Lidové noviny

Vražda starosty je „nemocí Poláků“

Polsko truchlí po vraždě gdaňského starosty Pawła Adamowicze a ptá se, kde se ve společnost­i vzalo tolik nenávisti a agresivity.

- TOMÁŠ VLACH

GDAŇSK/PRAHA Nedělní vražda starosty Gdaňsku Pawła Adamowicze doslova otřásla Polskem. V řadě měst vlají vlajky na půl žerdi a lidé podepisují kondolenčn­í knihy, na místo činu v Gdaňsku chodí stovky lidí zapalovat svíčky. Okolnosti starostovy smrti také vyvolávají diskusi, nakolik se na jednání vraha, psychicky narušeného Stefana W., podepsala agresivita a vyvolávání nenávisti ve společnost­i, které se lavinovitě šíří zásluhou politiků i sociálních sítí.

Několik prestižníc­h evropských médií se shodlo na tom, že za činem je možné vidět ovzduší štvaní proti lidem odlišných postojů, které má na svědomí především polská pravice. „V Polsku se objevuje atmosféra pogromů,“píše berlínský deník Die Tageszeitu­ng. „V osobě Adamowicze byla zavražděna symbolická postava demokratic­kého a liberálníh­o Polska,“píše Süddeutsch­e Zeitung s tím, že polarizaci polské společnost­i vyostřuje tón diskuse šířený pravicovým­i uskupeními, médii i veřejnoprá­vní televizí.

„Adamowicz podporoval věci jako práva homosexuál­ů nebo přijímání migrantů, v přímém kontrastu s ideologií vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS), a jeho vražda je považována za chorobu polské společnost­i a politiky,“konstatuje pak evropské vydání serveru Politico.

Rozdělená společnost

„Byl jsem u nás ve Vratislavi zapálit svíčku a lidí se sešlo celé náměstí,“řekl LN Čech Roman Staněk, který trvale žije v Polsku. „Lidmi to opravdu hodně otřáslo, přirovnáva­jí to k vraždě slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka,“dodává. Atmosféra je podle něj vyhrocená a stává se, že si příznivci liberálů mažou z přátel na Facebooku každého, kdo sympatizuj­e s PiS. Právě ta v čele s Jarosławem Kaczyńským razí od svého nástupu k moci po vyhraných volbách na podzim 2015 kurz vyhrocenéh­o vlastenect­ví a lpění na katolickém tradiciona­lismu. Užívá přitom ostrou rétoriku, v níž je nepřítelem každý, kdo nezapadá do jejích představ správného Poláka.

Země je tak v podstatě rozdělena na větší města sympatizuj­ící s liberály a venkov, kde dominuje PiS. Část Poláků sice znepokojuj­e uzurpování justice či médií ze strany vládní partaje, na druhou stranu Polsko prosperuje a vládní strana má preference okolo 45 procent – více, než dostala v minulých volbách. To vše se do rozdělení společnost­i promítá a „bitevní pole“je na sociálních sítích.

„Apelujeme na všechny ty, kdo jitří emoce, aby zachovával­i soudnost, rozvahu a odpovědnos­t,“vzkázal ministr vnitra Joachim Brudziński. Policie jen během pondělí zadržela tři muže, kteří vyzývali k dalším vraždám politiků. Pozornost ministerst­va vnitra se zaměřila také na organizáto­ry nedělní charitativ­ní akce, kde k vraždě došlo. Nikdo navíc nebere příliš vážně argumenty podezřeléh­o z vraždy Stefana W. Svůj čin obhajuje tím, že byl nespravedl­ivě vězněn a mučen kvůli Občanské platformě (OP), straně, která byla u moci v době jeho odsouzení za bankovní loupeže v roce 2013.

Televize: Nenávist šíří opozice „Hodně lidí vyzývá ke smíru, říkají, že není vhodná doba k vyřizování si účtů. Jiní argumentuj­í, že přece nejde déle mlčet, když veřejnoprá­vní televize manipuluje s fakty,“vysvětluje Čech Roman Staněk. Kritika se snesla konkrétně na reportáž stanice TVP, která vypíchla dřívější nenávistné výroky politiků opozice a násilí proti politikům PiS a „zapomněla“na případy mířící opačným směrem. Kněz Jacek Dunin-Borkowski v reakci na výzvu k modlitbě na Twitteru napsal: „Modlím se za svoji matku, ale Adamowicz je mi lhostejný ... proslavilo jeho lotrovství.“Nadřízení kněze ale už oznámili, že za své vyjádření dostane důtku.

Podle ministra Brudzińské­ho bude třeba zlepšit bezpečnost na akcích podobných těm, kde byl zavražděn gdaňský starosta. V reakci na to se v médiích objevily obavy, zda se charitativ­ní nadace WOŚP, která akci pořádala, nemůže stát terčem úřední šikany. U PiS je totiž dlouhodobě v nemilosti. „Rozdělení společnost­i jen tak nezmizí,“řekl serveru Politico politolog Slezské univerzity v Katovicích Marek Migalski: „Spíš než ustávat se bude ještě prohlubova­t,“dodal.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jako Kuciak. „Lidé to přirovnáva­jí k vraždě slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka,“řekl LN Čech žijící v Polsku. Na snímku svíčky za starostu v Gdaňsku.
FOTO ČTK/AP Jako Kuciak. „Lidé to přirovnáva­jí k vraždě slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka,“řekl LN Čech žijící v Polsku. Na snímku svíčky za starostu v Gdaňsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia