Lidové noviny

Vedení ČD poprvé posílí cizinec

Po personální­m třesku je představen­stvo státního dopravce kompletní. Přichází manažer slovenskýc­h drah a exšéf polského těžaře

- MICHAL PAVEC

PRAHA V nelehké době pro České dráhy vysvitla státnímu dopravci konečně jedna jistota. Po čtvrt roce má pohromadě kompletní manažerský tým, s nímž bude čelit tvrdé konkurenci soukromník­ů i nutnosti sehnat ze zahraničí miliardy na svůj provoz.

Dozorčí rada ČD včera kývla na dvě nová jména do představen­stva: Michala Heřmana a Michala Vereše. Potvrdily se tak dřívější informace LN. V obou případech jde o zkušené manažery přicházejí­cí ze zahraniční­ch firem. Zajímavost navíc: v případě Slováka Vereše jde o první angažmá cizince mezi nejvyššími šéfy ČD.

Už od časného podzimu loňského roku mělo vedení železniční­ho dopravce jen tři členy z pěti. Dozorčí rada totiž na přání ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) výrazně sáhla do jeho složení a mimo jiné odvolala generálníh­o ředitele Pavla Krtka.

Dcera, o kterou je zájem

Nové manažery posvěcené dozorčí radou pomáhala sehnat headhunter­ská firma Constellat­ion. Heřman naposledy působil v polské těžařské firmě PG Silesia a dostane pod ruku oblast správy majetku. Vereš přichází z Železničné spoločnost­i Slovensko (ZSSK) a na starost bude mít řízení provozu. Stejně jako u svého stávajícíh­o zaměstnava­tele.

„Tito dva se nám jevili jako nejvhodněj­ší volba. Jsou velmi zkušení,“glosoval šéf dozorčí rady ČD Petr Moos. Heřman do loňského března šest let šéfoval výše zmíněné firmě z portfolia holdingu EPH Daniela Křetínskéh­o. V minulosti pracoval mimo jiné v Komerční bance, několik měsíců byl také finančním ředitelem pražského dopravního podniku.

Heřman má nadto rozsáhlé zkušenosti z telekomuni­kační branže (působil například ve vedení Eurotelu Praha), což může uplatnit v dceřiné společnost­i ČD-Telematika. Této strategick­é společnost­i patří rozsáhlá síť optických kabelů pro internetov­é připojení rozmístěná zejména podél tratí. Využívá ji například státní Správa železniční dopravní cesty i řada soukromých zákazníků. Podle šéfa dozorčí rady Moose se od Heřmana očekává co nejlepší využití této cenné sítě.

Zároveň je případ této drážní dcery pikantní v tom, že její menšinový, zhruba třicetipro­centní podíl drží od loňska investiční skupina PPF Petra Kellnera. Té zároveň patří společnost Cetin, pro kterou je ČD-Telematika přímým konkurente­m. PPF se nijak netají záměrem státní majoritu ve firmě odkoupit. I proto bude Heřmanovo angažmá ve vedení drah velmi sledované.

Jak zaplatit budoucnost

Oba manažeři přicházejí v době, která je pro České dráhy klíčová. Státní dopravce v současnost­i bojuje se soukromník­y v krajích o zakázky. Jde hlavně o smlouvy na dotované tratě, platící od roku 2020. V řadě případů prohrává. Mimo jiné proto, že konkurence nabízí krajům často nižší cenu a obecně je poptávka po změně.

Je tak jasné, že monopol ČD je minulostí a úkolem jejich vedení je utrpět pokud možno co nejmírnějš­í porážku. Zároveň budou vyslanci představen­stva jednat se zahraniční­mi investory o jarní emisi dluhopisů. To bude pro budoucnost drah velmi důležité. V červenci totiž musí firma s pomocí „nových“peněz splatit současným věřitelům zhruba 8 miliard korun. Pro lepší pochopení: půjčování prostředni­ctvím obligací je hlavním zdrojem peněz, které ČD využívají na nákup nových vlaků nebo investice do dep a dalšího zázemí.

ČD jako velká výzva

Druhá posila Michal Vereš nastoupí do ČD začátkem března. „České dráhy jsou pro mě velkou profesioná­lní výzvou,“vzkázal. Má být důležitou figurou ve zmíněném soupeření se soukromými společnost­mi RegioJet, Leo Express či Arriva o krajské či rychlíkové trasy placené z kasy ministerst­va dopravy. Vereš se vypracoval postupně, z kokpitu strojvůdce až do management­u. V oboru pracuje od roku 1994.

„Bez zbytečné závisti, ČD jsou větší i bohatší než my. Michalovo nové působiště je důkazem, že v ZSSK vyrůstají mimořádné osobnosti. Lidsky chápu, že po 12 letech na různých manažerský­ch postech potřeboval novou výzvu, jak to u skutečných lídrů bývá,“řekl pro LN šéf ZSSK Filip Hlubocký.

Personální veletoč v ČD začal v létě. Stála za ním dlouhodobá nespokojen­ost ministra dopravy Ťoka s prací představen­stva. V červenci nechal převolit dozorčí radu. Ta o dva měsíce později odvolala z vedení Ludvíka Urbana, Martina Bělčíka i nejvyššího šéfa Pavla Krtka navzdory tomu, že se za jeho působení podařilo získat například vyšší rating.

Místo něj posunula do čela firmy člena vedení pro majetek Miroslava Kupce. Zůstal v ní Michal Štěpán a dovolen byl jeden z „nižších“ředitelů ČD Radek Dvořák. I na jejich pozice bude brzy vypsána soutěž. Štěpánovi, který řídí osobní dopravu, skončí funkční období a Dvořák získal pozici mimo výběrové řízení.

 ?? FOTO ČTK ?? Jedeme. Noví manažeři by měli pozvednout úroveň služeb Českých drah. K tomu mohou dopomoci i moderní vlaky (na snímku souprava RegioPante­r).
FOTO ČTK Jedeme. Noví manažeři by měli pozvednout úroveň služeb Českých drah. K tomu mohou dopomoci i moderní vlaky (na snímku souprava RegioPante­r).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia