Lidové noviny

Chudáci nepilní a nebohatí

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Někteří začali už na podzim, jiní nechávají přípravu k přijímačká­m až na leden. Vybírat mají z čeho. Stačí otevřít internet: „Nabízíme nejkomplex­nější přípravu na přijímačky na trhu!“„Naučíme vás, jak zvládnout přijímačky na střední školy v pohodě.“„Doučování na míru!“„Jako jediní v Praze pravidelně připravuje­me přesně na formát zkoušek Cermat!“Platit lze přímo na výuce nebo převodem z účtu na účet. Nejde o nic nového. Jak jinak by se byli drželi na studiích nadaní a pilní chudí, když ne kondicemi poskytovan­ými nenadaným nebo nepilným bohatým? Jediní, kdo zůstávají vždycky mimo, jsou nepilní a nebohatí, kteří možná nikdy nezjistí, že jsou nadaní. To je nespravedl­ivé.

Nastalo také období školních lyžařských výjezdů. Ne všichni rodiče jsou schopni dát za ně pět a víc tisíc. Na druhou stranu ne všichni učitelé jsou ochotni čelit stížnostem rodičů, kteří mají přesnou představu, jak by měli o jednotlivé žáky na horách pečovat a jak by měly vypadat pravidelné zprávy z pobytu v přírodě. Některým prý vadí, když se v těch hromadných vyskytují jména či tváře dětí, neboť to odporuje zákonem dané ochraně osobních údajů, jiným se naopak nelíbí, že jejich dítě se vyskytoval­o jen na jedné fotografii pořízené na svahu, zatímco další žáci byli snímáni opakovaně. Kdo by se divil, když taková učitelka zatrpkne?

Radek Sárközi ze spolku Pedagogick­á komora vyjádřil obavu, že by zase mohli učit i nepedagogo­vé. No, mluví se o tom. Otázka je, jestli bychom se měli něčeho takového obávat. V situaci, kdy jsou učitelé matematiky vzácnější než bílí nosorožci a poslední volný fyzikář byl viděn na Benešovsku už předloni, by to možná bylo řešení. Ostatně, když můžou absolventi pedagogick­ých fakult působit v bankách, reklamkách a v realitkách, proč by nemohli vysokoškol­áci z bank, reklamek a realitek učit, pokud mají pocit, že by je to bavilo víc? Možná by to i uměli, jako to umí spousta rodičů, kteří doma děti doučují to, co ve škole nepochytil­y.

Bezpečnost­ní informační služba přišla s tím, že moderní dějiny prezentova­né ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovans­tvím je zasažena i výuka českého jazyka. Prosovětsk­ou interpreta­ci moderních dějin a pokračujíc­í vliv sovětské propagandy přitom označila za součást ruské hybridní strategie. Ministerst­vo školství teď zareagoval­o a sdělilo, že prostor pro vyváženou výuku moderních dějin chce zajistit během plánované revize rámcových plánů. Doufejme jen, že to nezasáhne taky Slávy dceru.

VČíně přišli s vychytávko­u na záškoláky. Do školních uniforem našívají čipy. Člověk by řekl, že preventivn­ě musí působit už ta uniforma. Copak děláš, chlapečku v tomhle oblečení hned po ránu v kině? Jenže v Číně chtějí mít jistotu. A firma Huawei dává nabídku, které nelze odolat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia