Lidové noviny

Kulatý čtverec

- PETR KAMBERSKÝ

Sledovat odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie je pro Středoevro­pana vlastně veliká kratochvíl­e. Napřed se ukázalo, že velká část proponentů brexitu slibovala lidu, že si Británie zachová volný přístup na evropské trhy a zároveň zruší volný pohyb Evropanů po ostrovech. Tedy něco, na co zbytek Unie nikdy nemohl přistoupit a také nepřistoup­il.

Pak se při sjednávání kompromisu ukázal v podstatě neřešiteln­ý úkol – jak zajistit, aby hranice mezi Irskem (součást EU) a Severním Irskem (součást UK) nebyla tvrdou hranicí s ostrými celními kontrolami, jež by mohly přivést nazpět násilí, které drtilo ostrovy ještě v devadesátý­ch letech?

Nejnověji to vypadá, že většina z ctihodných 650 poslanců napřed odmítne dohodu, kterou vláda uzavřela s Bruselem, aby následně odhlasoval­a zákon, který zakáže „brexit bez dohody“. Kdo takovou novou dohodu s EU vyjedná, jak to stihne a zejména zda k takové změně smluv a harmonogra­mu bude zbylých 27 států ochotno, už ctihodní poslanci neřeší.

Otázka příštího britského referenda by klidně mohla znít: Chcete, aby byl čtverec kulatý?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia