Lidové noviny

V kasinu už Plíšková vyhrála

Tak teď? Vyhraje konečně grandslam? Karolína Plíšková v Melbourne zase patří k favoritkám na celkový triumf. Češi na Australian Open

- KAREL KNAP Zvláštní zpravodaj v Melbourne

MELBOURNE Kdysi před největšími akcemi trpěla. Selhávala na nich. Tlak ji drtil. Jednou se před US Open dokonce rozplakala. Rozvleklé turnaje jí neseděly, až časem si na ně zvykla.

Na šesti z předchozíc­h devíti grandslamů postoupila aspoň do čtvrtfinál­e. Znalci ji obvykle pasují na jednu ze žhavých kandidátek na titul. Ani tentokrát podobným věštbám neunikla. Vždyť v generálce v Brisbane dominovala.

Zdá se, že v šestadvace­ti letech dozrála. Pochvaluje si dvojici točících se zahraniční­ch trenérek Rennae Stubbsová – Conchita Martinezov­á. Zůstává ve střehu, nicméně před úterním derby s Karolínou Muchovou působí sebevědomě. Možná též proto, že z posledních šesti partií s Češkami vyždímala šest vítězství.

LN Už jste zjistila, jak se nejlépe vybrušuje forma na grandslam?

Poslední dva tři roky se docela vyhýbám stresu. Teď jsem v pohodě, bez zranění. Po minulé sezoně jsem si užila dovolenou, zvládla těžkou přípravu na Tenerife. Vyhrála jsem turnaj v Brisbane. Mám kolem sebe fajn lidi, jsem šťastná.

LN Jak jste se rozptýlili?

V sobotu jsme vyrazili na St. Kildu k moři, abychom se vyhnuli ostatním tenistům. Bydlíme v centru jako většina z nich, tak jsme chtěli prchnout na jiné území. Pláž je krásná, pěkné restaurace, koupili jsme si zmrzku.

Již hráli (program každého dne

startuje v 1:00 SEČ, výsledky na Lidovky.cz): BERDYCH (ČR) Edmund (13-Brit.), KVITOVÁ (8-ČR) - Rybáriková (SR), STRÝCOVÁ (32-ČR) - Putincevov­á (Kaz.), SINIAKOVÁ (ČR) - Bencicová (Švýc.), VONDROUŠOV­Á (ČR) Rodinová (Rus.).

Zítřejší program - ženy:

MUCHOVÁ (ČR) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7-ČR), KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (ČR) - Blinkovová (Rus.).

Muži: VESELÝ (ČR) - R. Harrison (USA).

LN Vy smíte zmrzlinu?

Jednou za měsíc! Snažím se jíst zdravě, takže jsem si dala první za tři týdny od příletu do Austrálie. Naštěstí měli mé oblíbené příchuti mango a zelený čaj. A ještě jednu věc jsme podnikli.

LN Ano?

Zašli jsme s Michalem a ségrou do kasina v hotelu Crown. Vyhráli jsme. Na mé oblíbené ruletě. Doma bych nešla, hned by mě někdo fotil. Ale tady nebo v Monaku si užiju trochu adrenalinu.

LN Nač sázíte?

Jen na svá šťastná čísla. Je jich asi osm. Michal má zase jiná oblíbená. Tentokrát vyhrávala ta jeho.

LN Prima. Vydělali jste. Nemusíte se stresovat tím, že potřebujet­e posbírat odměny za postup v Australian Open, což?

Tak! A radši tam skočíme ještě jednou, abych byla úplně v klidu.

LN Zmínila jste soustředěn­í na Tenerife. Čím to, že jste se prvně odhodlala k podzimní výpravě do ciziny?

Dosud jsem po sezoně zůstávala doma, protože jsem chtěla strávit nějakou dobu s rodinou. Jenže často jsem bývala nemocná Roman) - 35. Balán (Kohout). Rozhodčí: Obadal, Šír - Jindra, Zíka. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7003. Třetiny: 2:0, 2:1, 0:0. a do Austrálie odlétala ze zimy unavená. Byl čas na změnu.

LN Sblížila jste se víc s koučkou Martinezov­ou, kterou jste loni přibrala do týmu?

Poznaly jsme se už při US Open. Pak jsme si hodně volaly. Na Tenerife jsme spolu strávily skoro měsíc, což byla zkouška, jak spolu vyjdeme. Všechno fungovalo výborně.

LN Utužovali jste partu?

Snažili jsme se. Vyrazili jsme se mrknout na kosatky. Navštívili jsme zoo. Cestovali jsme, odpočívali, chodili i s Michalem a mým tátou na jídlo, žádná křeč.

LN Australank­a. Španělka. Chorvat (kondiční kouč Azuz Simčič). Jak si členové vašeho týmu rozumějí?

Skvěle. Druhá trenérka Rennae mi radí, jak se dostávat k síti. Conchita je na mě hodně přísná. Sama nikdy nedarovala soupeřce jediný balon, nenechá mě vypustit jediný úder. Dobře komunikují také s Azuzem.

LN Jak jste snášela španělské drily, které patří mezi speciality Martinezov­é?

V tamních akademiích zavřou lidi od rána do večera a šest hodin je drtí na kurtu. Ona by se mnou nejradši udělala totéž. Občas jsou její cvičení hodně intenzivní, ani začátky tréninků nejsou volné. Pár dní jsem kousala dost těžce.

LN Netlučou se někdy názory Stubbsové a Martinezov­é?

Ne. Jsou bývalé hráčky. Vidí mou hru podobně. O soupeřkách mluví skoro stejně. Obě se shodují, že když podám super výkon, na druhé straně není co řešit.

LN Nebála jste se pokusu se střídající­mi se koučkami?

U mě nic není na doživotí. Snad leda Michal (směje se na chotě a manažera v jedné osobě). Tým se mi mění, ale téhle variantě věřím.

Statistiky zápasů 35. kola hokejové Tipsport extraligy

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Takto slavila Karolína Plíšková triumf v Brisbane. Naváže na něj také na Australian Open?
FOTO PROFIMEDIA Takto slavila Karolína Plíšková triumf v Brisbane. Naváže na něj také na Australian Open?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia