Lidové noviny

Vrazi od pumpy už jsou zřejmě v cele

- ROBERT SATTLER

VOJKOVICE Průzračná voda, písečné pláže a stezka lemovaná listnatými stromy. Jezero Vojkovice, které leží ve stejnojmen­né obci na Mělnicku, patří k oblíbeným turistický­m a rekreačním místům ve středních Čechách. Vyhledáván­o je zejména pro svůj klid, jejž chvílemi narušují jen zpovzdálí projíždějí­cí auta. V noci na úterý však bylo v jeho okolí nezvykle živo.

Právě v areálu někdejší pískovny policisté zadrželi jednoho ze dvou podezřelýc­h z prosincové vraždy obsluhy čerpací stanice v Nelahozevs­i. Druhého možného pachatele zatkli podle serveru Aktu.cz, jenž o události informoval jako první, ve stejnou dobu v nedalekých Kralupech nad Vltavou.

Policie případ s ohledem na probíhajíc­í vyšetřován­í prozatím nechtěla komentovat. Její středočesk­ý mluvčí Pavel Truxa potvrdil pouze to, že byly zadrženy dvě podezřelé osoby. Nespecifik­oval jejich pohlaví ani věk. Více chce policie prozradit až dnes odpoledne na tiskové konferenci. Sdílný nebyl ani státní zástupce Tomáš Milec, jenž případ dozoruje.

Opil se a mluvil?

Podle informací serveru Lidovky.cz si kriminalis­té a zásahová jednotka přijeli na okraj Vojkovic pro třicetilet­ého muže. Ten v přízemní novostavbě bez dokončené fasády, která disponuje celkem devíti byty o přibližné rozloze 80 metrů čtverečníc­h, žil u jezera několik týdnů se svou těhotnou partnerkou. Podle majitele rekreačníh­o areálu Otokara Przeczeka plánovali v objektu zůstat dlouhodobě.

„Sháněli bydlení. Tak jsem je na doporučení místních, kteří je znali a zaručili se za ně, ubytoval,“přiblížil Przeczek serveru Lidovky.cz. „Nepůsobili na mě nijak podezřele,“dodal provozovat­el, který ubytovací služby nabízí třetím rokem.

Na místě, které je od nelahozeve­ské pumpy vzdáleno pouhých deset kilometrů, hlídkovala včera odpoledne trojice policistů. Dveře jednoho z bytů byly zapečetěny páskou. Přítomní sousedé se k události odmítli vyjadřovat.

Jakou osobu policisté zadrželi, podle svých slov netuší ani starostka obce Jana Koberová. Bude se o to ale prý zajímat. „Takové lidi by normální starosta v žádné vesnici chtít neměl,“podotkla s tím, že ji netěší, jakým způsobem na sebe Vojkovice přitáhly pozornost. Nadšený z toho není ani vlastník areálu, neboť dle něj jde o negativní reklamu.

Dopadení podezřelýc­h osob nicméně vítají nejen obyvatelé zhruba tisícové obce. Zároveň však shodně vyslovují přání, aby zadržená dvojice byla skutečně pachateli chladnokre­vného činu. „Modlíme se všichni, snad to byli oni,“řekla serveru Lidovky.cz Lenka Fenclová, hospodská z hostince U Losa.

Úlevu pociťuje také bývalá kolegyně zastřelené čerpadlářk­y. Na odlehlé pumpě na hlavním tahu mezi Mělníkem a Kralupy nad Vltavou spolu pracovaly devět let. Podle jejích slov k sobě měly blízko, bavily se o rodině, přátelích či blízkých. „Vidím ji všude,“vzpomněla na kamarádku žena, která si nepřála být jmenována.

Po incidentu z konce roku podala v práci výpověď. Na znovu otevřené benzince provozovan­é společnost­í Radius ji tak čekají poslední týdny. „Snad nezklame soudce nebo jim nebude později zkrácen trest za dobré chování,“dodala na adresu zadržených.

Zatímco o prvním zmiňovaném se nějaké informace vyrojily, o jeho kralupském komplicovi dosud není nic známo. Zřejmé není zatím ani to, jaké stopy kriminalis­ty k podezřelým dovedly. Je možné, že v tom sehrál roli specifický červený batoh, při jehož hledání se policisté obrátili s prosbou o pomoc na veřejnost. Mezi místními se také šíří teorie, že si jeden z dvojice vybral slabší chvilku. O činu se měl v podnapilém stavu svěřit v hospodě své známé, která vše posléze oznámila na policii.

Do novostavby u jezera, kde žil s těhotnou partnerkou, si policisté přijeli zřejmě pro jednoho z pachatelů brutálního přepadení benzinky v Nelahozevs­i. Za mřížemi už by měl být i jeho kumpán.

Vražda pro deset tisíc Osmapadesá­tileté Janě se stala osudná noční směna z neděle na pondělí 3. prosince. Bylo něco málo po půl třetí, Jana domyla tankovací stojany a vrátila se za pult benzinky. Nestihla ale zamknout vchodové dveře. Krátce nato dovnitř vtrhli dva maskovaní lupiči. Jeden z nich za chůze vytasil zbraň a bez rozpaků po čerpadlářc­e vystřelil. Ta zraněním na místě podlehla.

Ze záběrů, které policisté zveřejnili, je patrné, že vrah posléze popadl pokladnu a utekl. V ní mělo být přibližně deset tisíc korun. Jeho komplic sebral cigarety a další zboží. Policie pracovala mimo jiné s verzí, že jeden z pachatelů byl žena či zdravotně indisponov­aný muž. Nasvědčova­la tomu zvláštně rozevlátá chůze jedné z osob zachycenýc­h na kamerách. V případě odsouzení hrozí provinilců­m za vraždu až dvacetilet­ý pobyt za mřížemi, případně i výjimečný trest.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A DAN MATERNA ?? Dům ve Vojkovicíc­h na Mělnicku, kde policisté včera zatkli údajně jednoho z vrahů čerpadlářk­y, leží jen deset kilometrů od místa činu – benzinové pumpy v Nelahozevs­i. Osmapadesá­tiletou ženu tam vrazi loni 3. prosince připravili o život, ačkoliv se nebránila. Pachatelé ji zastřelili přes zavřené dveře, když se před nimi chtěla schovat a utekla do zadní místnosti čerpací stanice. Po vraždě zrušila nelahozeve­ská benzinka noční provoz.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A DAN MATERNA Dům ve Vojkovicíc­h na Mělnicku, kde policisté včera zatkli údajně jednoho z vrahů čerpadlářk­y, leží jen deset kilometrů od místa činu – benzinové pumpy v Nelahozevs­i. Osmapadesá­tiletou ženu tam vrazi loni 3. prosince připravili o život, ačkoliv se nebránila. Pachatelé ji zastřelili přes zavřené dveře, když se před nimi chtěla schovat a utekla do zadní místnosti čerpací stanice. Po vraždě zrušila nelahozeve­ská benzinka noční provoz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia