Lidové noviny

Míl chce změnit energetiku

Nastupujíc­í vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl říká, že chce stát u revoluce v klíčovém odvětví. Jaroslav Míl (60)

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Rozčílil se u sledování zpráv. Přišlo mu, že Česko v přípravě dostavby jaderných elektráren postupuje špatně. Jaroslav Míl má jako někdejší šéf ČEZ zkušenosti se stavbou Temelína, z představen­stva Slovenskýc­h elektráren pak s tamní elektrárno­u v Mochovcích. Navíc má přímo ideální vzdělání – technické znalosti o jaderných zdrojích i o vyhořelém palivu v kombinaci s byznysem spojeným s energetiko­u.

„Rozhodl jsem se, že s tím něco zkusím udělat,“říká 60letý Míl, proč se rozhodl být aktivnější a nakonec před týdnem přijal možnost stát se vládním zmocněncem pro jadernou energetiku. Tvrdí, že i jen formální chyba v přípravě tendru stavbu zpozdí o rok. Kombinace chyb pak klidně o více než deset let. Podle něj každý další rok znamená deset až 12 miliard korun nákladů navíc.

Příležitos­t něco změnit

Ještě loni na jaře říkal, že Česko není schopné jadernou elektrárnu postavit. Dnes už ale mluví jinak. Tehdy prý jen popisoval stav, kdy se každý bojí rozhodnout a nikdo nechce převzít odpovědnos­t, aby nebyl nakonec popotahová­n za špatné rozhodnutí. Pak se opravdu podle něj nic nepostaví.

Chce, aby na jaderné energetice panovala shoda napříč parlamente­m i veřejností. „Aby z toho byl projekt hodný celonárodn­ího zájmu, který může Česko posunout,“říká Míl. A za příklad dává někdejší francouzsk­é nadšení pro jádro, německé budování automobilo­vého průmyslu či japonskou elektronik­u. Věci, na které byl hrdý celý národ a které se podařilo dostat na světovou špičku.

Hlavní motivaci k další práci ale Míl vidí v tom, že může stát u obrovských změn v české energetice. V dalších dekádách doslouží jaderná elektrárna v Dukovanech a v českých uhelných dolech se postupně zastaví těžba, pokud nedojde k prolomení limitů. Uhelné elektrárny postupně zavřou. Podle odhadů se nyní musí rozhodnout o tom, jak se bude vyrábět 40 procent spotřeby energie, která bude za 20 let potřeba.

„Z obnoviteln­ých zdrojů nejste schopen tolik elektřiny udělat,“tvrdí Míl. Je si ale vědom rychlého technologi­ckého pokroku, proto ví, že Česko musí počítat s tím, že bude muset svou strategii přehodnoco­vat. Až třeba zamíří do slepých uliček, ze kterých bude muset s velkými ztrátami vycouvat. Bere jako výzvu, aby Česko na tyto možnosti připravil a aby se dopředu počítalo s tím, že se situace může v dalších dekádách měnit.

Také mu ale přijde, že se na jádro sází až moc. Obří jaderná elektrárna naši energetiku nespasí, podle Míla nám budou chybět elektrárny velikosti těch stávajícíc­h uhelných, jejichž provoz lze regulovat podle potřeby.

Míl se v roce 2000 stal šéfem ČEZ za vlády Miloše Zemana a jeho blízkého spojence ministra průmyslu Miroslava Grégra. Nabízí se proto úvaha, že jde o jednoho z hradních spojenců. Míl to však nepotvrdil s tím, že Zemana již více než deset let neviděl. „Můj vztah s panem Grégrem byl vždy velice korektní, i když to vždy jednoduché nebylo. Od roku 2003 jsme se viděli asi dvakrát či třikrát,“upřesnil Míl pro LN.

Šéfem ČEZ se, jak říká, stal prakticky proto, že nikdo jiný o tuto pozici neusiloval. Sociální demokracie se sice hned po převzetí moci v roce 1998 vedení ČEZ ujala, firmu ale čekal výrazný propad zisků. Ukázalo se, že ani ČEZ nemá neomezené zdroje, a navíc bylo třeba dokončit stavbu jaderné elektrárny Temelín. Na místo nového šéfa firmy se proto nikdo nehrnul. Sázka na Míla, který v té době šéfoval elektrárně Opatovice, přišla, až když před ním oslovení manažeři odmítli.

Horké křeslo šéfa ČEZ

Během tří let firmu restruktur­alizoval, prakticky vybudoval její stávající podobu, začlenil distribučn­í společnost­i (a snížil tak konkurenci na trhu) a naopak státu odprodal přenosovou soustavu. Dokázal také zabránit privatizac­i ČEZ: prodej podniku sice připravil, ale nacenil jej tak vysoko, že o něj nikdo neměl zájem.

Dokončil Temelín, a protože Nový vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl se v energetice pohybuje řadu let.

V roce 2000 řídil elektrárnu

v Opatovicíc­h, ve stejném roce se stal i šéfem představen­stva ČEZ

(2000–2003).

V představen­stvu Slovenskýc­h

elektráren byl v letech 2007–2008.

Má zkušenosti z vedení největší

černouheln­é společnost­i v Rusku SUEK, v jejímž představen­stvu působil v letech 2013–2015.

Pro Evropskou komisi vedl

■ v letech 2009 a 2010 tým, který hodnotil postup při výstavbě termojader­ného reaktoru ITER.

Byly mu nabídnuty pozice

ministra průmyslu i financí v několika českých vládách. Sedm let (2004–2011) řídil Svaz průmyslu a dopravy ČR, byl členem rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Posledních sedm let je také členem rady vlády pro surovinovo­u politiku.

firma měla dost peněz, chtěl investovat a expandovat. Tady ale Míl narazil. Jak se tehdy psalo v médiích – nevnímal, co si vlastně vláda, tehdy už Vladimíra Špidly, přeje. A tak se například přihlásil do soutěže na privatizac­i státního podílu Severočesk­ých dolů a Sokolovské uhelné. Soutěž ale byla nakonec zrušena.

Míl pak byl z čela energetick­ého gigantu odvolán kvůli údajně nedostateč­né komunikaci. Odkazovalo se i na varování Bezpečnost­ní informační služby, která upozornila, že ČEZ si své nové sídlo staví bez potřebného výběrového řízení. Následné šetření však žádné porušení zákona neodhalilo. „Ty pravé důvody skutečně zůstanou skryté někde v pozadí,“komentoval tehdy Míl své odvolání pro Českou televizi.

„Temelín byl zprovozněn, společnost byla transformo­vána, počet zaměstnanc­ů snížen o zhruba 30 procent a já jsem nebyl politický nominant, ale odborný,“vzpomíná dnes Míl na svůj konec v čele ČEZ. S tím, že si myslí, že své úkoly splnil – proto mu prý odchod z podniku nevadil. Následné rozbory analytiků Mílova působení v ČEZ mu dávaly za pravdu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia