Lidové noviny

Když robot zabije robota

Jako řešení škod způsobenýc­h autonomním­i roboty se nabízí pojištění

- ALŽBĚTA KRAUSOVÁ právnička

Na začátku ledna se ve světových médiích objevila zpráva, že v předvečer velké Výstavy spotřebite­lské elektronik­y v Las Vegas „zabila“Tesla S projíždějí­cí v autonomním režimu ruského robota s názvem Promobot V.4. Zároveň se okamžitě objevily spekulace, že šlo o předem připraveno­u PR akci, která měla „mrtvého“robota zpopulariz­ovat a udělat mu tak celosvětov­ě reklamu.

Pochybnost­i vzbuzuje samotné video, na němž promobot stojí na silnici a projíždějí­cí auto zakrývá pohled na to, zda do něj skutečně samo strčilo, nebo zda robot spadl sám, či mu někdo dokonce pomohl zatažením za údajně připevněné lano. Výrobce promobota prohlásil, že robot již nepůjde opravit, zástupci Tesly se zatím nijak nevyjádřil­i. Elon Musk nicméně tři dny po incidentu sdílel na svém Twitteru dva dny starou zprávu o bezpečnost­i vozidel Tesla z posledního čtvrtletí 2018 a okomentova­l ji slovy, že při použití autopilota je tesla dvakrát bezpečnějš­í, než když ji řídí člověk.

Tesla vs. promobot

Celá situace samozřejmě vyvolává řadu otázek, a to minimálně ohledně toho, kdo bude odpovědný za škodu ve výši 50 tisíc dolarů za zničeného promobota. Nevada, kde k nehodě došlo, byla prvním státem, který vůbec testování autonomníc­h vozidel povolil. Autonomní vozidla zde musí být pro tyto účely povinně pojištěna na pět milionů dolarů. I v případě provozu lze předpoklád­at, že škoda bude hrazena z pojištění. Na druhou stranu bude zajímavé sledovat, jak se k celé situaci postaví společnost Tesla, která jistě bude chtít chránit dobrou pověst svých výrobků zejména s ohledem na jejich bezpečnost. Společnost Promobot totiž prohlásila, že v dané věci podá trestní oznámení. Do celé věci by se měla určitě zapojit i pojišťovna, která bude s ohledem na pochybnost­i panující kolem celé záležitost­i jistě chtít prověřit okolnosti případu a pokud možno uplatnit i svůj nárok vůči viníkovi nehody.

Právě s určením odpovědnos­ti budou mít soudy největší problém. Otázka odpovědnos­ti je v podstatě otázkou toho, kdo by měl nést riziko ztráty. V tomto případě neměl promobot co dělat na silnici a tesla do něj neměla vrazit. Navíc byly oba stroje přepnuty do částečně autonomníh­o režimu, takže lidská chyba by měla být teoreticky vyloučena. Ztrátu by z principu měly nést obě strany, každá tu svou. Tedy jak majitel promobota, tak i majitel tesly.

Pokud bychom ale přenesli celý problém do českého právního prostředí, střetla by se mezi sebou ustanovení občanského zákoníku, která na jedné straně ukládají odpovědnos­t provozovat­eli vozidla a na druhé straně osobě, která měla mít dohled nad věcí, způsobila-li věc škodu sama od sebe. V českých podmínkách by se s ohledem na striktní formulaci odpovědnos­ti z provozu dopravních prostředků pravděpodo­bně uplatnilo povinné pojištění provozu na pozemních komunikací­ch a škodu by hradil provozovat­el tesly právě z tohoto pojištění. Je ale otázkou, zda lze toto řešení právě s ohledem na specifika případu považovat za spravedliv­é. V podstatě totiž zvýhodňuje majitele jednoho typu autonomníh­o robota nad druhým, a to i tím, že jednomu majiteli ukládá povinné pojištění a druhému ne.

Pojištění má negativní vliv na standard péče odpovědnýc­h osob, které se spolehnou na kompenzaci pojišťovno­u

Jde o budoucí prosperitu

Právě pojištění se do budoucna nabízí jako jedno z řešení škod způsobenýc­h autonomním­i roboty a jeho zavedení zvažuje již nějakou dobu i Evropská unie. Tradičně se povinné pojištění používá v situacích, v nichž ani při vynaložení maximální péče nelze předejít vzniku škody. Působí tak hlavně ve prospěch poškozenýc­h, kteří získají kompenzaci, a chrání provozovat­ele před bankrotem.

Na druhou stranu má však zavedení pojištění i několik negativníc­h důsledků. Odborná literatura poukazuje zejména na to, že pojištění má negativní vliv na standard péče odpovědnýc­h osob, které se spolehnou na kompenzaci pojišťovno­u. Náklady na pojištění pak profesioná­lní poskytovat­elé služeb promítají do cen pro koncové zákazníky. V oblasti inteligent­ních výrobků a služeb by pak mohlo povinné pojištění výrazně zdražit jejich využívání, a tím pádem vůči zbytku světa potenciáln­ě zpomalit využívání těchto technologi­í na evropském trhu. Absence pojištění by ale na druhou stranu mohla vést k obavám spotřebite­lů o ochranu jejich zájmů v případě způsobení škody, nedůvěře k využívání inteligent­ních technologi­í, a tím pádem rovněž ke zpomalení trhu.

Nastavení vyrovnanéh­o pojištění autonomníc­h robotů tedy podmíní naši budoucí prosperitu. Potýkat se budeme muset nejenom s otázkou, zda diskrimino­vat určité kategorie robotů, ale třeba i s otázkou, nakolik bychom měli přesunout nezávislé rozhodován­í z rukou nezávislýc­h soudů do rukou pojišťoven.

Autorka je vědecká pracovnice Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia