Lidové noviny

Messi: další meta pokořena

Před útočníkem Barcelony žádný fotbalista nedal v jedné z pěti elitních evropských soutěží alespoň 400 branek

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Už dávno překonal všechny střelecké rekordy v Barceloně. Je i historicky nejlepším střelcem ve španělské La Lize. V nedělním duelu s Eibarem (3:0) zaznamenal Lionel Messi jubilejní 400. ligový gól, což se žádnému jinému hráči ve Španělsku nepodařilo.

V rámci pěti největších ligových evropských soutěží (vedle Španělska ještě Anglie, Itálie, Německo, Francie) je navíc prvním hráčem, který dal 400 gólů za jeden klub.

Na svého souputníka a velkého rivala Cristiana Ronalda sice 32letý útočník Barcelony ztrácí devět zásahů, jenže Portugalec svých 409 ligových gólů zaznamenal ve čtyřech klubech hrajících ve čtyřech různých soutěžích. Za Real Madrid nastřílel v lize 311 branek, a je tak druhým nejlepším střelcem historie právě po Messim. Ten ale potřeboval na 400 zásahů v lize o 63 zápasů méně.

A kdyby jen to. Argentinsk­ý útočník v devatenáct­i zápasech tohoto ročníku La Ligy vstřelil už 17 gólů, přidal deset asistencí a je suverénně nejprodukt­ivnějším hráčem soutěže. Katalánci mají po polovině ligy pětibodový náskok na druhé Atlético Madrid a míří k úspěšné obhajobě titulu.

„Messiho čísla jsou stratosfér­ická. Nejde jen o góly, ale i o to, co na hřišti připraví ostatním. Je z jiné galaxie,“pěl po zápase ódy na svého svěřence barcelonsk­ý kouč Ernesto Valverde.

Svůj čtyřstý ligový gól vstřelil Messi už ve 435. duelu. Ano, další milník, nikdo nebyl rychlejší. Před argentinsk­ým kouzelníke­m zvládli vstřelit v jedné evropské soutěži více než 400 gólů jen tři borci: Stjepan Bobek v bývalé Jugoslávii (403), Jimmy McGrory ve Skotsku (410) a Josef Bican v Českoslove­nsku (500).

„Jeho 400 gólů je naprosto úchvatných. Jenže Messi není jen čistokrevn­ým střelcem, on je mnohem víc. Pro nás je požehnáním, že žijeme v jeho době. Ronaldo je ryzím střelcem, obzvlášť v posledních letech. Messi ale střílí stejně gólů, zároveň je nejlepším driblérem a nahrávačem na světě. Jeho hra nemá srovnání,“přidal se na Twitteru ke gratulantů­m někdejší anglický kanonýr a nyní televizní komentátor Gary Lineker.

Messi navíc zakulatil svůj počet gólů i celkem v profesioná­lním fotbale. Během 787 zápasů za Barcelonu a argentinsk­ou reprezenta­ci vsítil úctyhodnýc­h 640 branek. „Je šílené vůbec debatovat o tom, kdo je nejlepším fotbalisto­u na světě. Existuje jen jedna osoba. Dokud hraje, je to bez debat Lionel Messi. Pokud tvrdíte něco jiného, tak měl celý rok zlomenou nohu, je mrtvý nebo lžete,“nebral si v rozhovoru pro CNN servítky sportovní vědec Simon Brundish.

„Messi si připsal v této sezoně gól nebo asistenci každých 48 minut, to je v každém zápase téměř jedna branka a jedna přihrávka. Přitom útočník si vede velmi dobře, když dá gól v každém druhém duelu,“podložil svá slova čísly.

Tak trochu zbytečně, o Messiho výjimečnos­ti je zbytečné pochybovat. Otázkou je, na jakých číslech se na konci kariéry zastaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia