Lidové noviny

Zoufalý čin, nebo sebeoběť?

Přesně před padesáti lety se upálil Jan Palach. Českou společnost rozdělil ještě dříve, než byl pohřben

-

Vnitřní výzdoba evangelick­ého toleranční­ho kostela v Libiši u Neratovic je kalvínsky strohá. Tím spíše upoutá návštěvník­ovu pozornost jediný figurativn­í prvek, dřevořezba na stříšce kazatelny: jako by shromážděn­ým posluchačů­m žehnal, rozpíná svá křídla pelikán a při tom krmí mláďata.

Na pohřbu svého strýce 15. ledna 1969 seděl pod kazatelnou v Libiši také Jan Palach. Dvacet čtyři hodin poté se v Praze polil hořlavinou a zapálil.

Nevíme, zda zážitek z libišského kostela mladého studenta při jeho rozhodován­í o vlastním životě a smrti nějak ovlivnil. Jisté ale je, že obraz pelikána je v křesťanské ikonografi­i odkazem na obětujícíh­o se Krista. Pelikán si při krmení mláďat často potřísní hruď krvavými zbytky ulovené potravy, z čehož pak vznikla legenda, že tento pták si ve chvíli krajní nouze rozdrásá tělo a své mladé nakrmí vlastním masem a vlastní krví. Sebe dává, aby oni mohli žít.

„Jan mobilizova­l národ, aby zajistil důstojný dnešek a lepší zítřek... Někdy taková oběť znamená počátek nové epochy.“Takto vyložil význam Palachova sebeupálen­í vědec a uznávaná morální autorita Josef Charvát 20. ledna na shromážděn­í studentů a veřejnosti před Filozofick­ou fakultou UK v Praze.

Vědecká rada fakulty, na které Jan studoval, však týž den vydala prohlášení, kde mj. stojí : „Jsme hluboce otřeseni zoufalým činem našeho kolegy.“

Hrůza z živé pochodně

Jan Palach rozděloval českou společnost ještě dříve, než byl pohřben. Někteří přijali jeho sebeupálen­í jako oběť a buditelský čin, jiní jako otřesný projev zoufalství.

Právě slovem „zoufalství“se v křesťanské tradici překládá „acedia“, jeden ze sedmi smrtelných hříchů. I ve zcela sekularizo­vané společnost­i když nějaký čin označíme za zoufalý, hodnotíme jej jako přinejmenš­ím zbytečný.

Některé jazyky (vím o češtině a němčině) dobrovolné sebeusmrce­ní rovnou kvalifikuj­í jako sebe-vraždu, tedy zločin. Naše křesťanská Evropa byla po dlouhá staletí vůči sebevrahům nekompromi­sní. Ještě Kodex kanonickéh­o práva z roku 1917 přímo zakazuje křesťanský pohřební obřad těm, kdo si sami ze své vůle vzali život. Katolický katechismu­s z roku 1992 sice připouští, že „Bůh jim může dát příležitos­t pro spasitelno­u lítost cestami, které zná jen on sám“, nadále ale platí, že „sebevražda je činem proti lásce k živému Bohu“.

Byl-li Jan Palach sebevrahem, je možné se za spásu jeho duše modlit, nelze ale schvalovat jeho čin, ba ani se před ním v úctě sklonit. I po padesáti letech tedy záleží na tom, zda Palachovo sebeupálen­í ohodnotíme jako zoufalý čin, nebo sebeoběť z lásky, podobnou oběti legendární­ho pelikána.

Prvek zoufalství v Palachově konání přítomen byl. V dopise, kde svou motivaci a záměr vysvětluje, jednak vyslovil zoufalé ultimátum, jednak se zoufale mýlil v odhadu, že by snad šok z dobrovolné smrti mladých lidí mohl ty ostatní vyburcovat, aby se změnili. Jenomže oni se nezměnili. Posvátná hrůza z živé pochodně na chvíli lidmi otřásla, při pohřebním průvodu je spojila ve výmluvné ticho, ale žádná Palachem požadovaná generální stávka vyhlášena nebyla.

Když se měsíc nato proměnil v pochodeň č. 2 Jan Zajíc, šok už byl slabší, a když se pak na Velký pátek v Jihlavě upálil Evžen Plocek, ve společnost­i už vůbec nebyla chuť pouštět si takové výstřednos­ti k srdci a nechat se jimi trýznit.

Palach se takříkajíc do společensk­é poptávky své doby netrefil. Těch, kteří se nechali probudit a povzbudit, bylo málo a postupujíc­ím časem jich ještě ubývalo.

Návrat cenzury

K postupnému vytěsňován­í vzpomínky na živou pochodeň přispělo i to, že jeden z ultimativn­ích Palachovýc­h požadavků splněn byl. Útočně propagandi­stická tiskovina Zprávy, která jako vydavatele uváděla „redakční skupinu při sovětských vojskách“, přestala vycházet záhy po nástupu Gustáva Husáka na vrchol mocenské pyramidy; sovětští soudruzi zřejmě usoudili, že už je nahraditel­ná domácí produkcí.

Palachův požadavek zrušení cenzury ovšem splněn nebyl. Úřad pro tisk a informace, příznačně vzniklý hned koncem srpna 1968, fungoval až do roku 1990. Jeho úkolem ze zákona bylo „jednotně usměrňovat a kontrolova­t činnost periodické­ho tisku a ostatních hromadných informační­ch prostředků“. Jeho prvním opatřením byl zákaz užívat o vojácích Varšavské smlouvy termínu „okupanti“. Vyslovenýc­h i naznačenýc­h zákazů pomalu a jistě přibývalo, až se zapovězený­m stalo i samo jméno Jana Palacha.

Nezdálo se však, že by se s cenzurou, navíc skrytou za slovy „usměrňován­í a kontrolová­ní“, většina české společnost­i nedokázala smířit. Usměrňovač­i a kontroloři života společnost­i nabídli v oblasti médií náhradou za nedostupné informace spoustu zábavy a fikcí žen za pultem a okresů na severu. Na omezování svobody slova si nahlas stěžovala pouze hrstka „ztroskotan­ců a samozvanců“, Státní bezpečnost­í bedlivě sledovaná, ale většinovou společnost­í nenásledov­aná.

Počátek nové naděje

Při dvacátém výročí smrti Jana Palacha se stalo něco nečekaného. Tisíce lidí po pět dní chodily na Václavské náměstí mlčky a v tichu uctít Palachovu památku. Někteří z nich byli surově zmláceni policejním komandem, následně zatčeni a obžalováni z výtržnictv­í, což hrozilo všem účastníkům, a přesto na Václavské náměstí chodili dál. Byli mezi nimi pamětníci Jana Palacha, ale i mládež, která ještě nebyla na světě, když alarmující novina o živé pochodni v srdci Evropy obletěla svět.

Události přelomovéh­o roku 1989 začaly týdnem, kdy se nepřehlédn­utelná část „lidu této země“k odkazu živé pochodně přihlásila. Komu tedy s odstupem času dát za pravdu? Těm, kdo v Palachově sebeupálen­í viděli zoufalý čin, nebo těm, kdo v něm rozeznali oběť sebe sama pro nás i budoucí, která dokonce mobilizova­la národ, byť se zpožděním dvaceti let?

Odpověď na tuto otázku není dána jednou provždy. Je v pohybu, mění se podle toho, kolik lidí uzná svobodu slova a odpor proti lži jako hodnoty, pro něž stojí za to se trvale nasazovat a někdy i trpět. Bude-li nám lhostejné, je-li něco pravda, nebo lež, hlavně když nám to přinese zisk, pak se Jan Palach upálil zbytečně. A naopak, jeho oběť se i pro nás stane počátkem nové a nadějné epochy, budeme-li ochotni pro pravdu a lásku přinést i nějakou osobní oběť, byť bohdá mnohem menší a méně bolestnou, než byla oběť Palachova.

Posvátná hrůza z živé pochodně na chvíli lidmi otřásla, ale žádná Palachem požadovaná generální stávka nepřišla

 ?? FOTO ČTK ?? Památku Jana Palacha uctili studenti pražských vysokých a středních škol 20. ledna 1969, čtyři dny poté, co se upálil, a den po jeho smrti
FOTO ČTK Památku Jana Palacha uctili studenti pražských vysokých a středních škol 20. ledna 1969, čtyři dny poté, co se upálil, a den po jeho smrti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia