Lidové noviny

Ursiny na scéně díky potomkům

- ONDŘEJ BEZR

Album P+L, které nahráli Jakub Ursiny, Dorota Nvotová a slovenská skupina Talent Transport, je velice podstatným doplňkem k poznání tvorby jedné z největších osobností slovenské populární hudby Deža Ursinyho (1947–1995). Přináší totiž písně z muzikálu, které tento skladatel a interpret napsal v roce 1987 na základě libreta Alty Vášové společně s textařem Jánem Štrasserem. Ten ale nikdy nebyl za Ursinyho života realizován. Vášová v bookletu alba vypráví o tom, jak obcházela slovenská divadla a hudebníky a všude narážela na nezájem.

Až roku 2013 se muzikálu, inspirovan­ého slavným romanticko-protiváleč­ným příběhem Romaina Rollanda Petr a Lucie, přeneseným z období první světové války do nadčasové polohy, chopila skupina Talent Transport a ve 22 reprízách jej provedla na bratislavs­ké Malé scéně. Po vyřazení inscenace z programu se rozhodla muzikál provádět v koncertní verzi. A právě k ní oslovila kapela jako hlavní interprety Jakuba Ursinyho a Dorotu Nvotovou. Což nebyla náhoda, je v tom i velký symbolický rozměr. Nejenže je mužský představit­el synem autora, ale Nvotová je navíc dcerou hudebníka Jaroslava Filipa (1949–2000), který dlouhá léta s Dežem Ursinym spolupraco­val a i na původní pracovní autorské nahrávce muzikálu hrál na klavír.

Možná nenápadnou, ale obdivuhodn­ou práci na písních, zaznamenan­ých nyní na albu, odvedl jejich aranžér Vladislav „Slnko“ Šarišský. Tomu se totiž dokonale podařilo vystihnout ducha hudby Deža Ursinyho, její „klidnou sílu“, která se realizuje specificko­u fúzí rockových, jazzových a funky prvků. Skupina se pro ten účel rozšířila z původního tria o několik dalších hostujícíc­h hudebníků (včetně Nvotové se saxofonem a Šarišského s druhými klávesami). Hudebníci, kteří kdy hráli v proměnlivý­ch sestavách doprovázej­ících Deža Ursinyho, často hovoří o této spolupráci jako o nejdůležit­ější muzikantsk­é škole, jíž prošli. Ti, kteří nyní nahráli album P+L, znějí tak, jako by ji měli za sebou také, jakkoli je to vzhledem k jejich věku prakticky vyloučeno.

Už v minulých letech, kdy Jakub Ursiny, původně bez hudebních zkušeností, sestavil kapelu, aby interpreto­val písně svého otce, se často mluvilo o jejich podobných hlasech a výrazu, což platí i pro aktuální nahrávku. Nejde samozřejmě o to, že by se současní interpreti měli hlasově a instrument­álně co nejvíc přiblížit hypotetick­é představě, jak by asi tyto písně natočil jejich autor. Ale Ursinyho hudba prostě má svá velká specifika, vždycky byla naprosto originální a vyžaduje jistý druh vcítění, aby nebyla její křehkost porušena nebo posunuta do oblastí, ve kterých tolik nevyzní. Což se přihodilo snad jen v několika verších zpívaných Nvotovou, kde její až příliš exaltovaný vokál s obsahem komunikuje jen vzdáleně.

Bylo by hříchem neocenit také textovou složku písní. V těch se Ján Štrasser vzepjal skutečně k velmi dobrému výkonu, zejména jeho válečné obrazy prostředí, v němž se muži mění ve válčící stroje, mají při své jednoznačn­osti razanci dobrých protestson­gů.

Jakub Ursiny, Dorota Nvotová, Talent Transport: P+L

Vyd. Provisoriu­m 2018

 ?? FOTO PROVISORIU­M ?? V otcových stopách. Jakub Ursiny už několik let udržuje při životě odkaz výjimečnéh­o tvůrce.
FOTO PROVISORIU­M V otcových stopách. Jakub Ursiny už několik let udržuje při životě odkaz výjimečnéh­o tvůrce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia