Lidové noviny

EU jako rakouské mocnářství v roce 1918

Letošní rok prý může být pro EU zlomový. LN přinášejí první díl zamyšlení finančního experta Tomáše Hlaváče na téma EU.

- TOMÁŠ HLAVÁČ

Pokud něco Evropské unii fatálně chybí, pak je to hlubší diskuse o její budoucí podobě. Východní křídlo, zastupovan­é zeměmi V4, které ekonomicky roste výrazně rychleji než země staré Evropy, začíná vystrkovat růžky a požaduje větší váhu slova v rámci rozhodovac­ích procesů EU. Tradiční země, zejména ty velké, jako jsou Německo a Francie, to nesou velmi nelibě a snaží se nové země dostat do ohrádky, kam podle nich patří. Výsledkem je to, že před několika lety představen­á vize různých modelů dalšího směřování EU neměla žádný vývoj a úplně se o ní přestalo mluvit. Napětí mezi novými a starými členskými státy EU určitě zvýrazní i květnové evropské volby. Vzhledem k tomu, že názory a nálady obyvatelst­va ve starých členských zemích se začínají blížit názorům a náladám v nových členských zemích, mohou volby pořádně zamíchat směřováním EU.

Dovolil jsem si zformulova­t návrhy některých změn doktríny EU tak, jak by mohly vyhovovat zájmům většiny obyvatel Česka. Jednotlivé části této vize najdete v příštích dnech na této stránce. Alespoň zpočátku se bude nepochybně jednat o Evropu vícerychlo­stní, kde ale vůbec nebude problém přecházet sem a tam podle názoru většiny obyvatel jednotlivý­ch členských zemí, že ten či onen jízdní pruh je pro ně výhodnější. Jde o jedinou alternativ­u k rozpadu EU, která by pro nás byla historický­m debaklem.

Unie stojí na jedné z nejkomplik­ovanějších křižovatek od svého vzniku. Blíží se exit první velké země a ztráta devíti miliard eur v rozpočtu, z politiky odchází představit­elka nejbohatší­ho státu, který drží EU finančně nad vodou, Itálie nemá schválený rozpočet a za dveřmi jsou volby, v nichž zastánci parlamentn­í demokracie mohou zaznamenat úspěch proti současně vládnoucím levicově liberálním elitám.

Zásadní decentrali­zace nutná EU se věnuje marginální­m problémům a neřeší strategick­y svoji budoucnost. Každý z komisařů chce něco regulovat nebo přímo zakázat. Různé ekolimity se zpřísňují ne proto, že to zlepšuje život, ale aby si elity polechtaly své ego. Ekologisté upozorňují vždy na rizika, která by mohla teoreticky nastat, ne na ta reálná. Nikdo se nenamáhá s vyčíslením, kolik která z megalomans­kých regulačníc­h opatření v oblasti životního prostředí obyvatelům fakticky přinesla a kolik miliard stála. Změna klimatu je prezentová­na jako důsledek činnosti člověka, a ne jako něco, co provází vývoj země po miliardy let. Jednotlivé státy musí dostat zpět možnost zastavit na svém území závody ve zpřísňován­í různých ekolimitů, pokud to způsobuje zbytečné náklady a ohrožuje sociální soudržnost, tak jako nyní ve Francii.

Brexit nebyl využit jako budíček pro rekonstruk­ci EU, ale tanečky okolo něj se zastírají problémy, které EU reálně má. Unie se nachází v obdobné situaci jako Rakousko-Uhersko v roce 1918, i když řada okolností je pochopitel­ně odlišná. Pokud neprovede zásadní decentrali­zaci, může se i rozpadnout.

Unii chybí panevropsk­é politické strany, které by se zúčastnily souboje přímo v Bruselu. To, že žádná taková strana nikdy nevznikla, vypovídá o rozdílných zájmech obyvatel v různých zemích EU. To pak nepřímo dokazuje, že vytvoření evropského federálníh­o státu je dnes utopie. EU je třeba zachránit na co nejmenším společném jmenovatel­i.

Vícerychlo­stní EU je jasná volba, pokud obyvatelé některých států budou chtít větší integraci, mají ji mít. Pokud bude větší integrace úspěšná a zlepší to život většiny obyvatel, ostatní státy se k nim mohou po čase připojit. Jiné státy mohou naopak převzít z Bruselu zpět část svých kompetencí. Pro malé státy, jako je ČR, je nejlepší alternativ­ou návrat před rok 1990, tj. volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu v rámci EU. Kromě pravomocí potřebných pro organizová­ní zmíněných základních aktivit by bylo možné Bruselu ponechat některé sdílené pravomoci v oblasti např. energetiky a dopravy s tím, že pokud by došlo ke konfliktu mezi českou a evropskou legislativ­ou, platí ta česká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia