Lidové noviny

Macron rozhněvané Francouze neuklidnil

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA „Vážené Francouzky, Francouzi, drazí spoluobčan­é, v tomto období zkoušek a nejistoty, jako je to, kterým procházíme, si musíme připomenou­t, kdo jsme. Francie není země jako ostatní,“napsal v dopise občanům prezident Emmanuel Macron.

Zpráva národu v poněkud neobvyklé formě měla za cíl změnu současné situace v zemi, kterou už devátý týden v řadě otřásají protesty proti Macronově vládě. Prezident se pokusil situaci uklidnit již několikrát a pokaždé neúspěšně. Demonstran­ty ve žlutých vestách, kteří původně bojovali proti vládnímu plánu na zdražení pohonných hmot, se Macronovi nepodařilo uchlácholi­t ani stažením tohoto návrhu, zvýšením minimální mzdy či daňovými úlevami.

Naposledy v sobotu vyrazilo přes 80 tisíc příznivců hnutí žlutých vest k demonstrac­ím v řadě měst. Během již deváté soboty od listopadov­ého počátku protestníh­o hnutí se v Paříži sešlo na 8000 lidí. Policie při protestech zadržela 244 lidí, informoval ministr vnitra Christophe Castaner. Mnozí z demonstran­tů i policistů si z víkendu odnesli zranění. Prezident tak v krizové situaci musel najít jiné, nové řešení.

„Nepřijmu žádnou formu násilí. Ani tlak, ani urážky,“uvedl tvrdě v dopise občanům Macron. Jako strategii zvolil diskusi. Vyzval tedy Francouze, aby se v co největším počtu zapojili do celonárodn­í debaty o několika desítkách společensk­ých a ekonomický­ch témat, jejímž výsledkem by měla být „nová smlouva pro národ“.

Celospoleč­enská debata by měla začít dnes a trvat dva měsíce. Výsledek tohoto procesu bude mít podle Macrona poradní charakter; žádným otázkám, o něž se Francouzi budou zajímat, se však nevyhne.

„Je to způsob, jak bych chtěl spolu s vámi změnit hněv v řešení,“napsal Macron v dopise, v němž vytyčil, jakých témat by se měla diskuse týkat. Podle prezidenta nejsou žádné otázky zakázané, ale upozornil, že každá mince má dvě strany. Pokud si budou Francouzi přát, aby jejich daně byly „férovější a nižší“, musí si uvědomit, že je nutné učinit škrty ve státním rozpočtu. Tematickým­i okruhy mají být mimo jiné ekologie, migrace, daně a veřejná správa či demokracie a občanská společnost. Podle agentury AFP by mělo být vytyčeno celkem 35 otázek.

„Již po několik týdnů mnozí starostové otevřeli své radnice, abyste mohli vyjádřit své připomínky. Musíme však vejít do nové, mnohem širší fáze,“sdělil v dopise prezident. „Starostové mají zásadní roli, protože jsou vámi přímo zvolení, a jsou tedy legitimním­i prostřední­ky pro názory občanů,“vysvětlil prezident, jak by měla debata probíhat.

Milionářsk­á daň se nevrátí Ačkoliv zpráva národu měla pravděpodo­bně vyznít jako smířlivý krok, prezident Macron již předem jasně avizoval, že nemá v plánu jakkoliv měnit dvě pro Francouze zásadní daně – povinné sociální pojištění a takzvanou solidární daň z majetku, tedy vyšší zdanění bohatých, již vláda zrušila na počátku loňského roku a částečně ji nahradila daní z nemovitost­i.

„Jelikož je velmi vysoká, omezuje tato daň možnost investován­í do společnost­i a tím zvyšování zaměstnano­sti a ekonomické­ho růstu,“tvrdí prezident v dopise. Kritika tak na sebe nenechala dlouho čekat.

Například Jeremy Clement z hnutí žlutých vest řekl pro stanici BFMTV, že dopis se zabývá „jen částí problému“a nezachází dostatečně daleko, aby řešil to, co většinu protestují­cích trápí především – klesající kupní sílu. Podle další výrazné osobnosti hnutí Jeroma Rodriguese prezident zjevně nepochopil „naléhavost“obav lidí s nízkými příjmy.

Levicoví opoziční politici kritizoval­i především to, že Macron znovu odmítl zavést právě solidární daň z majetku. Krajně levicová strana Nepodroben­á Francie národní debatu označila za „kouřovou clonu“, krajně pravicová partaj Národní sdružení Marine Le Penové za manévr ve snaze „získat čas“. Dle průzkumu, který zveřejnil list Le Figaro, si přes 70 procent Francouzů myslí, že debata k žádným užitečným opatřením nepovede.

Francouzsk­é večerní deníky měly již v neděli na svých titulních stranách dopis od prezidenta Emmanuela Macrona. Ten se po devíti týdnech protestů takzvaných žlutých vest odhodlal k dalšímu pokusu upokojit demonstran­ty. Neúspěšně. Pokud si budou Francouzi přát, aby jejich daně byly „férovější a nižší“, musí si uvědomit, že je nutné učinit škrty ve státním rozpočtu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia