Lidové noviny

Další primát Číny: na Měsíci vyklíčila semena bavlníku

-

PEKING Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Včera o tom informoval Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina, napsal server BBC News. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozenéh­o satelitu Země, jsou mimo jiné také biologické experiment­y.

Na palubě sondy, jež se nyní nachází na Měsíci, je půda obsahující semena bavlníku, řepky, brambor a plevelné rostliny zvané huseníček rolní (Arabidopsi­s thaliana) – tu vědci vzhledem k její nenáročnos­ti a krátké generační době používají jako modelový organismus. Součástí experiment­u jsou také vajíčka octomilek, která nahradila původně zvažovanéh­o bource morušového, a kvasnice.

Číňané chtějí při experiment­ech zjistit, zda je možné pěstovat rostliny v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace. Semena zůstávají na palubě sondy zapečetěna v 17,3 centimetru vysoké a 2,6 kilogramu vážící nádobě, která vedle hlíny obsahuje i vzduch, vodu na zalévání, živiny, dvě malé kamery a přístroj pro kontrolu teploty.

Nádoba je opatřena i trubičkou, kterou do ní může vnikat světlo, potřebné k fotosyntéz­e, uvedla univerzita v Čchung-čchingu. Ta za biologický­mi experiment­y stojí.

V případě, že se bude rostlinám v růstu dařit, by měl v plechovce vzniknout miniaturní ekosystém, v němž budou rostliny produkovat kyslík a potravu a udržovat tak při životě octomilky. Kvasnice by měly pomáhat při rozkladu výkalů octomilek a mrtvých rostlin. Pokus chtějí Číňané zprostředk­ovat veřejnosti v přímém přenosu.

Včera čínská média oznámila první velký úspěch, kterým je vyklíčení semen bavlníku. Jejich fotografie na Twitteru zveřejnil oficiální list čínské komunistic­ké strany The People’s Daily (Lidový deník). Podle hongkongsk­ého listu South China Morning Post už vyklíčila i řepka a brambory.

„Experiment ukazuje, že v budoucnu by nemuselo být pro astronauty nepřekonat­elným problémem sklízet na Měsíci vlastní úrodu vypěstovan­ou v kontrolova­ném prostředí,“prohlásil Fred Watson z australské astronomic­ké observatoř­e.

Pěstování rostlin je považováno za jeden z důležitých kroků k případnému zřízení trvalé základny na Měsíci. Dosud se astronautů­m podařilo vypěstovat rostliny, jako třeba římský salát, na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS), na Měsíci ale ne.

Vedoucí experiment­u Sie Keng-sin k výběru rostlin poslaných na Měsíc řekl, že bavlna by se mohla v budoucnu využívat k výrobě oblečení, zatímco brambory by byly zdrojem potravy pro astronauty a řepka by se využila k produkci oleje. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia