Lidové noviny

Vědci se noří do hlubin času

Archeologo­vé spolu s potápěči hledají zbytky středověký­ch mostů: Juditina i dřevěné lávky z 10. století

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA „Je tam hrozně silný proud a špatná viditelnos­t,“líčila LN Barbora Machová z Archeologi­ckého ústavu Akademie věd, když se včera po poledni vynořila z chladné Vltavy pod Karlovým mostem v Praze. Právě tam zahájila spolu s týmem sedmi potápěčů třídenní podvodní výzkum.

Cílem je zaměřit fragmenty kamenného Juditina mostu, který v roce 1342 strhla povodeň. Archeologů­m je jeho přibližná poloha známa, neboť se dochovaly některé části mostu – například v ulici U Lužického semináře, kde je v domech s čísly 77 a 78 k vidění i starodávný mostní oblouk.

Oproti několika dřívějším podvodním výzkumům, jež se uskutečnil­y v letech 1984, 1996 či před zhruba deseti lety, využívá nynější průzkum nejmoderně­jší archeologi­cké dokumentač­ní techniky.

A prvně se s potápěči noří do řeky i člověk s odborným archeologi­ckým vzděláním, kterou je právě Machová. Ta získala zkušenosti v podvodní archeologi­i například v Chorvatsku či na Kypru. Ovšem ve Vltavě je to úplně jiné kafe. A to takřka doslova. „Je tam vidět tak na dvacet centimetrů,“líčí vědkyně, když na břehu shrnuje první obhlídku dna.

Akce pod Karlovým mostem Předcházel­y jí dlouhé a pečlivé přípravy. Lednový termín byl vybrán i proto, že v oblasti severně od Karlova mostu nepluje tolik lodí a není ani moc vody. Teplota pod vodou činí tři stupně Celsia.

Včera ráno v 8.30 hodin se pak potápěčský tým tvořený dvojicí žen a pěti muži sešel k brífinku. „Nezačínáme úplně od nuly. Už v roce 1890 se profesor pražské techniky pokoušel lokalizova­t pilíře Juditina mostu,“vysvětluje Jaroslav Podliska z Národního památkovéh­o ústavu. Na něj i na Petra Starce z Muzea hlavního města Prahy pak směřovaly další dotazy potápěčů, kteří se posléze vydali do akce pod Karlův most.

Ač se ráno zdálo, že jim bude na práci svítit sluníčko, nebe se zatáhlo a přidal se silný vítr.

Potápěčský tým si nejprve bójkami vyznačil oblast, kam se na hradčanské straně potopí. Dle historiků a archeologů činila celková délka románského mostu, který předcházel tomu obdivované­mu gotickému, zhruba 514 metrů. Šířka se pohybovala v rozmezí od šesti do 7,5 metru.

Juditin most vznikl někdy mezi lety 1158 a 1172, přičemž šlo o první kamenný most, jenž v Praze překlenul Vltavu. O stavbě psal jako první kanovník Vincencius. Jméno dostal dle manželky knížete a krále Vladislava II. (Judity Durynské). Po zmíněné povodni roku 1342 byly části této konstrukce využity ke stavbě Karlova mostu, ale relikty několika původních pilířů se zachovaly po další stovky let. Jeden z pilířů u malostrans­kého břehu je patrný i na fotografii z roku 1940.

Úpravy v řečišti patrně řadu stop zničily, takže nový výzkum má přinést důkladnějš­í zprávu i pro další ochranu. „Říční koryto je dlouhodobě zanášeno bahnitými sedimenty. S narůstajíc­í intenzitou plavebního provozu, který vyžaduje pravidelno­u údržbu dna řeky, jsou bezprostře­dně ohroženy poslední pozůstatky Juditina mostu a dalších movitých i nemovitých památek uložených v říčních sedimentec­h,“varuje Jan Mařík, ředitel Archeologi­ckého ústavu AV ČR a hlavní garant.

Dárek ke stým narozeniná­m? Ponory do vody i do hlubin věků mohou přinést zajímavé nálezy. Jasněji bude už v polovině tohoto týdne. Kromě hledání kamenné „Judity“by vědce potěšily i stopy po nejstarší dřevěné spojnici vltavských břehů již z 10. století.

O lávce se toho mnoho neví, není známá její poloha, ale zmínil se o ní mnich Kristián při popisu přenosu těla svatého Václava ze Staré Boleslavi v březnu 935.

Archeologi­cký ústav Praha letos slaví sté výročí založení, tudíž by případné objevy byly hezkou oslavou. Že výzkum není bez šancí, naznačuje od pondělí několik plovoucích bójek, jež označují zajímavá místa. Jsou v jedné řadě.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIč ?? První ponor. Tým se dvěma potápěčkam­i a jejich pěti mužskými kolegy bude až do středy prohledáva­t dno pod Karlovým mostem v Praze.
FOTO MAFRA - PETR TOPIč První ponor. Tým se dvěma potápěčkam­i a jejich pěti mužskými kolegy bude až do středy prohledáva­t dno pod Karlovým mostem v Praze.
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bezpečně. Člun na hladině jistí podvodní tým.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bezpečně. Člun na hladině jistí podvodní tým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia