Lidové noviny

Rozvod i u notáře? Většina Čechů je pro

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Drtivá většina rozvedenýc­h párů by uvítala možnost ukončit manželství u notáře. A to hlavně kvůli rychlosti a snadnosti procesu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK, který mají LN k dispozici.

Nesporný rozvod, kdy jsou manželé schopni se dohodnout na vypořádání majetku i péči o děti, trvá dle průzkumu průměrně půl roku. Ve čtyřech procentech případů i déle než rok. Přesunem této agendy by se proces zkrátil. „Bylo by to vždy individuál­ní, ale odhaduji, že by to zabralo zhruba měsíc,“uvedl Radim Neubauer, prezident Notářské komory.

Právě kvůli rychlosti a neformálno­sti procesu by se raději než u soudu rozvedlo u notáře 85 procent respondent­ů.

Notáři manželství rozvádějí třeba v Rumunsku, Francii či Španělsku. Česká legislativ­a zatím takovou možnost nezná. Navíc ministerst­vo spravedlno­sti se k případné změně staví vlažně.

„Myšlenku přenesení pravomoci v souvislost­i s rozvodem ze soudů na notáře nepodporuj­eme. Šlo by o zásadní změnu, jež souvisí se samotným chápáním významu manželství ve společnost­i,“uvedla Lucie Machálková z tiskového odboru resortu spravedlno­sti.

Skutečnost, že myšlenka vyvolává odlišné reakce i mezi odborníky, potvrzuje prezidentk­a Unie rodinných právníků Daniela Kovářová. „Naši klienti by takové řešení přivítali. Je ale otázka, zda chce naše společnost rozvodové řízení uspíšit,“upozorňuje.

Fakt, že si rozvod u soudu vyžádá několik měsíců, může podle Kovářové způsobit – byť ve sporadický­ch případech –, že se účastníci smíří a návrh vezmou zpět.

Průzkum ukázal, že i nesporný rozvod u soudu je pro účastníky stresující, ačkoli jsou fakticky na všem podstatném už dohodnuti.

„Právě absence stresu a emocí by znamenala více prostoru pro komunikaci rozvádějíc­ích se párů, tedy i více racionální­ch rozhodnutí, zejména v ohledu péče o děti a jejich výchovy,“konstatova­l prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Bez právníka levně

Notáři ještě nemají představu, kolik by si za nesporný rozvod účtovali. Dnes podání návrhu na rozvod vyjde na dva tisíce korun. U těch „hádavých“se uvažuje o zvýšení poplatku na sedm tisíc.

Pokud jde o nesporný rozvod bezdětného manželství, je potřeba k návrhu připojit ještě dohodu manželů o úpravě majetkovýc­h poměrů a bydlení, popřípadě výživného po dobu po rozvodu. Dohoda musí být opatřena úředně ověřeným podpisem obou manželů. V té nejúsporně­jší variantě tak dnes nesporný rozvod vyjde zhruba na 2100 korun. Může však proběhnout jen za podmínky, že manželství trvalo déle než rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí.

Částka, kterou rozvádějíc­í se manželé zaplatí, se odvíjí od toho, zda budou v řízení právně zastoupeni, či zda si dokumenty k rozvodu nechají připravit od právníka.

Průzkum STEM/MARK ukázal, že 36 procent rozvádějíc­ích se párů pomoc právníka nevyužilo. Listiny si svépomocí vypracováv­ají hlavně mladší lidé od 18 do 44 let. Skutečnost mohou ovlivňovat dva faktory – dostupné vzory listin na internetu a neochota vynakládat peníze na poradenstv­í.

Právníka si naopak na pomoc s rozvodem povolala čtvrtina oslovených, častěji manželé starší 45 let. V takových párech je totiž častěji větší majetek a složitější majetková struktura než u mladých sezdaných dvojic.

V Česku končí rozvodem každé druhé manželství. Loni bylo rozvedeno téměř 26 tisíc párů.

Výsledek průzkumu podle Neubauera ukazuje, že česká veřejnost volá po změně. „Většina lidí, kteří si rozvodem u soudu prošli, to nevnímají jako dobrou zkušenost. V případě nesporných rozvodů, kdy se lidé nemají o čem soudit, k soudu přesto podle zákona musejí. Notářská komora by tak díky svým 450 úřadům po celé zemi mohla pomoci zavaleným soudům,“vysvětluje prezident notářů.

Uvnitř notářského stavu panuje podle Neubauera vůči agendě řešení nesporných rozvodů pozitivní nálada.

Vedle rychlosti řízení by Češi na rozvodech u notářů ocenili i větší soukromí. U soudu je podle jejich názoru přítomno příliš mnoho osob – třeba přísedící či zapisovate­lky – a to může vyvolávat problémy hlavně v malých městech.

Dotazovaní, již by raději zachovali rozvod u soudu, tak smýšlejí kvůli rozhodován­í o dětech a financích i celkové nedůvěře v rozvod u notáře. „Dohodnuté rozvody jsou pro účastníky méně stresové než sporné rozvody, nicméně i tak jde o jednání před soudem a většina účastníků má navzdory obecnému poklesu významu autorit stále před soudem respekt,“dodala Kovářová.

Absence stresu a emocí by umožnila lepší komunikaci rozvádějíc­ích se párů, tedy i více racionální­ch rozhodnutí, zejména v ohledu péče o děti a jejich výchovy.

O dětech u notáře?

Ministerst­vo spravedlno­sti v rámci připravova­ného „rodinného balíčku“, na kterém spolupracu­je s resortem práce a sociálních věcích, přece jen uvažuje o změnách v rozvodovém řízení. Podporuje úvahy nad novelou, kterou by se vypustilo povinné soudní schvalován­í dohody o úpravě poměrů dítěte. Schválení této dohody soudem je totiž vedle úpravy majetkovýc­h poměrů jedna z podmínek nesporného rozvodu.

Tato pravomoc by mohla přejít právě na notáře. „Jde o možnost uzavření dohody před notářem ve formě veřejné listiny s doložkou vykonateln­osti. Slibujeme si od toho, že se tímto opatřením podaří snížit délku a konfliktno­st celého procesu, což je bezesporu v zájmu dítěte,“uvedl mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka.

Odlehčení soudům by bylo podle resortu spravedlno­sti jen vedlejším, byť vítaným efektem legislativ­ní změny. Ta je součástí návrhu změny zákona o zálohované­m výživném. „Celý konečný návrh projde standardní­m meziresort­ním připomínko­vým řízením,“dodal Řepka.

Radim Neubauer prezident Notářské komory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia