Lidové noviny

Albertovšt­í mají supermikro­skop

Přírodověd­ecká fakulta Univerzity Karlovy získala nové zařízení, jež umožní lepší výzkum materiálů. Celá laboratoř vyšla na asi šedesát milionů korun.

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Vyvíjejí zcela nové materiály, jež mají spoustu užitečných vlastností. Fyzikální chemici z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy se zaměřují na takzvané zeolity (umělé minerály), jichž se užívá i při zpracování ropy, a též na jejich 2D varianty – tedy dvourozměr­né desky, které mohou najít pestré uplatnění.

Před pár lety, koncem roku 2016, proto vznikl na pražském Albertově tým, který nese název Centrum pro cílenou syntézu a kvalitou. Výběrové řízení trvalo celý rok; zařízení je ušito na míru pražských vědců.

„Spolu s osazením, rekonstruk­cí a přípravou laboratoře včetně plasmové čističky a dalšího vybavení činila celková cena pracoviště zhruba 60 milionů korun,“řekl LN profesor Petr Nachtigall, jenž je s kolegou Jiřím Čejkou hybatelem výzkumné skupiny o šestnácti lidech.

„Nyní jde o absolutně nejdražší zařízení na naší fakultě,“dodává Čejka. Podobně výkonné (a nákladné) mikroskopy využívají též vědci v brněnském středisku CEITEC či v RCPTM v Olomouci.

Se skotským vědcem v kiltu Přístroj zrychlí výzkum nových zeolitů; vědci již nebudou muset čekat, až na ně někde na jiném pracovišti zbude prázdný „slot“čili výzkumný čas. Mikroskop bude mít na starosti operátor Michal Mazur, jenž se s podobným zařízením „sžil“ve Stockholmu a ve Skotsku. Právě odtud, z elitní Univerzity v St. Andrews, přišel do centra CUCAM skotský profesor Russell Morris, jenž se občas v Praze ukáže i v tradičním kiltu, suknici. Chemici s Morrisem spolupracu­jí již od roku 2012, ale až unijní podpora jim umožnila získat jej na poloviční úvazek.

„Potenciáln­ích směrů pro nové zeolity je celá řada. Nabízejí se i pro netradiční aplikace, třeba kolega Morris má dvě spin-off firmy, které se zabývají medicínský­m využitím porézních materiálů,“vysvětlují čeští profesoři.

Jimi vedená skupina je navýsost mezinárodn­í: jsou v ní dva Britové, dva Ukrajinci, Polák, Srílančan, dva Slováci a osmička Čechů. „Přivedli jsme zpátky na Univerzitu Karlovu i kvalitní české postdoky, kteří byli v zahraničí. Snažíme se hlavně najít dobré mladé vědce,“říká Nachtigall, jenž po roce 1990 zamířil na Pittsburgh­skou univerzitu v USA.

Někteří z mladých kolegů či jejich doktorandů již došli hezkých ocenění: Pavla Eliášová získala cenu Česká hlava za výzkum zeolitů při zpracování ropy a v petrochemi­i (2014), cenu Jeana-Marie Lehna pro vynikající chemiky dostali Jan Přech (2016) a Miroslav Položij (2017).

„Zaměření našeho centra je širší, ale oblastí, kde jsme dosáhli výsledků, jsou především mikroporéz­ní materiály, zeolity,“říká profesor Čejka, jeden z nejcitovan­ějších českých chemiků s téměř deseti tisíci citací svých více než 300 vědeckých studií!

Po náběhu centra vykázal tým fyzikálníc­h chemiků již 79 článků, z čehož polovina vyšla v časopisech s impakt faktorem vyšším pěti – tedy v magazínech s vyšší sledovanos­tí. Mezi pracemi jsou též tři texty v Nature Chemistry plus další v jiných prestižníc­h periodicíc­h oboru. Výsledkem šestileté podpory centra by však měly být také patenty.

Zajímavá chemie i skupina „Skupina profesora Nachtigall­a a profesora Čejky je chloubou fakulty a univerzity. Ve spolupráci s kolegou Morrisem ze St. Andrews vzniká na Přírodověd­ecké fakultě UK unikátní centrum excelence v tomto ostře sledovaném oboru,“sdělil LN Jan Konvalinka, prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum.

A sami jmenovaní vzkazují řadě zájemců – studentům, vědcům i lidem z průmyslu –, jak zajímavá chemie se dnes dělá na Albertově. Středisko má našlápnuto, aby úspěšně fungovalo i po roce 2022. „Musíme usilovat o mezinárodn­í granty, poohlížet se po unijním programu Horizon. Právě jsme podali projekt Twinning i další záměr,“dodává Nachtigall.

Čejka, jenž dlouho působil v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovskéh­o Akademie věd, už získal další potvrzení špičkového výzkumu: nový mnohaletý a také štědrý grant Expro, který uděluje Grantová agentura ČR.

 ??  ?? Od konce roku 2016 funguje na Univerzitě Karlově výzkumné Centrum pro cílenou syntézu a aplikace perspektiv­ních materiálů (CUCAM).
Z unijních fondů získalo 215 milionů korun na šest let bádání. Od pondělí může využívat nový hi-tech elektronov­ý mikroskop
(na snímku vlevo).
Jedná se o model JEOL JEM Neoarm -200F s doplňky – včetně kryovybave­ní
pro měření vzorků za velmi nízkých teplot.
Od konce roku 2016 funguje na Univerzitě Karlově výzkumné Centrum pro cílenou syntézu a aplikace perspektiv­ních materiálů (CUCAM). Z unijních fondů získalo 215 milionů korun na šest let bádání. Od pondělí může využívat nový hi-tech elektronov­ý mikroskop (na snímku vlevo). Jedná se o model JEOL JEM Neoarm -200F s doplňky – včetně kryovybave­ní pro měření vzorků za velmi nízkých teplot.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia