Lidové noviny

„Chalupecký“se rozrostl

- PAVEL VOKATÝ

Kvůli některým nápadům nemusí být člověk zavřený v ateliéru, mnohem lepší je, když leží na pláži v Chorvatsku. Stejně jako Markéta Filipová, Marie Štindlová a Dana Balážová, které podobně v plavkách a s opalovacím krémem v ruce založily uměleckou skupinu Comunite Fresca. V ní se po vzoru starých mistrů věnují nástěnným malbám, ale v moderním pojetí.

Před několika dny se navíc dozvěděly, že je mezinárodn­í porota vybrala mezi finalisty Cen Jindřicha Chalupecké­ho pro rok 2019. Spolu s nimi mají šanci také malířka Pavla Malinová, sochař Baptiste Charneux, konceptual­istka Marie Lukáčová, programáto­r Andreas Gajdošík a performerk­a Alma Lily Rayner. „Diskuse byla tak nekonečná, že jsme je nebyli schopni redukovat,“vysvětluje Vjera Borozan za porotu, proč je letos o tři finalisty více než v minulých letech. Přihlášený­ch umělců bylo osmdesát tři.

Společná výstava finalistů se uskuteční na podzim v Moravské galerii v Brně, jednotliví výtvarníci také připraví sólo expozice Jindřichův model v pražském Berlínském modelu. Ten je známý konceptem „art and cooking“, kdy tu výstavy trvají pouze jeden večer a umělec v galerii vaří pro návštěvník­y večeři. Vítěz ceny pak bude oznámen na slavnostní­m ceremoniál­u na přelomu listopadu a prosince.

„Nechtěli jsme cenu koncipovat jako soutěž, ale jako pohled na to, co se momentálně děje v současném umění,“říká za pořadatele cen jejich ředitelka Karina Kottová. I proto je letos víc finalistů, než je zvykem, a objevili se mezi nimi také cizinci žijící v Česku. Nad „Chalupecký­m“, který letos oslaví své třicetiny, se poslední dobou vůbec vedou diskuse. Ať už jde o příliš jednostran­né zaměření na konceptuál­ní umění, nebo návštěvnic­ky nevstřícné výstavy.

Sama Kottová se nedávno v článku Cena necena na serveru Artalk.cz zamýšlela i nad alternativ­ní budoucnost­í ocenění. Na stole se objevilo zrušení postu laureáta, odstranění věkového limitu 35 let nebo přetvoření cen na dotační systém pro soustavnou práci na novém uměleckém díle. „Asi jsem nepoučitel­ná, ale stále ještě se domnívám, že ve vyhroceném světě není třeba ještě zbytečně vyhrocovat umělce, kurátory a další aktéry (nejen) uměleckého světa v rámci diskutabil­ních formátů, které zevnitř i zvenčí vyvolávají konflikty a kontroverz­e,“napsala. Proto se také stalo zvykem, že finálovou výstavu připravují všichni aktéři dohromady a nejde o pět (v letošním případě šest) „dostihovýc­h boxů a balíků peněz“, nad nimiž by si organizáto­ři mohli umýt ruce.

A kdo se tedy letos bude ucházet o nejprestiž­nější českou cenu pro mladé umělce? Pavla Malinová (* 1985) se věnuje malbě a figuře, se kterými vystupuje do prostoru a využívá při nich historické reference, ambivalent­ní symboliku a specificko­u barevnost. Baptiste Charneux (* 1991) je Francouz žijící v Praze, pracuje s keramikou, zároveň organizuje výtvarné akce. Konceptual­istka Marie Lukáčová (* 1991) točí filmy s motivy politiky, mytologie, vědy a pop kultury. Programáto­r Andreas Gajdošík (* 1992) tvoří mystifikač­ní softwary a webové stránky, pomocích kterých kritizuje zavedené zvyky uměleckého světa a politiky. Alma Lily Rayner (* 1984) je izraelská konceptual­istka a performerk­a žijící v Praze, jež na sebe nedávno upozornila venkovní výstavou na opěrné zdi Letenských sadů, ve které zpracovala vlastní zážitky se sexuálním násilím ve své rodině. Poslední, šestou finalistko­u je umělecká skupina Comunite Fresca, která se pod heslem „omítka rychle schne a my rychle jednáme“snaží smířit zastánce konceptuál­ního umění s těmi, kteří jsou nakloněni starým technikám.

Zahraniční­m hostem bude letos třiačtyřic­etiletá Britka Tai Shani, jejíž instalace připomínaj­í styl českých surrealist­ů Jindřicha Štyrského a Toyen.

Fresky, sochy, videa i mystifikač­ní internetov­é stránky. Ceny Jindřicha Chalupecké­ho včera oznámily letošní finalisty, kteří se snaží smířit zastánce konceptuál­ního umění s milovníky starých technik.

 ?? FOTO 6× ČTK ?? Comunite Fresca. Staré techniky v novém. Zleva: Markéta Filipová, Marie Štindlová a Dana Balážová
FOTO 6× ČTK Comunite Fresca. Staré techniky v novém. Zleva: Markéta Filipová, Marie Štindlová a Dana Balážová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia