Lidové noviny

Chaos v Británii

-

Dohoda o brexitu padla Mayová utrpěla drsnou porážku Corbyn navrhl vládě nedůvěru

LONDÝN

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn vzápětí oznámil, že kabinet utrpěl katastrofá­lní porážku, a proto předložil sněmovně návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Mayová nemá vlastní většinu a je závislá na podpoře deseti poslanců severoirsk­é Demokratic­ké unionistic­ké strany (DUP). Ti sice včera byli proti dohodě, ale během hlasování o důvěře chtějí vládu podržet. Premiérce Mayové včera vyjádřili podporu i její největší vnitrostra­ničtí kritici, mezi nimi i bývalý šéf diplomacie Boris Johnson.

Odmítnutím dokumentu, který londýnská vláda vyjednala s Bruselem, se prozatím zadrhla cesta ke spořádaném­u vystoupení z Evropské unie. Není zatím úplně jasné, co bude následovat. Na základě dřívějšího usnesení parlamentu musí premiérka do pondělí předložit plán svého dalšího postupu.

Šéf Evropské rady Donald Tusk reagoval na hlasování otázkou, kdo bude mít odvahu pojmenovat řešení, když dohoda s EU není možná a tvrdý brexit nikdo nechce. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že čas, který byl k dispozici, už skoro vypršel.

Jako nejpravděp­odobnější scénář se jeví, že Brusel poskytne Londýnu další čas, takže původní termín pro brexit bude odložen. Ani potom ale ještě není vyloučen takzvaný tvrdý brexit, to znamená vystoupení z Unie bez dohody.

Klíčový význam pro odmítnutí smlouvy měl postoj části konzervati­vních poslanců. Podle jejich názoru totiž kompromis nezaručuje důslednou odluku od EU. Brexitová dohoda kvůli udržení současného bezcelního a bezhraničn­ího režimu na irské hranici totiž výslovně nevylučuje, že Británie zůstane i do budoucna součástí celní unie.

Hlasování předcházel­a zjitřená debata. Britský generální prokurátor Geoffrey Cox na úvod rozpravy označil hlasování za výběr mezi pořádkem a chaosem.

Pro vystoupení Británie z Evropské unie se vyslovilo v roce 2016 v referendu téměř 52 procent voličů.

TÉMA

 ??  ?? Poražená a vyzyvatel.
Premiérce Mayové se v parlamentu nepodařilo brexitovou dohodu obhájit. Šéf opozice Corbyn okamžitě navrhl vyslovit její vládě nedůvěru.
ROBERT SCHUSTER
Poražená a vyzyvatel. Premiérce Mayové se v parlamentu nepodařilo brexitovou dohodu obhájit. Šéf opozice Corbyn okamžitě navrhl vyslovit její vládě nedůvěru. ROBERT SCHUSTER
 ?? FOTO REUTERS, PROFIMEDIA ??
FOTO REUTERS, PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia