Lidové noviny

Ceny v Evropě řídí český robot

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Málokdo se během nakupování potravin v supermarke­tu pozastaví nad tím, jak složité může být naceňování konkrétníh­o produktu. Většina zákazníků si ale lehko všimne, když některé zboží razantně zdraží nebo naopak zlevní. O nejlepší vyváženost ceny, tak aby byl spokojený zákazník i prodejce, se stará česká firma Yieldigo, která vyvinula vlastní umělou inteligenc­i.

„Začínali jsme ve třech, dva matematici a já coby technologi­cký člověk. Nyní máme dohromady dvacet zaměstnanc­ů,“uvedl pro LN Jiří Psota, jeden ze zakladatel­ů Yieldiga. Ještě než se Psota pustil do problemati­ky cenotvorby, působil jako vývojář v IBM, Seznam.cz nebo Mall.cz. Staral se i o optimaliza­ci cen pozemní dopravy platformy Bileto, jež dopravcům nabízí cloudové služby.

Lamači prodejních rekordů „Řekli jsme si, že bychom to mohli přenést do maloobchod­u. A zjistili jsme, že nic takového u nás není. Na světě existují dvě nebo tři podobná řešení, ale jsou poměrně široce zaměřená. Viděli jsme tedy prostor, že to můžeme změnit,“popisuje Psota.

Yiledigo založili Psota spolu s Davidem Klečkou a Radimem Dudkem před více než dvěma lety, na trhu působí zhruba rok a půl a za tu dobu si už získali přízeň u největších supermarke­tů v Česku. Pro které řetězce konkrétně pracují, ale nemohou prozradit. Důvodem je smluvní mlčenlivos­t mezi Yieldigem a klienty. Celkem mají podle Psoty zhruba dvě desítky zákazníků, zejména se prý jedná o supermarke­ty, lékárny a drogerie. Působí v Česku, Polsku, ve Velké Británii a na Slovensku. Poohlíží se také po Rumunsku a Německu.

Než však přesvědčil­i největší hráče na tuzemském a zahraniční­m maloobchod­ním trhu, museli dokázat, že jejich nápad dává smysl. „Vytvořili jsme první verzi systému, který dokázal spravovat ceny mnohonásob­ně efektivněj­i než člověk. Ukázalo se, že to funguje lépe, než jsme si vůbec dokázali představit,“popisuje technologi­cký ředitel firmy Psota.

Podle zakladatel­e Yieldiga zatím u všech svých klientů uspěli a zvýšili jim tržby, u některých se jednalo až o 20 procent. Nikdy se jim údajně nestalo, že by nedokázali překonat historicky největší prodej u konkrétníh­o supermarke­tu. „Naše výsledky jsou většinou mnohem lepší, než si to klienti dokázali představit,“uvádí Psota.

V některých případech dokonce po klientech nepožadují peníze do té doby, dokud jim nedokážou, že má umělá inteligenc­e reálné výsledky. „V uvozovkách jim tak nabídneme službu zdarma a obě strany doufají, že se to podaří. Jsme si našim výsledkem ale tak jistí, že si na to troufneme,“říká sebevědomě. Zhruba po dvou měsících podle Psoty přicházejí výsledky a tržby začnou růst.

Co umí umělá inteligenc­e

O naceňování konkrétníc­h produktů se stará umělá inteligenc­e, kterou vytvořili Psota, Klečka a Dudek. Software pracuje samostatně a potřebuje znát od obchodníka pouze několik proměnných. Od klientů si vezme informaci o nákupní a prodejní ceně, dále potřebuje vědět, jaký je zrovna den a o jakou prodejnu se jedná. Podle těchto informací umí následně umělá inteligenc­e supermarke­tu doporučit, jak by měla vypadat cena u konkrétníh­o produktu. Je potom na každém řetězci, zda rady vyslyší.

Umělou inteligenc­i chce český startup využít také pro boj proti nadbytečné­mu plýtvání s potravinam­i. Software totiž dokáže říct, kolik zboží se v daný den prodá, může tak supermarke­tům doporučit, kolik si toho mají objednat.

„Můžeme snížit počet prošlých potravin. Samozřejmě, že to nesnížíme o sto procent, ale například o dvacet. I to ale mohou být velká čísla,“říká Jiří Psota závěrem.

DVaíclšeí čptoědtreo­nbanosti na

 ?? FOTO YIELDIGO ?? Zakladatel­é úspěšného českého startupu Yieldigo (zleva): Radim Dudek, David Klečka a Jiří Psota
FOTO YIELDIGO Zakladatel­é úspěšného českého startupu Yieldigo (zleva): Radim Dudek, David Klečka a Jiří Psota

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia