Lidové noviny

Ještě pořád to má cenu

-

časových rovin, tentokrát dokonce tří a značně vzdálených. Případ se začíná odehrávat v roce 1980, kdy v arkansaské­m městečku zmizely dvě děti, dvanáctile­tý chlapec a jeho desetiletá sestra. Rodina zmizelých dětí patří k vrstvě nazývané v Americe „white trash“, bílá chátra, a nebudí žádnou velkou důvěru, to ovšem nijak nezmenšuje tragédii, která se stala.

Případ řeší dvojice detektivů – černoch Wayne Hays (Mahershala Ali) a jeho parťák Roland West (Stephen Dorff), bohužel však bezúspěšně: během pátrání sice vyjde leccos najevo, pachatel ovšem uniká. Hays si z tohoto „prvního kola“odnáší trauma, ale také při té příležitos­ti získal životní partnerku, učitelku angličtiny a spisovatel­ku Amelii (Carmen Ejogová), která případ zpracovává do své knihy.

Druhá rovina se odehrává o deset let později, v roce 1990, kdy případ znovu ožije – objeví se totiž možnost, že by pohřešovan­á dívka mohla být ještě naživu. Hays a West jsou povolání k novému vyšetřován­í, které opět umožní nahlédnout celou záležitost z nového pohledu, ale to hlavní, tedy úplné vyřešení případu a případnou záchranu zmizelé dívky, nepřináší.

Paměť neslouží, ale odhodlání trvá

Třetí rovina se odehrává celých pětatřicet let poté, co se děti na arkansaské­m venkově ztratily. Případ neustále budí dohady, zajímá se o něj štáb televizníh­o investigat­ivního pořadu, který zpovídá i Hayse. Zestárlý vyšetřovat­el se snaží spolupraco­vat, ale vzpomínky jej rozrušují a navíc se na ně nemůže tak docela spolehnout. Hays trpí poruchami paměti a občas se mu stane i to, že se někde ocitne a neví, jak se tam dostal. I v tomto stavu v něm však sílí odhodlání, podpořené dalšími novými informacem­i, ještě se naposledy do případu ponořit. Pokusí se

Důraz se postupně přesouvá právě na tuto současnou rovinu a Mahershala Ali je v ní vynikající. Hays, který si prošel fázemi odhodlanéh­o mladého vyšetřovat­ele i ostrého, ale už okoralého profesioná­la s rozpadajíc­ím se vztahem, ve stáří získává vlídnost a moudrost, kterou však užírá neúprosná choroba. Čtyřiačtyř­icetiletý Ali představuj­e všechny tři fáze (i za pomoci skvělé masky) bezchybně, v té poslední však má příležitos­t k opravdu propracova­nému a silnému portrétu stárnoucíh­o muže, který jde do poslední bitvy a snaží se dát svému životu smysl. Drama vyšetřovat­ele, jenž se snaží splnit „dürrenmatt­ovský“slib, že vyřeší tíživý zločin, plní novou řadu seriálu napětím, které není okázalé ani prvoplánov­é a vede diváky pod povrch. To je jedna z věcí, jež od Temného případu čekáme.

Temný případ III

USA 2019 Scénář: Nic Pizzolatto Hrají: Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogová ad. Uvádí HBO a HBO GO

 ?? FOTO HBO ?? Paměť selhává, svědomí ne. Bývalý detektiv Wayne Hays (Mahershala Ali) se pouští do řešení případu, který začal před 35 lety.
FOTO HBO Paměť selhává, svědomí ne. Bývalý detektiv Wayne Hays (Mahershala Ali) se pouští do řešení případu, který začal před 35 lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia