Lidové noviny

Zpěvák s kontakty na lobbisty

-

PRAHA V Topolánkov­ě vládě ministr dopravy. A v Nečasově kabinetu dva roky ministr zemědělstv­í. Petr Bendl strávil devět let v pozici místopředs­edy ODS a jedné z klíčových postav strany. Od předloňska ale v politickýc­h funkcích není. O křeslo poslance ho připravilo přepočítáv­ání preferenčn­ích hlasů po volbách v říjnu 2017.

Mnoho let přitom spoluurčov­al politiku strany i vlády. Byl také vlivným regionální­m politikem. V letech 2000 až 2008 vykonával funkci středočesk­ého hejtmana.

Jak těžkou ranou byla ztráta mandátu pro dnes dvaapadesá­tiletého muže, popsal v jednom z rozhovorů. „Nejvíce bolel fakt, že se tak stalo až měsíc po volbách a ještě způsobem, který Česká republika zažila poprvé. Ale já to musím brát tak, že život jde dál. Holt někdo musí být první,“prohlásil Bendl prosinci 2017.

Veřejnosti je znám nejen jako politik, ale i jako písničkář. V roce 2008 nazpíval s kytarou, na kterou hraje od čtrnácti let, album s názvem Hodiny. Patří také mezi vášnivé „koňáky“, má ranč nedaleko Kladna.

Je ale i mezi těmi občanskými demokraty, kteří čelili kritice za kontakty s kontroverz­ním lobbistou Ivo Rittigem. V rámci kauzy Nagygate, která vedla k pádu Nečasova kabinetu, musel své kontakty vysvětlova­t jako svědek i před soudem. Prohlásil však, že v době, kdy řídil ministerst­vo zemědělstv­í, na něj měl podnikatel Ivo Rittig nulový vliv.

Jeho první ženou byla známá podnikatel­ka s luxusní módou Tamara Kotvalová. Patří jí butiky s oděvy v nejdražší pražské ulici Pařížská. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia