Lidové noviny

Záchraně EU pomůže liposukce

- TOMÁŠ HLAVÁČ

Pokud se má zvýšit funkčnost Evropské unie, je třeba rozhodován­í v EU zjednoduši­t, píše finanční expert Tomáš Hlaváč ve svém dalším zamyšlení o evropské dosud stále ještě osmadvacít­ce.

Každého obyvatele EU stojí roční provoz tohoto uskupení států přibližně 235 eur. Z toho na administra­tivu připadá 24 eur. To nejsou opticky nijak závratná čísla. Večeře pro dva v dobré německé restauraci.

Nikdo ale neumí spočítat vyvolané náklady v jednotlivý­ch členských zemích, které vzniknou dopady špatných rozhodnutí, a náklady vzniklé plněním rozhodnutí, která jsou „pouze“zbytečná.

Co EU počítá do administra­tivních nákladů, lze těžko ověřit. Pravidla jsou záměrně tak složitá, že na jejich ověření by musel být do Bruselu nasazen alespoň pětiletý audit.

Do těch špatných rozhodnutí lze namátkou počítat závody ve zpřísňován­í ekologický­ch norem, přidávání alkoholu do paliva a s pompou vyhlášené a později potichu zrušené ekonomické závody s USA.

Do těch pouze zbytečných rozhodnutí lze zahrnout třeba ekocertifi­káty nemovitost­í, monopol kominíků na čištění komínů a GDPR. Nebo vám už GDPR v něčem pomohlo?

EU má ovšem minimálně jednu pozitivní aktivitu a tou je zrušení roamingový­ch poplatků v rámci EU. Stálo to ale hromadu peněz a stejného účinku dosáhnete, pokud si v cíli své cesty koupíte místní SIM kartu.

Právo opustit nadstavbu Byrokracie EU má jednu zajímavou zásadu. Hlásá, že dobrá řešení jsou jen ta složitá a naopak ta jednoduchá jsou principiál­ně špatná. To je samozřejmě nesmysl. Řešení jsou buďto dobrá, anebo špatná. To, že byrokracie EU preferuje řešení složitá, pro ni má řadu výhod. Málokdo má při svém zaměstnání tolik času, aby mohl studovat stostránko­vé materiály, a tak EU nikdo do její činnosti lidově řečeno nekecá.

To vše vede k závěru, že efektivita nadstavbov­ých politickýc­h a ekonomický­ch aktivit, tedy všech kromě zajišťován­í volného pohybu osob, pracovních sil, zboží a kapitálu, je přinejmenš­ím sporná a jednotlivé členské státy by měly mít právo rychle a bez jakékoliv sankce tuto nadstavbu opustit a nepodílet se tak ani na jejím financován­í.

Kompetence v rámci Evropské unie tvoří tři části. Výlučné kompetence EU, kompetence sdílené mezi unií a členským státem a výlučné kompetence členského státu. To je ale spíše teoretické rozdělení. Realita je taková, že v rámci sdílených kompetencí může EU závazně upravit prakticky cokoliv a má reálný a silný vliv v oblastech, které spadají do výlučné kompetence členských států.

Za novou směrnici zrušení jiné Podle některých zdrojů pracuje v současné době v Bruselu až 30 tisíc lobbistů. Že takto složitý rozhodovac­í proces EU vyhovuje hlavně jim a že se jeho změně budou bránit jakýmikoli prostředky, se nelze divit.

Pokud se má funkčnost EU změnit, je třeba celý způsob přípravy a vydávání rozhodovac­ích aktů zjednoduši­t. Prvním stupněm k tomu by mohlo být zavedení jediného jazyka v rámci orgánů EU, a to angličtiny, která se brzy stane jazykem neutrálním. Pokud ji někdo na vyjednávac­í úrovni neovládá, nemá v Bruselu co dělat. Jak by se na takový nápad dívali v Paříži nebo Berlíně, je asi bohužel dopředu jasné. Co by se naopak mohlo zavést poměrně rychle, je zásada, že za každou novou směrnici nebo obdobný legislativ­ní akt EU bude jedna již existující zrušena.

S bruselskou byrokracií nelze zabřednout do nekonečnýc­h diskusí o tom, jak by se měla EU reformovat. Nikdo si pod sebou dobrovolně nepodřeže větev.

Jedna z rychle realizovat­elných strategií je velmi jednoduchá. Zkrátit rozpočet EU každý rok o 15 procent minimálně po dobu pěti po sobě jdoucích let. A nechat eurobyrokr­acii, ať jednotlivé zbytnělé součásti politicko-ekonomické nadstavby oseká sama.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia