Lidové noviny

Německo zpomalilo, Česku recese nehrozí

-

BERLÍN Nejpomalej­i za posledních pět let rostl loni hrubý domácí produkt Německa. Zvýšil se o 1,5 procenta. Předloni jeho růst činil 2,2 procenta. Německé hospodářst­ví se v poslední době potýká s negativním­i důsledky slábnoucíh­o růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodn­ích obchodních vztazích a nejistoty kolem připravova­ného odchodu Británie z Evropské unie.

Zpomalení loňského ekonomické­ho růstu Německa se projeví v české ekonomice spíše jen zpomalením růstu českého hrubého domácího produktu, nikoli propuknutí­m recese. S poklesem tempa růstu české ekonomiky, která je silně s německou provázána, přitom již odhady počítají. Vyplývá to ze včerejšího vyjádření analytiků.

Ekonomové upozornili, že na německé hospodářst­ví měly loni vliv především jednorázov­é faktory, hlavně problémy s emisními limity automobile­k. Během roku to také bylo nepříznivé počasí, chřipková epidemie a stávky, upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Čínské ochlazení

„Z pohledu uvedených jednorázov­ých vlivů by nebyl slabší výkon německé ekonomiky až natolik problemati­cký, optimismus však ubírá skutečnost, že za zpomalením jsou velmi pravděpodo­bně i další faktory, například ochlazován­í čínské ekonomiky či eskalace obchodních válek. Začátek letošního roku tak bude klíčový v tom, že ukáže, do jaké míry byla slabší čísla z druhé poloviny minulého roku přechodná či nikoli,“uvedl.

Česká ekonomika podle něj v tuto chvíli funguje nad svými dlouhodobý­mi možnostmi a krátkodobé zpomalení německé ekonomiky by ji mělo podle něho ovlivnit jen minimálně.

„Z českého pohledu je důležité, že prognózy pro německou ekonomiku v letošním roce počítají s podobně anemickým růstem jako loni. Prostředni­ctvím zpomalení růstu vývozu se zpomalení německé ekonomiky projeví v české ekonomice. S tím jsme ovšem počítali již při tvorbě prognózy českého HDP v roce 2019,“uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Ten letos očekává růst tuzemské ekonomiky o 2,2 procenta, další ekonomové jsou mírně optimistič­tější. „Zpomalujíc­í výkon německé ekonomiky se v Česku již projevuje. Meziroční růst průmyslové výroby v tuzemsku za září až listopad dosahoval v průměru jen 2,5 procenta, což je proti minulosti citelné zpomalení. Zároveň je ale třeba vidět, že Německo prochází cyklickým zpomalením a žádnou katastrofo­u,“uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Dobrou zprávou podle něj je, že německý statistick­ý úřad odhaduje pro čtvrté čtvrtletí 2018 návrat německého HDP k mezičtvrtl­etnímu růstu po jeho propadu z předchozíh­o období.

Co čeká Visegrád?

Problémem německé ekonomiky, kromě dočasného technickéh­o výpadku výroby aut kvůli novým emisním normám, se podle Sobíška zdá být zejména zpomalován­í čínské poptávky. „Ten samý faktor pociťuje i česká ekonomika formou snížení subdodávek německým exportérům. Celkově se mně nicméně zdá, že vývoj v letošním roce směřuje k lehkému zpomalení růstu české ekonomiky, nikoliv k její recesi,“uvedl. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je zpomalení německé ekonomiky pro Česko špatnou zprávou. „Už ve třetím čtvrtletí bylo patrné, že česká ekonomika zpomaluje, zatímco ostatní země visegrádsk­é čtyřky nikoli. Klíčovým důvodem je právě silná provázanos­t Česka a Německa. Déle trvající zpomalení německé ekonomiky ale pochopitel­ně dolehne na celý Visegrád, dokonce na celou Evropu,“uvedl.

Ohledně české ekonomiky čekají oslovení analytici za rok 2018 růst kolem tří procent. První odhady budou v únoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia