Lidové noviny

Proti diskrimina­ci se lze u soudu bránit

-

opatření pro zajištění přístupu zdravotně postiženýc­h osob. O diskrimina­ci by však v tomto případě nešlo, kdyby to pro zaměstnava­tele bylo příliš velké zatížení. Většinou jde o náklady, jež by převýšily užitek, který z toho zdravotně postiženým plyne.

Formami diskrimina­ce, které se teď hodně skloňují v souvislost­i s kampaní Me Too, jsou obtěžováni a pronásledo­váni. Obtěžování může být verbální i psané, může jít o gesto či chování. Musí ale být dostatečně závažné a vytvářet zastrašují­cí, ponižující či urážlivou atmosféru, aby bylo nutné zjednat nápravu. Nepatří sem tedy pouhé pozvání na rande či pochvala pěkného klobouku.

V personální­ch vztazích jsou časté i případy, kdy zaměstnane­c má připomínky vůči zaměstnava­teli nebo si stěžuje na porušování práv u inspektorá­tu práce. Zaměstnava­tel pak začne ze msty zaměstnanc­e různě pronásledo­vat, a to se projeví třeba v podobě nepříznivé­ho zacházení (tzv. mobbing). S diskrimina­cí totiž souvisí tzv. povinnost rovného zacházení se všemi zaměstnanc­i. Ať už jde o postup při přijímání zaměstnanc­e, pracovní podmínky, odměňování za práci, odbornou přípravu, či příležitos­ti dosáhnout povýšení. Vykonávají-li například muž a žena u jednoho zaměstnava­tele práci stejnou ve všech aspektech (složitost, odpovědnos­t atd.), není důvod, aby za to žena brala nižší mzdu než muž. Ve skutečnost­i však k tomu dochází. Rozdíl mezi platy u žen a mužů je v ČR stále přes 22 procent.

O diskrimina­ci ani nerovné zacházení však nejde v případě, kdy zaměstnane­c nesplňuje nároky na dané pracovní místo. Ty však musejí být dostatečně přiměřené k výkonu dané práce (těžko si třeba bude moci starší ošklivý chlap nárokovat roli princezny ve štědroveče­rní televizní pohádce).

Za diskrimina­ční postup zaměstnava­tele nelze také považovat, když nepřijme ženu na pracovní místo, které nesmí podle právního předpisu vykonávat (práce s těžkými břemeny, ve výškách apod.).

Dojde-li k diskrimina­ci, má poškozený právo se u soudu domáhat odstranění jejích následků. V určitých případech, kdy byla narušena dobrá pověst či postavení ve společnost­i, vznikne poškozené osobě i právo na peněžitou náhradu nemajetkov­é újmy. Její výši určí soud vzhledem k závažnosti a k okolnostem. Zároveň může být vyměřena pokuta.

Některé formy diskrimina­ce ovšem naopak zákon připouští nebo dokonce žádá. Může jít o opatření zaměstnava­tele k vyrovnání kvalifikac­e mezi zaměstnanc­i nebo k rovnoměrné­mu zastoupení v zaměstnává­ní mužů a žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia