a stavba se zasekla. Oproti tomu Čunkův přístup, zdá se, slaví úspěch.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia