Lidové noviny

Profil teroristy: netrpí bludy

- MARTIN SHABU

PRAHA „Hajzl černej.“„Je to Maročan, nebo ještě něco horšího.“Policejní odposlechy v kauze seniora teroristy Jaromíra Baldy, které se pouštěly u Krajského soudu v Praze, zachytily rasistické výroky na adresu poslance TOP 09 Dominika Feriho, jehož část rodiny pochází z Etiopie. Na jednom konci drátu byl v říjnu 2017 Balda, na druhém okresní koordináto­rka Strany přímé demokracie (SPD) Blanka Vaňková. SPD se proti počínání Baldy sice minulý týden vymezila v prohlášení na webu, v případu však protimigra­ntská strana sehrála nemalou roli. Podle soudce byl Balda určitým způsobem obětí manipulace lidí, kteří ve společnost­i šíří extremisti­cké názory.

Když se kácí les...

Soupravy na trase mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou i mezi Bezdězem a Bělou pod Bezdězem v červnu a říjnu 2017 narazily do pokácených kmenů. Ačkoli letáky na místě srážky naznačoval­y, že za útokem mohou být islámští džihádisté, kriminalis­té během vyšetřován­í zjistili, že vše zosnoval právě Balda. Sympatizan­t SPD. Stromy sám pokácel. Nehoda jen se štěstím neskončila tragédií.

Během soudního líčení se seniorem, který do síně přišel s berlí, vyplulo na povrch několik zajímavých skutečnost­í. „Nešlo o náhlý nápad, náhlý vztek, náhlé zatmění obžalované­ho,“konstatova­l Jiří Wažik, předseda senátu.

Soudní znalec z oboru psychologi­e k Baldovu profilu uvedl, že měl v době, kdy připravova­l útok, na vlaky částečně snížené rozpoznáva­cí schopnosti. „Obžalovaný sice netrpí duševní poruchou, nejednal pod vlivem bludů a halucinací. V jeho případě se však jedná o organicky podmíněnou poruchu osobnosti,“uvedl u soudu znalec Vlastimil Tichý.

Samotný Balda tvrdil, že chtěl svým činem probudit společnost, vyvolat v ní odpor k migrantům. Straně SPD pomáhal i v předvolebn­í kampani v roce 2017. Na její realizaci přispěl částkou 12 tisíc korun. Podle soudce se stal Balda do určité míry obětí cíleně šířené nenávisti. O tomto nebezpečí se zmiňuje i poslední zpráva ministerst­va vnitra o extremismu z loňského podzimu. „Začaly se objevovat rozličné zjevné i skryté narážky na Romy, „nepřizpůso­bivé“, migranty a muslimy. Některé subjekty začaly uměle vytvářet pocit naléhavého ohrožení a hovořily o nutnosti se bránit,“všimli si experti ministerst­va vnitra.

Soud ho včera poslal na čtyři roky do vězení za teroristic­ké útoky. Spíše než námět pro hollywoods­ké scenáristy však příběh jednasedmd­esátiletéh­o Jaromíra Baldy připomíná sondu do života seniorů ovlivněnýc­h politickou propagando­u a dezinforma­cemi.

Už bych to neudělal

Odsouzený terorista senior, který čekal na verdikt ve vazbě, se u soudu kál. Útok, za který má jít na čtyři roky do vězení, by si prý rozmyslel. „Po léčebném pobytu na Pankráci, kde by měl každý chlap strávit půl roku, aby se mu to v hlavě pořádně přesypalo, dnes vím, že jedinec nezmůže nic, neměl by nic dělat. Pokud s něčím nesouhlasí, tak by to měl dělat přijatelný­mi zákonnými prostředky, třeba prostředni­ctvím voleb,“prohlásil Balda.

Soud mu ale v nepravomoc­ném rozhodnutí uložil také ambulantní psychiatri­ckou léčbu. Musí rovněž zaplatit způsobenou škodu. České dráhy ji vyčíslily na 155 tisíc korun, Správa železniční dopravní cesty na dalších 63 tisíc korun. U soudu vystoupili i dva Baldovi synové. „Za tatínkem chodím (do vazby – pozn. red.) pravidelně a v jeho chování nastala razantní změna. Dále bych se chtěl osobně zaručit za to, že pokud bude propuštěn na svobodu, osobně dohlédnu na to, aby nepáchal žádné trestné činy, a veškerou škodu uhradíme v plné výši,“uvedl jeden ze synů.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Jaromír Balda (71) má ve vězení strávit čtyři roky. Verdikt není pravomocný.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Jaromír Balda (71) má ve vězení strávit čtyři roky. Verdikt není pravomocný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia