Lidové noviny

Útočník zabil starostu Gdaňsku

Pawła Adamowicze pobodal zřejmě psychicky narušený muž Chtěl se pomstít za údajně protiprávn­í vězení

- ROBERT SCHUSTER

GDAŇSK/PRAHA Ani pětihodino­vá náročná operace nedokázala zachránit život starosty polského Gdaňsku Pawła Adamowicze.

Třiapadesá­tiletý přednosta šestého největšího města v zemi podlehl zraněním, která utrpěl v neděli poté, co byl napaden nožem. K incidentu došlo při benefiční akci za získání prostředků na nákup nových zdravotnic­kých přístrojů, jíž se Adamowicz zúčastnil.

V okamžiku, kdy politik chválil velkorysos­t občanů města při poskytován­í finančních darů, vtrhl na jeviště mladý muž a několika údery nožem na Adamowicze zaútočil. Bezpečnost­ní služba útočníka okamžitě zpacifikov­ala a zajistila.

Policie později uvedla, že se jedná o 27letého recidivist­u Stefana W., který se v minulosti podílel na několika ozbrojenýc­h bankovních loupežích, za což byl odsouzen k více než pětiletému trestu ve vězení. Podle médií navíc trpí schizofren­ií.

Video, jež útok zachytilo, ukazuje, jak se Stefan W. po svém činu zmocnil mikrofonu, do kterého zakřičel, že ho bývalá vláda vedená liberálně-konzervati­vní Občanskou platformou (PO) nechala protiprávn­ě zavřít a mučit ve vězení. „Proto Adamowicz umře!“zvolal atentátník. Generální prokuratur­a ho nyní stíhá pro vraždu, podle vyšetřovat­elů zatím vše nasvědčuje tomu, že jednal bez kompliců.

Starosta Adamowicz, jehož podporoval­a právě PO, utrpěl poranění v blízkosti srdce. Oživovací pokusy byly zahájeny ještě na místě útoku. Následně byl převezen do místní univerzitn­í nemocnice.

Lékaři jeho stav od samého počátku označovali jako velmi kritický a netroufali si učinit jakoukoli prognózu, jestli má vůbec šanci přežít. Podobně také zpočátku nedokázali odhadnout, jak závažná poranění utrpěl, případně zda si ponese trvalé následky.

Poté, co se začala šířit zpráva o útoku na starostu Gdaňsku, začali do kliniky přicházet mnozí občané a nabízet, že darují krev na jeho záchranu.

Už ho jednou pohřbili

Paweł Adamowicz stál v čele města od roku 1998. Původně byl členem PO, později měl jako nezávislý její podporu. V minulosti opakovaně ostře kritizoval politiku současné vlády vedené konzervati­vní stranou Právo a spravedlno­st (PiS). Před rokem 1989 se podílel na aktivitách opozičního nezávisléh­o odborového hnutí Solidarita, které vzniklo právě v Gdaňsku.

Z kruhů radikální pravice byl zase dosavadní starosta konfrontov­án s výtkami, že je údajně příliš liberální. Podporoval například práva sexuálních menšin, a když došlo v létě k útoku na místní synagogu, demonstrat­ivně vyjádřil solidaritu s gdaňskou židovskou obcí.

Kvůli své politice čelil i výhrůžkám. Během poslední volební kampaně rozšiřoval­a například nacionalis­tická Všepolská mládež zfalšovaný úmrtní list, vystavený na Adamowiczo­vo jméno. Chtěla tím prý upozornit na jeho blížící se konec v čele města. Navzdory tomu byl loni v listopadu v úřadu potvrzen.

Nejvyšší polští představit­elé, prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki, útok na starostu Gdaňsku ostře odsoudili. Hlava státu navíc vyzvala Poláky k národnímu pochodu proti násilí. Podle ministra vnitra Joachima Brudzińské­ho je útok „aktem barbarství“. Bývalý polský premiér a současný předseda Evropské rady Donald Tusk, který sám pochází z Gdaňsku, označil Adamowicze za „muže svobody“a svého osobního přítele.

 ?? FOTO REUTERS ?? Těsně před atentátem. Útočník při Adamowiczo­vě projevu vtrhl na jeviště a zasadil mu několik ran nožem. Zraněním starosta podlehl v nemocnici.
FOTO REUTERS Těsně před atentátem. Útočník při Adamowiczo­vě projevu vtrhl na jeviště a zasadil mu několik ran nožem. Zraněním starosta podlehl v nemocnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia