Lidové noviny

V roce Gándhího

Premiér vyrazil do „největší demokracie na světě“

- Zbyněk Petráček

Kdyby Andrej Babiš zahájil svou zatím nejdelší cestu před sto lety, řeklo by se prostě, že jede do Indie. Tehdy bylo Indií (Přední a Zadní) de facto vše mezi Arábií a Čínou. Teď ale musíme poctivě napsat, že včera vyrazil na týden do Singapuru, Thajska a Indie. Nicméně na důležitém charakteru té cesty to nic nemění.

Svým rozsahem připomíná výpravy prezidenta Havla do Austrálie či do Jižní Ameriky v 90. letech. Samozřejmě, že časy, kdy český lídr střílel s domorodci z luku, se už nevrátí. Však i cíle premiérovy cesty naplňují body jako „diverzifik­ace českého vývozu“. Ale nevyřčeně naplňují i něco jiného. Ta cesta by měla vyvážit silný tah prezidenta Zemana na Čínu. A připomenou­t, že v Asii se nabízí zajímavá alternativ­a.

Označovat Indii za „největší demokracii na světě“působí jako klišé, ale to slovní spojení se opírá o realitu. Indie (1,34 miliardy obyvatel) je už prakticky stejně lidnatá jako Čína (1,39 miliardy). Nechlubí se sice rychlým čínským růstem, ale na druhou stranu se v jejím případě nespekuluj­e o prasknutí bubliny. Neprošla sociálně inženýrský­mi experiment­y, jako byl maoismus, Velký skok, kulturní revoluce či politika jednoho dítěte. Zato prošla érou života pod britskou správou, z níž si uchovala leccos dobrého – od široké znalosti angličtiny přes parlamentn­í demokracii, železniční síť, levostrann­ý provoz na silnicích, kvalitní školství i soudnictví a nezávislý tisk.

Nejde jen o historii. Už dva roky zvažujeme, jaké škody přinese brexit. U nás se nemluví o Indii. Přitom je zřejmé, že má-li Indie, brzy už pátá největší ekonomika planety (za USA, Čínou, Japonskem a Německem), přímou vazbu na Evropu, tak společensk­ou, ekonomicko­u i kulturní právě přes Británii. S odchodem Britů z EU ta vazba přirozeně zeslábne. Už proto je užitečné ji kultivovat i jinak, třeba návštěvou českého premiéra. Snad ve víru „diverzifik­ace českého vývozu“nezapomene na to, že Indie letos slaví 150 let svého velikána Mahátmy Gándhího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia