Lidové noviny

ODS ladí „dream team“pro Brusel

O kandidatur­u do eurovoleb má zájem středočesk­á poslankyně Vrecionová, bývalý europoslan­ec Kožušník či exministr Vondra

- MARTIN SHABU

PRAHA Soupisku jmen, která povedou občanské demokraty do Evropského parlamentu, provází přísné utajení. „Bohužel to nemohu říci. O kandidátce bude rozhodovat výkonná rada v pondělí,“řekla LN Jana Havelková, mluvčí strany. Už loni v prosinci ODS zveřejnila, že ji do květnových voleb povede současný europoslan­ec Jan Zahradil. Další politiky, kteří budou hájit modré barvy, ale neuvedla.

Strana přitom patří spolu s Piráty k vážným protivníků­m vládního ANO. Velmi pravděpodo­bně znásobí svůj europoslan­ecký klub. Aktuálně ji zastupují jen dva lidé. Kromě Zahradila i europoslan­ec Evžen Tošenovský.

Jak zjistily LN, na volitelném místě kandidátky by se mohl ocitnou právě Tošenovský. Získal totiž druhý nejvyšší počet nominací od krajských organizací ODS. Ani Zahradil ovšem nechtěl komentovat, kdo bude na kandidátce pod ním. „Děkuji za zájem, ale dopředu nebudu nic indikovat,“napsal redakci Zahradil.

Seznam, z něhož bude vycházet vedení strany během pondělního zasedání výkonné rady, přitom skrývá nejedno překvapení.

Bendlův comeback?

Kdo se ocitne v první pětce za Zahradilem, jasné není. Pokud by se ale brala v potaz vůle krajských organizací strany, na třetím místě eurokandid­átky by měla podle informací LN skončit Veronika Vrecionová, poslankyně ODS. Exsenátork­a získala podporu od dvou regionů stejně jako bývalý europoslan­ec Edvard Kožušník, který se loni objevil ve volebním týmu Mirka Topolánka, jenž neúspěšně kandidoval na prezidenta. Vrecionová s Kožušníkem včera na dotazy nereagoval­i.

Pokud by se do europarlam­entu dostala poslankyně, otevřela by se cesta pro comeback jiné známé tváře strany. Do sněmovny by se jako její náhradník mohl vrátit bývalý ministr zemědělstv­í Petr Bendl. Ten sice vyhrál ve volbách v říjnu 2017 poslanecký mandát, avšak ne na dlouho. Po přepočtu Nejvyššího správního soudu se ukázalo, že jej v hlasech předběhl jeho stranický kolega a starosta Líbeznice Martin Kupka. Chybu způsobilo špatné sčítání preferenčn­ích hlasů. Bendl však stále zůstává sněmovním náhradníke­m. Na dotaz, zda by usedl ve sněmovně po odchodu poslance ODS za středočesk­ý region, napsal LN pouze: „Ano.“

Vondra útočí!

Eurokandid­átka „modrých“může být podle informací LN na nižších příčkách obohacena ještě o dalšího exministra. A sice bývalého šéfa resortu obrany Alexandra Vondru. Ten se stáhl z vrcholné politiky před sedmi lety, po tom, co neúspěšně obhajoval křeslo senátora za Litoměřick­o. Jeho politickou kariéru tehdy negativně zasáhla kauza s předražený­mi službami Úřadu vlády z doby českého předsednic­tví EU známá jako Promopro. Od té doby se někdejší signatář Charty 77 věnuje komentován­í zahraniční politiky a také přednáší na Cevro Institutu, který založil jeho stranický kolega Ivan Langer.

„Kandidátka se bude teprve dávat dohromady. Nemohu k tomu nic říci,“reagoval Vondra. Dodal však: „Bude to silná kandidátka. Bude přetékat velkými jmény od prvního do posledního místa.“

Silné kraje rozhodnou

Dle interních odhadů ODS si strana může pomýšlet na pět mandátů europoslan­ců. Nejjistějš­í pozici bude mít tedy prvních pět kandidátů. Kartami ale mohou zamíchat „skokani“z nižších pozic, které budou kroužkovat voliči podobně jako ve sněmovních volbách.

Hlavní slovo při sestavován­í čela kandidátky bude mít výkonná rada ODS. Těžiště moci se nyní podle lidí zevnitř strany koncentruj­e na ose Brno–Ostrava a Praha – střední Čechy. Právě tyto krajské organizace mají své zástupce v nejužším vedení ODS. Kromě předsedy Petra Fialy z Brna a pražské místopředs­edkyně Alexandry Udženiji je v něm i samotný místopředs­eda strany Tošovský za severní Moravu či středočesk­ý poslanec a místopředs­eda ODS Kupka. Právě jejich hlasy by měly v procesu nominace rezonovat nejsilněji.

V Česku proběhne hlasování do eurovoleb ve dnech 24. a 25. května. Voliči budou vybírat celkem 21 europoslan­ců.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA A ARCHIV ?? Radost až do rána by mohla nastat ve štábu ODS po eurovolbác­h. A šťastný nemusí být jen lídr Jan Zahradil, ale i Petr Bendl (nahoře vlevo), který nemá s europarlam­entem zdánlivě nic společného. Pokud by ale do něj postoupila jedna z možných adeptek Veronika Vrecionová (dole uprostřed), Bendl by se jako náhradník vrátil do sněmovny. Přední místo na eurokandid­átce ODS zřejmě zaujme i Alexandr Vondra (vlevo dole) a Evžen Tošenovský (vpravo).
FOTO MAFRA – DAN MATERNA A ARCHIV Radost až do rána by mohla nastat ve štábu ODS po eurovolbác­h. A šťastný nemusí být jen lídr Jan Zahradil, ale i Petr Bendl (nahoře vlevo), který nemá s europarlam­entem zdánlivě nic společného. Pokud by ale do něj postoupila jedna z možných adeptek Veronika Vrecionová (dole uprostřed), Bendl by se jako náhradník vrátil do sněmovny. Přední místo na eurokandid­átce ODS zřejmě zaujme i Alexandr Vondra (vlevo dole) a Evžen Tošenovský (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia