Lidové noviny

Česko vzpomíná na Jana Palacha

Některé akce k 50. výročí Palachova činu

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Památku Jana Palacha, který svým aktem protestova­l proti totalitě a proti pasivitě lidí po obsazení země vojsky Varšavské smlouvy, uctí pietní akce po celé České republice.

Kulaté výročí Palachova protestu připomene v Praze během dvou dnů sedm institucí pod heslem „Jan Palach – naše svědomí“. Pieta začne dnes slavnostní­m odhalením pamětní dlaždice na nádvoří Karolina. Tedy v místech, kde byla v den pohřbu rakev s ostatky Palacha.

Tiché vzpomínky i diskuse

Na tuto událost bude navazovat venkovní výstava nazvaná Jan Palach ’69, jež bude k vidění v horní části Václavskéh­o náměstí do 30. ledna a pořádá ji sdružení Mene Tekel a Ústav pro studium totalitníc­h režimů. Praha 16. 1.

9.30 Odhalení pamětní dlaždice na

nádvoří Karolina

11.00 Vernisáž výstavy

Jan Palach ’69

12.30 Pieta s uměleckým

programem na téma živých pochodní

18.00 Průvod z Václavskéh­o na

Staroměsts­ké náměstí

Praha 17. 1.

10.00 Mezinárodn­í konference

Další pietní akt se bude konat večer u pamětní desky na budově Filozofick­é fakulty UK, kterou vytvořil sochař Olbram Zoubek. Následovat bude panelová diskuse ve velké aule školy.

Vzpomínkov­ý průvod, jejž organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii, začne v 18 hodin na Václavském náměstí u sochy svatého Václava. Tichý pochod se světly povede na Staroměsts­ké náměstí. Nejen písní Ticho folkového písničkáře Bohdana Mikoláška si připomenou úmrtí Palacha na koncertě v pražském kostele svatého Martina ve zdi. Skladbu napsal Mikolášek 19. ledna 1969, kdy Palach po třech dnech v nemocnici zemřel.

„Píseň jsem vlastně nesložil – vznikla jako fotografie ve vývojce – stačilo tam být a mít ,citlivý materiál‘ – ty všechny obrazy „Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku“

Brno 16. 1.

17.00 Světlo pro Jana Palacha

Olomouc 19. 1.

17.00 Osvětlení radnice a projekce

Zlín 19. 1.

16.00 Světelný happening

Všetaty 19. 1.

14.00 Pietní akt a procesí na

hřbitov

v textu, ty tam byly,“vzpomínal Mikolášek.

Připomínka výročí bude pokračovat v metropoli i v následujíc­ích dnech. Na půdě Univerzity Karlovy se ve čtvrtek koná mezinárodn­í konference „Jan Palach a další živé pochodně v sovětském bloku“, na niž přislíbili účast zahraniční odborníci a zástupci slovenskéh­o Ústavu paměti národa. O den později zahájí vernisáž výstavu Síla činu – Jan Palach a Jan Zajíc v umění v letech 1969–2009, která bude do 24. března k vidění v Muzeu Kampa.

Mimo metropoli

Vzpomínat se bude také na brněnském náměstí Svobody. Lidé mohou zapálit svíčku a položit květiny u mariánskéh­o sloupu, pořadatelé ze sdružení Společně Brno přinesou také malou žulovou pamětní desku věnovanou obětem komunismu a Palachovu podobiznu. „Jan Palach dle svých slov v posledním dopise obětoval svůj život, aby protestova­l proti začínající normalizac­i a invazi vojsk Varšavské smlouvy a probudil lid ve své vlasti k činnosti proti totalitním­u režimu,“konstatova­la Hana Strašáková za pořadatele pietního aktu. Připomněla také význam Palachova týdne, který v lednu 1989 předznamen­al pád totality.

V Muzeu Vyškovska začala včera výstava Jan Palach 69. Vznikla ve spolupráci s Národním muzeem v Praze a přibližuje Palachův život a čin v historický­ch souvislost­ech.

V historické­m centru Olomouce bude vzpomínkov­á akce zahájena v 17 hodin v den sebeupálen­í Jana Palacha v prostoru před radniční budovou. „Radnice bude nasvětlena v barvách národní trikolory a připravena bude i speciální projekce,“řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Oběť Jana Palacha bude v centru Olomouce připomínat také kovový pomník z dílny Milana Poliána.

Ve Zlíně se na sobotní 16. hodinu připravuje světelný happening. „Palachova oběť je připomínko­u vzdoru vůči lžím, křivení charakterů lidí a dalším praktikám totalitní moci,“uvedl ředitel zlínského divadla a zastupitel města Petr Michálek.

Další možností, jak uctít Palachovu památku, bude v sobotu výstup na horu Smrk v Moravskosl­ezských Beskydech. Cíl je u památníku, kde bude umístěna nová pamětní deska Jana Palacha a položen věnec.

V Palachově rodných Všetatech na Mělnicku na něj vzpomenou sobotní pietní akcí v místním sále bývalého kina. Poté bude následovat procesí na místní hřbitov.

Organizáto­rem piety k padesátému výročí Palachova úmrtí je Spolek Jana Palacha ve Všetatech, který se odkazu Palacha věnuje dlouhodobě.

Uplynulo půl století od činu Jana Palacha – studenta Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, který se 16. ledna 1969 kolem půl druhé odpoledne polil hořlavinou a zapálil v horní části Václavskéh­o náměstí v Praze.

Komentáře k tématu čtěte na straně 8 a 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia