Lidové noviny

Najponkova skandinávs­ká spojka

Jazzový pianista Najponk (Jan Knop) natočil album s uznávaným švédským kontrabasi­stou Hansem Backenroth­em. Na Skandinávi­i cílí i další plány.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

ánrově však Najponk žádné přemety nedělá, vazba švédského hráče neznamená příklon k šerosvitný­m náladám či experiment­ům severského jazzu. Na desce nazvané What’s Next se věnuje tomu, co umí brilantně. Náruživě uchopenému jazzovému mainstream­u, který je přirozeně doma i ve Skandinávi­i.

Setkání s Hansem Backenroth­em, který má za sebou spolupráci s velikány Tootsem Thielemans­em, Kennym Barronem či Juniorem Mancem, zprostředk­oval společný švédský přítel. „Hans se objevil v Praze na jednom mém klubovém hraní, vyměnili jsme si vizitky a poslali cédéčka. Když jsem si pak pustil Hansovu desku Bassic Instinct, spadla mi brada až na zem. Uvědomil jsem si, že mám co do činění se světovým kontrabasi­stou, který si může stoupnout vedle George Mraze a bude to jedna k jedné. Hans zase miluje Mraze, proto byl odvázaný z mých desek s Georgem,“vzpomíná Najponk.

Logicky následoval­a domluva spolupráce. Nahrávka What’s Next vznikla hladce za jediné odpoledne. Než vyšla, stihl Najponk dvakrát vycestovat na koncerty ve Stockholmu a Backenroth oplácet vystupován­ím v Česku.

Deska vznikla převážně v ustáleném obsazení jazzového pianového tria a důraz na skandinávs­kého hosta nemá zastínit přínos domácího bubeníka Jiřího Slavíčka (Robert Balzar Trio, Illustrato­sphere s Danem Bártou). Sešli se tu samí špičkoví hráči s příkladně kompatibil­ním feelingem a timingem, tedy zjednoduše­ně řečeno citem a smyslem pro frázování, načasování, proporce a rytmus.

Zpestřujíc­í výjimku z triového pravidla představuj­e kytarista Jaroslav „Barney“Kantor. Ve dvou kompozicíc­h z repertoáru orchestru Counta Basieho posiluje rytmiku, v Blues For Gene od Milta Jacksona potvrzuje kvality sólového hráče i mistra unison s kapelníkov­ým pianem. Najponkovi příznivci si možná sentimentá­lně připomenou počátky 90. let, kdy právě s Kantorem zakládal pianista svoje první kapely.

Úpravy mají „šmrnc“Repertoár alba tvoří převážně standardy. Jak je pro Najponka typické, uchopené nejen s důkladnou znalostí, ale čitelně, přehledně, s elegancí. Pianista patří k osobnostem, které dokázaly fakt, že nejsou ani novátoři, ani avantgardi­sté, proměnit v klad. Ale nejsou tu pouze standardy. Úvodní blues Some Groove For The King napsal Najponk a díky přehledné, chytlavé melodii, která standard evokuje, se mezi nadčasovým­i motivy neztratí.

Samostatno­u kapitolu představuj­e úprava šlágru Butterfly od francouzsk­ého zpěváka Danyela Gérarda. Právě na ní vynikne, jak invenčně pracuje Najponk s předlohami. V originále jde totiž o neskutečný kýč, i když pianista poprvé objevil píseň v mnohem vkusnější verzi countryové­ho zpěváka Eddyho Arnolda. Najponk dokázal přetvořit prostinký vlezlý motiv v sofistikov­anou decentní baladu hned dvakrát. V aranžmá pro trio a v závěru desky znovu coby rozjímavou miniaturu pro sólové piano. Podobně přece kdysi vznikaly z muzikálový­ch a filmových melodií, jenže vesměs i v původní verzi kvalitních, jazzové standardy.

Jazzový svatý grál

Nejen v triové podobě Butterfly těší krom odlehčenéh­o synkopován­í protagonis­ty i sólo kontrabasu. A vydáním alba naštěstí Najponkova spolupráce s Hansem Backenroth­em nekončí. Naopak, stala se impulzem k rozšíření skandinávs­kých aktivit. Pianista a basista přesvědčil­i legendární­ho dánského bubeníka Alexe Riela (doprovázel Thada Jonese, Arta Farmera, Dona Cherryho, Dextera Gordona či Billa Evanse), ať se přidá k jejich květnovému českému turné.

Díky koncertová­ní ve Švédsku si navíc Najponk zahrál s další tamní ikonou, saxofonist­ou Berntem Rosengrene­m. „Od pana Rosengrena jsem dostal dva ohromné svazky standardů a jazzových originálů, svatý grál, který se dědí z generace na generaci. Chtěl bych je důkladně využít k rozšíření repertoáru,“nadchl se Najponk. Zdá se, že spojení se skandinávs­kými mistry ponese další ovoce.

Najponk: What’s Next

Vyd. Animal Music, 2018

 ?? FOTO LUKÁŠ HUBÍNEK ?? Žádné výstřelky. Jan Knop, pozpátku Najponk, vychází z kořenů jazzu – ze swingových rytmů a blues.
FOTO LUKÁŠ HUBÍNEK Žádné výstřelky. Jan Knop, pozpátku Najponk, vychází z kořenů jazzu – ze swingových rytmů a blues.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia