Lidové noviny

Jubilea šachových Kozorohů

Velmistr Vlastimil Hort oslavil v minulých dnech 75. a Vlastimil Chládek 60. narozeniny

- PAVEL MATOCHA

achy mi v životě hodně daly, mám jim co vracet, říkává šachový mecenáš a majitel Dopravních staveb Brno Vlastimil Chládek. Často zmiňuje šachová pravidla, na kterých oceňuje, že jsou jasná a jednoduchá a nedají se různě ohýbat, obcházet a dezinterpr­etovat. úvahy, postřehy, glosy, zamyšlení a eseje se dotýkají mnoha oblastí života – rodiny, byznysu, sportu, snů, nemoci, vztahů... Snaží se zachytit záblesky nevysvětli­telných souvislost­í, popsat momenty ze života, než navždy zmizí v zapomnění, nenechat proplynout mezi prsty události velké i drobné, často snad nahodilé a tajemné, přesto ale důležité.

Kombinuje striktní logiku černobíléh­o světa šachu a čísel s nekonečnou paletou všech ostatních barev a jejich nepřeberný­ch odstínů ve vztazích, jednání, přemýšlení. Ta kniha se mohla jmenovat i Vůně barev, protože barvy a pestrost jsou pro autora a jeho vnímání života a světa zásadně důležité. Jenže mu nejde jen o tento materiální svět, tuší něco za ním a nad ním. Andělé, stejně jako sny a vize, jsou pro Vlastimila Chládka podstatnou součástí reality.

Knihu Vůně duše, stejně jako autorovu minulou knihu Poděkování andělům, si můžete objednat u vydavatele Pražské šachové společnost­i e-mailem (prazska.sachova@gmail.com), kniha stojí 390 korun.

Přesně v den narozenino­vé oslavy Vlastimila Chládka slavil své 75. narozeniny i jeden z jeho soupeřů, žijící legenda českého šachu velmistr Vlastimil Hort. Společně s výročími obou Vlastimilů – Kozorohů si v první polovině ledna připomínám­e i výročí velmistra Paula Kerese, kterého Hort označuje za „největší šachovou osobnost“, s níž se v životě setkal.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Úctyhodní soupeři. Velmistr Vlastimil Hort (vpravo) představil v minulosti předchozí knihu Vlastimila Chládka Poděkování andělům.
FOTO ARCHIV MAFRA Úctyhodní soupeři. Velmistr Vlastimil Hort (vpravo) představil v minulosti předchozí knihu Vlastimila Chládka Poděkování andělům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia