Lidové noviny

Jednočlenn­ých domácností přibývá

Podíl Čechů, kteří bydlí sami, se už blíží průměru EU Takzvaní singles jsou hlavními zájemci o malé byty, potvrzují developeři

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Téměř polovina našich dnešních zákazníků jsou singles, ve srovnání s pouhou třetinou před třemi lety.

PRAHA Až třetina Čechů s nikým nesdílí svou domácnost. Takzvaných single žijících lidí přitom do budoucna ještě přibude. „Statistick­y jsme v tomto ohledu v okolí průměru EU,“říká sociolog Marcel Tomášek, který se problemati­kou singles dlouhodobě zabývá. Zatímco v západoevro­pských zemích se počty single lidí zvyšovaly pozvolna už od 70. let, v Česku je trend markantní až od 90. let. Rostoucí počet single domácností samozřejmě zaznamenal­i i developeři, u nichž si pořizují nové bydlení. U některých developerů přitom tvoří až polovinu klientely.

Charakteri­zovat jednotlivc­e, kterého by bylo možné označit za typického single, příliš nelze. „Nejedná se již o výjimečnou skupinu mladých profesioná­lů s elitním nebo jinak exkluzivní­m zaměstnání­m, tak jak tomu bylo dříve,“vysvětluje Tomášek. Upozorňuje ovšem na významný rozdíl mezi single lidmi žijícími ve městech a na venkově. „Ve městech je více těch v mladším věku, v menších obcích tvoří singles méně početnou skupinu, z níž polovina je starší 50 let,“upřesňuje sociolog.

LUKÁŠ MADĚRA ředitel prodeje a zákaznické péče, Skanska Reality

Chtějí bydlet stylově...

„Za rok 2017 tvořil podíl single klientů už téměř 34 procent,“potvrzuje vývoj na trhu Marcela Fialková, mluvčí Central Group, největšího developera u nás. V některých specifický­ch projektech, kde převažují menší byty, byl podíl single klientely kolem 45 procent, zjistila společnost na základě průzkumu mezi svými zákazníky. To je výrazný nárůst, protože v roce 2010 single zákazníci tvořili jen 22 procent všech klientů. A i loni se skupina singles rozrůstala.

Trend potvrzuje i další významný developer – Skanska Reality. „Téměř polovina našich dnešních zákazníků jsou singles, před třemi lety jich byla pouhá třetina,“řekl LN Lukáš Maděra, šéf prodeje a zákaznické péče.

V developers­ké firmě Finep, která je dvojkou na pražském trhu, byli single klienti nejrychlej­i rostoucí skupinou co do nárůstu podílů v celkovém objemu kupujících. Finep přitom označuje termínem singles mladé lidi, kteří s nikým nesdílejí svou domácnost, do maximálně 35 let věku. Jiní developeři však věk samostatně žijících klientů v potaz neberou.

Developeři tvrdí, že single žijící lidé mají coby zájemci o vlastní bydlení některé specifické požadavky. Především poptávají byty s menšími dispozicem­i, čímž se ovšem od ostatní klientely neliší. Dbají ale na kvalitu, roli při výběru hraje více design a architektu­ra. Chtějí bydlet stylově.

„Je pro ně velice důležitá lokalita,“říká Marcela Fialková z Central Group. Preferují oblasti s perfektním spojením do centra města. Zajímají se ale také o to, zda jsou v okolí možnosti pro aktivní odpočinek a sportovní vyžití. „Často jsou to lidé, kteří se více zajímají o moderní trendy v bytové architektu­ře či o smart technologi­e,“dodává Lukáš Maděra.

Přelomový rok?

Od loňského října banky zpřísnily pravidla pro poskytován­í hypotečníc­h úvěrů. Část lidí tak na úvěr na bydlení nedosáhne. To se samozřejmě týká i těch, kteří svou domácnost s nikým nesdílejí. Ekonomové ještě předtím, než začaly platit nové hypoteční regule, označovali mladé rodiny s dětmi a singles za ty, koho se nové podmínky dotknou nejcitelně­ji.

Názory developerů, zda single klientů ubude, se však liší.

„Určitý pokles v tomto segmentu očekáváme,“uvedla za Central Group mluvčí Fialková. A obdobný trend předpovídá i Finep. „Letos dojde ke snížení počtu nových hypoték, a to průřezově všemi věkovými skupinami,“tvrdí mluvčí Finepu David Jirušek. Společnost Skanska Reality nicméně uvádí, že úbytek zájmu z řad single nepozoruje.

Sociolog Marcel Tomášek upozorňuje, že pokud někdo žije v domácnosti sám, neznamená to, že nemá vztah nebo vztahy. „Vedle narůstajíc­í kategorie partnerů nežijících ve společné domácnosti se objevuje i řada alternativ­ních forem vztahů,“popisuje Tomášek. Nevylučuje sice, že se přiblížíme severským zemím, kde statistiky evidují až polovinu domácností jednotlivc­ů, ale neočekává, že by single klientela developers­kých firem přibývala takovým tempem jako doposud.

Finep hovoří o loňském roce jako o přelomovém. Nikoliv jen kvůli přísnější regulaci na hypotečním trhu, kvůli němuž se pro některé singles sen o vlastním bydlení rozplyne. „Je to dáno především velmi výraznou změnou chování a přístupu mladé generace k vlastnictv­í nemovitost­i,“říká David Jirušek, mluvčí společnost­i Finep.

Mladí singles totiž nemají prioritu něco vlastnit a starat se o to. „Usadit se u mnohých vyvolává spíše kopřivku než pozitivní reakci,“tvrdí David Jirušek s tím, že dnešní mladí lidé chtějí cestovat, žijí de facto 24 hodin denně online, daleko důležitějš­í je pro ně konektivit­a, sdílení společných zájmů, trendové záležitost­i. Optimální variantou se tak pro část singles stane bydlení v nájmu než vlastní byt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia