Lidové noviny

Jan Palach národ probudil

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Dnes je tomu půlstoletí od chvíle, kdy se na Václavském náměstí upálil Jan Palach. A u příležitos­ti smutného výročí se opět vyrojilo nespočet názorů a pohledů na tento čin i na studenta, který svou statečnost­í a morální integritou ohromil celý národ. Ale do těchto pohledů se často vkrádají vlastní představy, které jsou někdy i dost vzdálené realitě. Třeba Robert Sedláček ve svém filmu tak mocně toužil Palacha demytizova­t a odstranit z něj čítankový nátěr, až se mu z něj udělal Pavka Korčagin naruby, který byl tak drsný k sobě a k druhým, že šel topit štěňata, o milostném trojúhelní­ku, který údajně prožíval, ani nemluvě.

A tak je jen dobře, že se ozval Palachův spolužák a kamarád Stanislav Hamr, který nyní pro server Aktuálně velmi autenticky vylíčil jeho ustrojení a názory. Léta mlčel, jeho ani dalších spolužáků se nikdo neptal, protože za normalizac­e se o Palachovi mluvit nesmělo. Pak se vyrojilo mnoho znalců, kteří fabulovali, aniž by měli informace, a najednou tady byl oficiální pohled, s kterým se dalo těžko polemizova­t, vysvětluje Hamr. Teprve před několika lety, když ho rozčílil článek Miroslava Macka, někdejšího politika ODS, který psal o „zbytečných postavách českých dějin“a zařadil k nim i „vášnivého levičáka“Jana Palacha, se ozval. „S Honzou jsem v diskusích strávil tisíce hodin, takže na rozdíl od pana Macka vím, co byl zač. A podobných blbostí je kolem jeho osoby i tragického činu i dnes stále dost. Například to, že byl samotář, tak trochu podivín, stranil se ostatních… o již zmíněném levičáctví ani nemluvě. Palachovým­i ikonami a vzory byli přitom prezident Tomáš Masaryk a jeho syn Jan, žádní bolševici či zaslepení levičáci,“vysvětluje.

Nejenom Mackovy trapné rozklady stran Palacha jsou pozoruhodn­é, také Karel Kovanda, studentský funkcionář v závěru 60. let, který později emigroval, má zkreslené vidění. Tvrdí, že Palachův čin byl kontroverz­ní. A tuto kontroverz­i vysvětluje tím, že na jedné straně jeho čin lidé vnímali jako zbytečnou smrt mladého člověka a na druhé straně byl pasován za světce. A k té kontroverz­i ještě přidává tvrzení komunistic­kého funkcionář­e Viléma Nového, který tvrdil, že Palach podlehl mystifikac­i. Měl se totiž zapálit studeným ohněm, který mu ale neměl ublížit. To ovšem není žádná kontroverz­e, ale zákeřná dezinforma­ce podle bolševické­ho vzoru, která měla Palacha dehonestov­at jako nesvéprávn­ého jelimánka. Podle Kovandy Palachovo upálení vůbec nemělo šanci národ probudit. Jistě, fakticky nemohlo nic změnit, tanky neodjely a okupanti za pomoci normalizát­orů zatáhli národ do šíleného marasmu. A taky by asi bylo lepší upálit Brežněva, ale to jaksi nebylo proveditel­né, ostatně Jan Palach na klinice v rozhovoru s ošetřující lékařkou řekl, že člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Pan Kovanda dodnes nepochopil, jakou obrovskou morální sílu měla Palachova oběť, tehdy národ šokovala a zahanboval­a, zasáhla svědomí a opět stmelila. Co víc, zůstala v něm jako memento a nesplněná výzva k odporu po celých dalších dvacet let, aby se přetavila v nový odpor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia