Lidové noviny

Byl Koperník žena?

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Jaké výzvy nás v čerstvě načatém roce čekají, naznačila nedávná agenturní zpráva o seriálové inkarnaci německého válečného filmu Ponorka z roku 1981. „Německá klasika situovaná do ponorky z druhé světové války byla přetvořena pro éru #MeToo, s ženami v hlavních rolích,“hlásí zpráva, již do oběhu uvedla charitativ­ní nadace zpravodajs­ké agentury Thomson Reuters, která se specializu­je na témata, jako jsou práva žen a LGBT+ osob, obchod s lidmi nebo změna klimatu. Nadace si klade za cíl „za pomoci know-how a reputace“světoznámé zpravodajs­ké agentury sloužit v daných tematickýc­h oblastech coby zdroj „nezaujatéh­o myšlenkové­ho vedení“(unbiased thought leadership). Zřejmě v souladu s tímto posláním dotyčná zpráva dodává, že podle analýzy University of Southern California jsou ženy ve filmových a televizníc­h dílech stále upozaďován­y a hrají zejména role orientovan­é na osobní život, jako jsou manželky a matky. (Což je zjevně špatně, ženy mají přece hrát především údernice nebo alespoň vojačky.)

Zpráva je napsána tak, že nezasvěcen­ý čtenář dost možná získá dojem, že v aktuálním výkladu dějin druhé světové války tvořily posádky ponorek ženy. Tak daleko zatím pokroková tvorba nejde – jak se dočteme spíše mezi řádky, ženám je v seriálu věnována paralelní linie o francouzsk­ém hnutí odporu. Ale po pravdě, divil by se někdo příliš, kdyby se módní snaha postavit do čela všech filmových bojových šiků ženy projevila i tak bizarním způsobem?

Jak může snaha o genderově uvědomělou interpreta­ci historie dopadnout, předvedla (snad ne úplně prorocky) oblíbená polská sci-fi komedie Sexmise z roku 1983, v níž je Koperník prohlášen za ženu. Žena byl i Einstein. „A Madamme Marie Curie-Sklodowská taky, co?“vykřikne rozhořčený přeživší muž v neodolatel­ném podání Jerzyho Stuhra. To je asi největší nebezpečí propagandy: devalvuje i pravdu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia