Lidové noviny

Praha končí s „pandí diplomacií“

Pražská koalice už nechce poklonkova­t Číně. Místo snahy o získání vzácné pandy z Pekingu bude klást důraz na podporu lidských práv.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Koalice v čele hlavního města hodlá vypovědět kontroverz­ní bod partnerské smlouvy s čínským Pekingem. Jeho schválením se hlavní město Česka před několika lety přihlásilo k politice jedné Číny, která neuznává nezávislos­t Tchaj-wanu. Tehdejší vedení metropole v čele s nyní již bývalou primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) si kvůli tomu vysloužilo odsouzení ze strany obhájců lidských práv.

Důvodem poklonková­ní komunistic­ké velmoci, o kterém hovořila exprimátor­ka, byla snaha o získání pandy do pražské zoo v Troji. Podle Krnáčové Peking podmiňoval zapůjčení velmi vzácného zvířete uznáním nároku pevninské Číny na vládu nad demokratic­kým ostrovem. Nové vedení Prahy však má jiné priority. „Jsme si jisti, že lidská práva jsou víc než panda v zoo,“řekl lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský.

Smlouva může padnout celá Stejného názoru jsou i další koaliční politici. Kontroverz­ní článek smlouvy o partnerstv­í s Pekingem byl podle nich Praze vnucen, a je nutné se ho zbavit. Radní však o záměru na svém včerejším jednání ještě nehlasoval­i, protože není formálně připraven.

Schválit by ho chtěli do konce ledna. Poté primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zahájí jednání s Pekingem o úpravě vzájemné smlouvy. Podle dostupných informací by k tomu mělo dojít do června. Kdyby s vyřazením bodu čínská strana nesouhlasi­la, je podle radních ve hře i radikální krok: česká metropole by zcela odstoupila od smlouvy.

Kromě Pirátů a Prahy sobě jsou v nynější koalici také Spojené síly pro Prahu, tvořené TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Zástupci tohoto širokého uskupení s vyškrtnutí­m zbytečně servilního bodu souhlasí. „Politika TOP 09 je dlouhodobě v duchu Václava Havla, to znamená v duchu lidských práv,“uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle Hany Marvanové z hnutí STAN článek v zásadě znamená podporu autoritářs­kého režimu v Číně.

„Černín“dává ruce pryč

Pokud Praha sporný bod škrtne, ministerst­vu zahraničí nezbude nic jiného než se od jejího rozhodnutí distancova­t. Černínský palác totiž nadvládu pekingskýc­h komunistů nad Tchaj-wanem oficiálně uznává.

„Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuáln­ě od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA,“řekl Deníku N šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministerst­vo zahraničí však jinak nemůže Praze do jejího rozhodnutí mluvit. Smlouva, o níž se mluví, totiž není mezistátní. Pakt uzavřely česká a čínská metropole; Petříček proto ze své pozice může pouze radit, jiné páky na vedení hlavního města nemá.

Situace kolem „pandy pro Prahu“je absurdní. O její zapůjčení usilovala Krnáčová, která kvůli ní před třemi lety podepsala memorandum se starostou Pekingu Wang An-šunem. Prezidenta Miloše Zemana pak dopisem žádala, aby svou vahou působil na čínské představit­ele.

Žádná panda se však do Prahy nakonec stěhovat nebude. Čína nemá o zápůjčku zájem, Zeman zase tvrdí, že lobbování pro pražskou zoo je pod jeho úroveň. „Prezident republiky se věnuje ekonomické diplomacii, ne shánění pandy,“uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuáln­ě od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia