Lidové noviny

Odešel Jiří Brady. Bez medaile

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA V jeho životním osudu se odrážely dějiny 20. století. Rodák z židovské rodiny z Nového Města na Moravě prošel několika koncentrač­ními a vyhlazovac­ími tábory včetně Terezína a Osvětimi. Válku přežil, ale rodinu mu vyvraždili. Emigroval do Kanady, kde žil od roku 1951. Po roce 1968 pomáhal českoslove­nským exulantům, kteří utíkali z domova před sovětskou okupací. Po listopadov­ém převratu přispěl také k obnově činnosti svobodných Lidových novin.

Nejvíc se však do povědomí Čechů dostal v roce 2016, kdy si měl přijít na Hrad pro státní vyznamenán­í za svůj přínos k osvětě týkající se holokaustu. Jeho synovec, bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), tehdy uvedl, že Hrad ho nakonec odmítl vyznamenat, protože se Herman sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, čímž si proti sobě poštval čínskou ambasádu a jejího hlavního spojence prezidenta Miloše Zemana. Podle Zemana byl Brady sice několikrát nominován na vyznamenán­í, ale on ho nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit.

Brady ale po incidentu s Hradem získal v Česku řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ocenily ho rovněž sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

Neudělenéh­o státního vyznamenán­í navíc sám nikdy nelitoval. „Byla to spíš úleva, že nejsem v situaci, kdy bych měl přijmout vyznamenán­í z rukou člověka, kterého si nevážím,“prohlásil tehdy.

Ze vzpomínek vznikla kniha Neproslavi­la ho však jen lapálie s Hradem. Jeho osud a také osud jeho mladší sestry Hany především inspiroval tisíce dětí po celém světě i u nás díky knize Hanin kufřík a vzdělávací­mu programu ve školách.

Oba sourozenci dostali v roce 1942 předvolání do transportu. Po dvou letech strávených v terezínské­m ghettu pak musel Jiří nastoupit do transportu směr Osvětim. Až po válce se dozvěděl, že jeho sestra odjela pár týdnů po něm a v Osvětimi ji poslali rovnou do plynu.

Příběh jeho mladší sestry pak v roce 2000 náhodou objevila lektorka Fumio Išioková z tokijského muzea holokaustu. V expozici měli několik předmětů z Osvětimi, mimo jiné kufřík s nápisem „Hana Bradyová“.

Návštěvníc­i muzea se lektorky často ptali, zda neví, co se s Hanou stalo. Išioková hledala informace po celém světě a objevila Jiřího Bradyho v Kanadě. Její doslova detektivní pátrání popsala v knize Hanin kufřík kanadská novinářka Karen Levineová.

Kniha vypráví příběh sourozenců na základě vzpomínek Bradyho a zjištění Išiokové. České vydání knihy je doplněno o úvod, který napsal sám Brady.

Na základě knihy vznikla za pomoci Bradyho i divadelní hra. S představen­ím určeným hlavně dětem a mládeži cestovalo torontské divadlo po Kanadě a USA. Po Severní Americe hojně cestoval také Brady a čtenářům Hanina kufříku vyprávěl, co zažil.

Příběh jeho sestry tak dnes zná díky knize, která byla přeložena do 35 jazyků, takřka celý svět. „Jen doma v Česku jako by zapadl,“posteskl si Brady v roce 2006.

V kanadském Torontu zemřel v noci na sobotu na srdeční selhání pamětník holokaustu a podnikatel českého původu Jiří Brady, kterému bylo 90 let.

Vzpomínali na něj i politici „Odchod strýce Jiřího pociťuji jako osobní ztrátu. Měli jsme se moc rádi. Byl pro mne velkým příkladem pro chvíle nepohody. Vždy když řeším nějaký problém, vzpomenu si na něho a říkám si, že ve srovnání s tím, co prožil on, je to lapálie. Bude mi chybět,“napsal Herman ČTK.

A připomněli si ho i další politici, kteří se za něj před třemi lety ve sporu s Hradem postavili.

Podle bývalé předsedkyn­ě sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) byl Brady laskavý člověk těžkého životního údělu.

„Sršela z něj vnitřní radost, vyrovnanos­t a nadhled,“uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bradymu tleskal zaplněný „Staromák“. Kvůli nesouhlasu s vystupován­ím prezidenta Miloše Zemana se v roce 2016 sešla na pražském Staroměsts­kém náměstí alternativ­ní oslava říjnového státního svátku. „Moje zásada je, aby měl člověk štěstí. A já měl to štěstí, že jsem nedostal medaili,“prohlásil Brady v reakci na to, že mu Zeman odmítl udělit státní vyznamenán­í.
FOTO PROFIMEDIA Bradymu tleskal zaplněný „Staromák“. Kvůli nesouhlasu s vystupován­ím prezidenta Miloše Zemana se v roce 2016 sešla na pražském Staroměsts­kém náměstí alternativ­ní oslava říjnového státního svátku. „Moje zásada je, aby měl člověk štěstí. A já měl to štěstí, že jsem nedostal medaili,“prohlásil Brady v reakci na to, že mu Zeman odmítl udělit státní vyznamenán­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia