Lidové noviny

Děti strádají víc, když nevědí, co se děje

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA „Přestali jsme si rozumět. Nechceme se ale hádat. Máme tě oba moc rádi.“

Zhruba tak by měli rodiče podle odborníků z Linky bezpečí, která provozuje i telefonick­ou poradnu pro rodiče, vysvětlit potomkovi, že se rozvádějí. Samotné slovo „rozvod“doporučují vyslovit až před dětmi, kterým je více než osm let.

Na Rodičovsko­u linku volají dospělí s různými otázkami, které se týkají rodiny. Každý pátý hovor z této oblasti se ale týká právě rozvodů.

„Nejčastěji s námi konzultují situace náhlého rozpadu/rozvodu rodiny, především jak šetrně to sdělit dětem,“řekla LN Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky. Dalším velkým tématem je uspořádání péče o dítě nebo dlouhodobý spor rodičů, komu bude potomek svěřen do péče.

„Obracejí se na nás jak matky, tak z třetiny otcové,“popisuje Schmidová.

Pomoc ale vyhledávaj­í i samotné děti: „Sedmnáct procent dětských hovorů činí rodinné vztahy, v rámci kterých děti také řeší rozvod rodičů a jaký to bude mít pro ně dopad.“

Odborníci z této linky hlavně vzkazují rodičům, aby svou ublíženost­í z rozpadu manželství nepoškozov­ali své děti.

„V rámci hovorů na Rodičovské lince se poměrně často setkáváme s tématem dehonestov­ání druhého rodiče,“upozorňuje Schmidová. Některé z těchto případů přerůstají v mnohaleté boje. Dítě ale podle ní vždy tuší, že se něco nepěkného děje, i když se rodiče přímo před ním nehádají. „Strádají více tím, když nevědí, co se děje,“říká odbornice.

Až když se manželé definitivn­ě rozhodnou, že svazek ukončí, přichází vhodný okamžik oznámit to potomkům. Podle Schmidové není nutnou podmínkou, aby u toho byli oba rodiče. Uplakané oči jednoho z nich situaci dítěti neusnadní. Rodiče se ale nesmí domlouvat stylem: „Tak mu běž vysvětlit, proč od nás odcházíš.“

Důležité je také zvolit místo, kde se dítě cítí nejlépe, třeba pokojíček. Pokud si totiž rodiče myslí, že třeba přímořské letovisko je lepší variantou, mýlí se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia