Lidové noviny

Zmizí cílené reklamy z internetu?

- Více na www.lidovky.cz

PRAHA Muž se dozví z internetu, že jeho manželka čeká dítě, díky tomu, že na něj v prohlížeči společného počítače vyskakují reklamy se zbožím pro batolata: jeho žena totiž před týdnem hledala, jaký kočárek by si přála.

K takovým situacím by už v budoucnu docházet nemělo. Nově by totiž museli uživatelé souhlasit s tím, že svá data pro zacílení společnost­em poskytnou. Evropský parlament projednává nařízení ePrivacy, které je jakýmsi přídavkem k GDPR.

Bude-li schváleno, mělo by omezit personaliz­ované reklamy na internetu. Podle odborníků z digitální agentury Dark Side může být v krajním případě ohroženo podnikání menších firem závislých na příjmu z tohoto cílení reklamy.

„Chystaná úprava může způsobit, že zadavatelé přijdou o sofistikov­aný nástroj s možností přesného zacílení. Weby, na kterých se touto formou inzeruje, ztratí část příjmů a oni budou nuceni hledat nové cesty, jak peníze získat,“říká Tomáš Jindříšek z agentury Dark Side. Zpravodajs­ké weby by v důsledku toho mohly například zpoplatnit svůj obsah, firmy potom zdražit své zboží.

Vývoj ePrivacy detailně sleduje i Asociace pro elektronic­kou komerci (APEK). „Bohužel, podoba návrhu se v čase proměňuje a je těžké předpovída­t nyní konkrétní dopady finálního dokumentu. Záleží, jak bude vypadat konečné znění tohoto nařízení, které původně mělo být účinné společně s GDPR,“míní Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

Pokud legislativ­a opravdu omezí chytřejší zobrazován­í reklamy, může to vést ke zvýhodnění internetov­ých gigantů, jako jsou Google či Facebook. Ty totiž seženou souhlas od uživatelů poměrně snadno. Do svých podmínek jednoduše zařadí nové nařízení, a kdo ho neodsouhla­sí, nebude například moci využívat některé ze služeb.

„Stávající podoba ePrivacy ublíží všem online vydavatelů­m s výjimkou oligopolu v podání Facebooku, Googlu a Seznamu. Ty díky svým službám dokážou od uživatelů získat souhlas prakticky s čímkoliv. Naopak provozovat­elé webů bez nutnosti přihlášení budou takové souhlasy získávat obtížně,“uvedl Lukáš Hendrych z poradenské společnost­i BDO. Nařízení by ale mělo zlepšit ochranu osobních údajů uživatelů. pk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia