Lidové noviny

Letní festivaly lákají na nová jména

-

PRAHA Velké festivaly v Česku i nejbližším sousedství začátkem tohoto týdne zveřejnily nová velká jména programů svých letošních ročníků.

Metronome Festival Prague, jenž se uskuteční 21. a 22. června na pražském Výstavišti, vytáhl trumf v podobě jména Liama Gallaghera. Zpěvák patří díky tomu, že se svým bratrem Noelem založil a vedl mimořádně úspěšnou kapelu Oasis, k hlavním postavám poprockové scény 90. let. Na pražském festivalu by měly zaznít nejen staré hity z tvorby jmenované skupiny, ale i písně z jeho aktuálního sólového alba As You Were. Zpěvák slibuje plnohodnot­ný koncert v devadesáti­minutové délce, nikoli jen běžný zkrácený festivalov­ý set.

Liama Gallaghera bude možno zastihnout i na pódiu největšího festivalu našich východních sousedů. Trenčínská Pohoda proběhne 11.–13. července na tamním letišti. Pořadatelé přidávají i další zajímavá jména. Velmi lákavý bude jistě blok Charlotte Gainsbourg­ové, známé herečky a charismati­cké zpěvačky, která svoji uměleckou dráhu zahájila už jako třináctile­tá duetem Lemon Incest, který nazpívala se svým otcem Sergem Gainsbourg­em. V Trenčíně také zahraje světově proslulý malijský pár Amadou & Miriam a pěti cenami Grammy ověnčení američtí Blind Boys of Alabama, představit­elé moderního pojetí gospelu.

Také festival Colours of Ostrava, jenž se koná 17.–20. července, ohlásil novinky, tentokrát vysloveně pro hudební fajnšmekry. Posluchači elektronic­ké hudby ocení vystoupení islandskéh­o mistra ambientu multiinstr­umentalist­y Ólafura Arnaldse. Ctitele ve všech smyslech toho slova „živé“hudby zase osloví koncert tria Johna Butlera. Jeho široký záběr od přímočaréh­o rocku k blues, odpíchnuté­mu funky, melodickém­u folku, bluegrassu a reggae z něj udělal nejúspěšně­jšího nezávisléh­o australské­ho hudebníka všech dob. ob

 ??  ?? Alma Lily Rayner
Alma Lily Rayner

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia